Att vrida klockan tillbaka

Så kom den då propositionen från Björklund om den sk ”nya gymnasieskolan”… Det blev som förväntat: Bara vissa program ska ge behörighet till högre studier,

Man har inte lyssnat på den dånande kritiken från alla håll. En modern industri kräver välutbildad arbetskraft och detta har också påpekats av näringslivet i deras remissvar. (s) har opponerat sig med full kraft tillsammans med de andra oppositionspartierna. Svenska utbildningsväsendet nedrustas till 50-60 talet när vi fortfarande hade realskola för de som ville läsa vidare och hade tillräckliga poäng. Resten fick gå ut allmänna folkskolan för att sen ta ett jobb nere i verket eller ta ett jobb som brickflicka på Ringbaren. Inget fel på dessa jobb men förutsättningarna för att hitta något annat var ju väldigt begränsade. I dagsläget finns inte heller så många såna jobb kvar.

Jag är inte förvånad. För snart hundra år sen stred liberalen Fridjuf Berg för en allmän folkskola där alla skulle få rätt till god utbildning i en sammanhållen enhetsskola. Han såg styrkan i en sådan skola i bygget av ett framtida starkt samhälle.  Han gick i första maj tågen tillsammans med socialdemokraterna och framförde dessa krav. Tyvärr segrade så småningom läroverkslärarna hos liberalerna och sedan dess har man väl drivit denna elitistiska linje i folkpartiet. Däremot har Bergs tankar fått fäste inom socialdemokratin, vilket är gott.

Att många inte klarar att gå ut gymnasiet på tre år med godkända betyg är inget bra argument för att sänka kraven. En stor del fixar det ändå på fyra – fem år och en mindre del kan om de vill läsa upp betygen senare via komvux. Det är inga omöjliga krav utan så gott som alla klarar det med rätt stöd om bara motivationen finns. Vad vi måste göra i skolan är att individualisera undervisningen ännu mer. Några behöver kanske längre tid där man varvar praktik med teori för att det ska fungera. Andra vill gå fortare fram och blir uttråkade i ett långsamt tempo. Viktigt att inte lämna någon efter. Att ge upp och stämpla någon som obegåvad visar på en märklig människosyn.

Ännu en anledning att kämpa för en valseger 2010. Med en sån här utbildningspolitik kommer Sverige att backa in i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s