Tillbaka till grundvärderingarna.. dvs människovärde och solidaritet

Är det verkligen så att våra grundläggande värderingar i rörelsen har blivit gammalmodiga. Att det inte längre är intressant med människans lika värde mer än inom den egna snäva familjekretsen. Att solidaritetsbegreppet är stendött. Att vi egentligen är lyckligast om vi får möjlighet att välja själva mellan så många privata eller kommunala alternativ i vården och i frågan om skolor och daghem. Att vi ger blanka fasen i om en del av våra skattemedel går rakt ner i fickan hos en privat skolentreprenör som mer ser till egennyttan än elevnyttan. Än sen säger man! Om kvaliten var usel på skolan så väljer väl eleverna bort alternativet nästa gång får man höra. Det är inte vår business.

Jag tror inte att det är så. Jag tror att vi som individer vill vara med och växa i samhället genom att i olika skeden i livet ta ett större ansvar för vår egen skola, för vårt eget daghem och för utvecklingen av äldreomsorgen exempelvis. Det kan vara antingen som anhörig, som personal eller förälder. Låt intraprenaderna blomma i kommunerna. Låt föräldrakooperativen och personalkooperativen få växa och utvecklas men…

Och det finns ett stort men: Det borde inte vara tillåtet att driva skolor, vårdhem och annat med hjälp av skattemedel i aktiebolagsform där man profiterar på verksamheten genom att hålla en lägre kvalitet. Det sker faktiskt i dag. Naturligtvis kan man inte förbjuda att skolor som bedrivs med vinstintresse. Men de ska inte ha en krona av våra skattemedel. Dessutom borde den privata entreprenören göras återbetalningsskyldig av skattemedlen när denne bevisligen inte har levt upp till en grundläggande kvalitetsnivå. Så skulle vi nog slippa en hel del lycksökare.

Den skattefinansierade verksamheten ska hålla hög kvalitet. Den ska utvecklas tillsammans med medborgarna. Den ska vara tillgänglig för alla kommunmedborgare. Den ska inte användas för att ge vinster till privata entreprenörer. Jag håller med Möller som sa att varje förslösad skattekrona är stöld. Det är stöld om våra skattemedel går direkt som vinst till exempelvis en entreprenör i vårdbranchen i stället för till att höja kvaliteten i omsorgen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s