Stärkt stöd för studier – tryggt, enkelt och flexibelt

I kväll träffades vi i (s)-gruppen i gymnasie och vuxenutbildningsnämnden. Vi diskuterade bland annat remiss-svaret på studiesociala kommittens betänkande. (SOU 2009:28) Det är klart att det ser bra ut att man äntligen ska infria vallöftet med höjda studiemedel. MEN:

1) Man föreslår att den generella studiemedelsberättigande tiden ska sänkas från nuvarande sex till fyra års heltidsstudier. Man kan om man avlagt en treårig generell examen få förlängt i två år….   tänk tanken att man efter ett års studier inser att man hoppat i galen tunna. Då går det inte att ändra sig. Man måste fortsätta på den inslagna vägen eller hoppa av. Jag är så pass gammal att jag minns diskussionen när man införde UKAS. Var finns studentrevolten i dag??

2) Man ska också ge universitet och högskolor incitament för att öka genomströmningen av studenterna med hjälp av nationella resurstilldelningssystemet. Frågan är vem som garanterar att kvaliteten på undervisningen upprätthålls när man får betalt för att godkänna studenterna. Redan dagens system lämnar en hel del övrigt att önska på den fronten.

3) Man vill också skärpa kraven på studieresultat för att få fortsatta studiemedel. Tidigare var kraven så att om man klarat minst 75% av kurserna under hela studietiden skulle det räcka med att klara hälften av kurserna under den senaste perioden med beviljade studiemedel. Nu vill man skärpa detta till (om jag tolkar det rätt) gälla att det hela tiden måste vara 75% även sista perioden. Det kommer alltså att räcka med att ”köra” på en 15 hp tenta så står man utan försörjning.  Inte särskilt tryggt vill jag ha sagt. Man kan genom att åberopa särskilda skäl få fortsatt studiestöd men det måste kunna styrkas. Om man mår dåligt och känner stor press är det nog stor chans att man ger upp.

4) I dag betalas studiemedlen ut i förskott varje månad och är baserat på fyra-veckors perioder. Det innebär att utbetalningarna bara är 90% av ett månadsbelopp. Man vill råda bot på detta med att betala ut studiemedlen i efterskott. Studiemedlen ska därmed komma i form av en månadslön. Vad studenten ska leva av första månaden förtäljer emellertid inte historien. Här räknar man med en besparing på 25 miljoner pga minskade räntekostnader och en minskning av felaktiga utbetalningar som skulle ge 65 miljoner i plus i statskassan.

Det står någonstans i betänkandet att man kan få förskott på lånedelen om man har särskilda skäl. Men vaddå. Ska man behöva ansöka om förskott på lånet och motivera varför man inte har råd att börja sina högskolestudier? Det taggar säkert inte folk med svag ekonomi att börja studera. Jag befarar att den sociala snedrekryteringen kommer att förstärkas till högre utbildningar.

5) I dag prövas möjligheten till att få bostadsbidrag mot den sammanlagda inkomsten där 80% av studiebidraget ingår i beräkningsunderlaget. I förslaget vill man att studiebidraget i stället ska räknas upp med faktorn 1,4. Man räknar med att statens utgifter för bostadsbidrag ska sjunka med 90 miljoner.

6) I dag kan man ta studiemedel för behörighetsgivande studier på gymnasiet och ha en möjlighet att få en del av lånet avskrivet om man fortsätter till högskolan. Detta är en viktig morot för de som har fått ett nyvaknat studieintresse efter avbrutna gymnasiestudier i ungdomsskolan. Man vill nu slopa denna avskrivningsmöjlighet och räknar med en kostnadsminskning på 175 miljoner kronor

7) Man vill minska administrationen på CSN med 200 miljoner och detta ska finansieras med ökade avgifter på administration av studiemedel med 140 miljoner och en allmän besparing på CSN med 60 miljoner

Man föreslår en höjning av studiemedlen till en kostnad av 518 miljoner kronor. Detta ska göras inom kostnadsramen. Allt ska betalas inom systemet vilket innebär att studenterna i stort sett betalar sina höjda studiemedel själva.

Det sker genom minskade bostadsbidrag, höjda administrativa avgifter, slopade avskrivningsmöjligheter för de som måste slutföra sina gymnasiestudier och efterskottsbetalningar.

Vem tror man att man lurar. Och varför är det så tyst. Betänkandets rubrik: ”Stärkt stöd för studier-tryggt, enkelt och flexibelt” känns som ett hån.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s