Bert Brecht hade rätt….

Håller på och studerar in Brecht-sånger. Just nu var det från tolvskillingsoperan

Fantastisk text i ”die Moritat von Mackie Messer”

I texten raddas upp en hel mängd otäcka handlingar som Mackie Kniven antagligen är skyldig till. En mördad man på stranden, Jenny som fick kniven i bröstet, rika män som försvunnit och med dem deras pengar, branden i Soho när sju barn och en gris brann upp.

Men i den sista förtätade strofen så berättas om våldtäkten på den unga änkan. Och det blir så tydligt att detta var det värsta brottet av dem alla. Bert Brecht visste det och han har rätt.

Det kan knappast finnas någonting som är värre än att bli våldtagen och skändad. Såren som uppstår kommer aldrig riktigt att läkas även om kvinnan kan lära sig leva med det. Ändå är det ofta så att man skuldbelägger den våldtagna. Man säger: Hon hade så kort kjol och förresten var hon en hora redan innan…..

Jag har ingen bra lösning på hur man skulle kunna förändra attyderna i patriarkatet som vi lever i. Redan i förskolan bör man arbeta med medveten pedagogik där man tar fasta på att båda könen är lika mycket värda. Det måste följa genom hela skolan som en röd tråd i kurser som sex och samlevnad etc. Det måste även finnas med i introduktionsutbildningar för invandrare.

I vardan får vi vara uppmärksamma på sexistiska och kvinnoförnedrande uttryck och ta avstånd. Ingen ska behöva kallas Hora offentligt. Ingen kvinna ska behöva tafsas på mot sin vilja. Och när det värsta ändå händer får vi hoppas att samhället lyssnar och stöttar och att det finns resurser till att reparera det som gick sönder i själen hos kvinnan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s