Storspovens tid…..

Kommer just tillbaka från en av de första promenaderna i skogen ovanför huset tillsammans med tre hundar i midjebältet. Hörde tranorna och gässen ropa. Småfåglarna kvittrade i buskarna. Vårvärme och lugn och ro.

I tidningen läste jag att Västerbottens läns landsting måste minska utgifterna med totalt 400 miljoner fram till och med 2011. Det betyder att man inte kan gå på med osthyveln i budgeten. Hela verksamheter måste bort eller läggas i malpåse. Åter är Lyckselse BB hotat. Ska kvinnorna i trakten av Tärna Hemavan tvingas åka de 50 milen till Umeå för att föda. Eller ska man lita till att grannfrun vet hur det går till och ringa på henne när krystvärkarna sätter in. På agendan står också utförsäljning av apoteket med start redan i sommar. Några långsiktiga garantier för att det ska finnas apotek i inlandet finns inte. Politiken blir mer och mer inriktad mot lösningar som är bra för storstäderna och centerns glesbygdstänk förefaller vara helt bortblåst.

På förslag till besparingar finns också landstingets två folkhögskolor. Ska prutningarna av vuxenutbildningen som skett sedan maktskiftet 2007 accentueras ännu mer? Nu när det är såna tider att vi behöver mer omskolning och kompetenshöjning och inte mindre.

Att höja landstingsskatten är kanske inte möjligt, dels eftersom så många kommuner har det tufft i dag men också i och med att det skulle innebära en orättfärdig skatteväxling.

Klockan vrids obarmhärtigt tillbaka. Västerbottens läns landsting blir lite fattigare och även Sverige.

Själv väntar jag på att åter få höra storspovens rop över fälten. Det kommer att skänka lite tröst i bedrövelsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s