lite forskningspolitik..

Ett gemensamt drag hos folk i akademiska världen och som är aktiva i forskningssammanhang är att man inte håller politiker som särskilt kunniga i dessa frågor. Mest ses de som några klåfingriga idioter som stör verksamheten. Och ofta måste jag hålla med dem. De nio andra kemisterna i utvärderngspanelen här i Portugal är inget undantag.

Nu verkar det som om man börjar tänka om i alla fall i andra Europeiska länder i åtmintone en viktig fråga. Utan grundläggande forskning blir det ingen tillämpad forskning eftersom då finns ingen forskning att tillämpa. Helt korrekt. Hoppas att det kommer några sådana tankar också till Lilla Svedala.

Det är också så att hemma i Sverige så har man en övertro på starka forskningsmiljöer. Man glömmer så lätt att det kanske inte är rätt att satsa enbart på stora och framgångsrika grupper. Kanske missar man den där briljanta iden som en enskild forskare har och kanske skulle leda till något verkligt banbrytande. I stället rullar forskningen på i de hjulspår som den ”store” ledaren redan gjort upp. Den där ledaren som har hur mycket pengar som helst och satsar på relativt säkra projekt för att fortsätta vara i smöret.

En av killarna i panelen sa: Men det är väl inte så att man bara vattnar de största blommorna i trädgården? Nä så gör man inte. Men i svensk forskningspolitik är det exakt vad man gör.

Vi har egentligen bara haft en enda framstående politiker alla kategorier i Sverige som har begripit det därmed framångsrik forsknings och högskolepolitik. Det var Tage Erlander. När man tänker tillbaka på vad han uträttade är man stolt att vara socialdemokrat. Men det är hög tid att det kommer någon klok efterföljare. Än så länge har då inte jag sett skymten av nån…….

Annonser

4 responses to “lite forskningspolitik..

 1. Gissar att vår nye högskole och utbildningsminister därmed ses som en utmärkt utnämning – äntligen en politiker som förstår den verksamhet som han skall presidera över till skillnad från hans föregångare.

  • Britta Sethson

   Ja den som lever får se. Han har ju inte riktigt samma position som Tage Erlander hade på sin tid. Men det ska bli intressant att se vad han kan göra.

 2. Tja, Tage gjorde ju sina år som ecklesiastikminister (föregångaren till utbildningsminister) så den jämförelsen är väl hyggligt god?

  Mona Sahlin är väl den ende partiordf som inte varit utbildningsminister eller liknande? Erlander, Palme, Carlsson, Persson (skolminster). Ett tecken på att S lägger mindre vikt på skola och utbildning kanske? Förutom i vissa retoriska mantra kanske…

 3. Britta Sethson

  jag har gjort samma observation som du

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s