Ideologiskt förblindad regering

Nu har riksdagen fattat beslut om att privatisera apoteken.

I betänkandet står: ”Omregleringen av apoteksmarknaden utgör en del av det arbete som nu pågår på området för hälso- och sjukvård samt omsorg och som syftar till att öka möjligheterna till entreprenörskap och företagande” Man skriver också att målsättningen är bättre service, bättre tillgänglighet och lägre priser.

Detta är inget annat än snömos. Enligt Ylva Johansson har följande inte säkerställts ang receptbelagda läkemedel i den beslutade modellen.

-en varsam och effektiv användning av skattebetalarnas pengar. Det är ändå de som huvusakligen bekostar receptbelagda läkemedlen

-att man långsiktigt har låga kostnader! Här kommer frågor om transparans, konkurrensneutralitet och insyn in. Detta är väldigt viktiga frågor. Man ska väl inte bara försöka säkerställa de första årens kostnader utan också de långsiktiga kostnaderna för skattebetalarna.

-patientsäkerheten eftersom det är vinstmaximering utan krav på tillräcklig kompetens som ska vara regleringen för att sälja läkemedel!

Därför röstade (s) emot förslaget riksdagen.

Alliansen var inte ens intresserad av att bjuda in oppositionen i arbetet med att skriva fram förslaget för att säkerställa ett långsiktigt och hållbart apoteksväsen också i framtiden. Därför kan vi alla räkna med att vid ett eventuellt maktskifte efter valet 2010 kommer en ny proposition att läggas för säkerställa de ovan nämnda punkterna med en annan reglering av läkemedelsförsörjningen.

Det finns alltså inga juridiska hinder för en ny regering att lägga fram en ny proposition som tar mer hänsyn till patientsäkerheten och skattebetalarnas pengar. Det är inte säkert att det är möjligt eller önskvärt att förstatliga alla apotek igen men det är inte det som det handlar om. För den borgerliga regeringen är det att ”öka möjligheterna till entreprenörskap och företagande” som var den viktigta frågan.

Inom socialdemokratin är helt andra värderingar vägledande för en så pass viktig verksamhet.

Annonser

One response to “Ideologiskt förblindad regering

  1. Ja fyyyfan!!! det är så att man storknar, låt oss demonstrera utanför vårat älskade gröna apotek! Snart finns det huvudvärkstabletttillägg på mcdonalds!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s