Nedmonteringen av generella välfärdssamhället kommer smygande..

Det blir allt tydligare vart vi är på väg. Kartan håller snabbt på att ritas om.

1) Man har öppnat för att skattefinansierad sjukvård ska ta emot privata försäkringstagare,

2) Man har förändrat den allmänna sjukförsäkringen så att även om du har ett sjukintyg är det inte säkert att det går igenom i försäkringskassan. Även svårt cancersjuka tvingas till arbetsförmedlingen för att söka arbete. Har man råd så tar man nog en privat sjukförsäkring medan tider är.

3) Handläggningstiderna hos allmän sjukkassa och a-kassa är nu så långa att folk måste gå till kommunens socialtjänst för att få ut förskott. Förtroendet för det allmänna försäkringssystemet undergrävs.

4) Man har sänkt skatten på lönearbete,  för alla i och för sig,  men de största vinsterna har vi gjort som tjänar mest. Jag har inte bett om det. Jag vill ha ett samhälle med skatt efter bärkraft. Wigforss ideer är fortfarande levande i min värld. Jag vill inte ha mer pengar i fickan för att ha råd med privata försäkringar.

5) De som inte har något arbete och lever på sjukpeng, har försörjningsstöd eller pension får ingen skattesänkning. Klare sig bäst man kan.

I Västerbottens Folkblad i dag lade förbundssekreteraren Camilla Littorin i Företagarförbundet ut en beställning till regeringen. Man vill ha en generell sänkning av arbetsgivareavgiften, dvs de sociala avgifterna som arbetsgivaren betalar till staten för att trygga finansiering av bland annat ålderspension, sjukförsäkring, föräldraförsäkring, efterlevandepension etc.  Redan nu är statens finanser på väg mot katastrof.

Det är inte svårt att gissa vad som kan bli konsekvenserna av en underfinansiering av våra kollektiva försäkringar  med fortsatt borgerlig regeringsinnehav. Minns vilka som sa nej till allmän sjukförsäkring och allmän tjänstepension då när det begav sig

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s