Ska vi acceptera att USA vill vara världspolis

På tidningskrönikan i dag under 12:30 Ekot refererades två moderata och en liberal ledarsida där man ondgjorde sig över att Sverige tackat nej till att ta emot Pol Pot i Sverige för att ställas inför rätta. Denna förfrågan var på USAs initiativ samtidigt som ett arbete i FN pågick för att få till stånd en internationell domstol i Kambodja för att ställa de Röda Khmererna till svars för folkmord. USAs inhopp skapade förvirring så klart.

Dagens ledare i Aftonbladet tar upp frågan på ett föredömligt sätt som förklarar varför Sverige självklart tackade nej till att bistå USA i denna fråga.

http://www.aftonbladet.se/ledare/internationellt/article5600483.ab

Men så icke de allianskramande ledarsidorna. Här beskrivs hur pinsamt och bedrövligt det var att vi tackade nej. Det antyds både det ena och det andra. Det känns verkligen som om man är ute efter att skapa ett mediadrev i denna fråga. Att allianskramarna samtidigt stöder USAs ambition att vara världspolis är inte ägnat att förvåna.

Thomas Hammarberg som var FNs sändebud då för elva år sen säger att han var inte särskilt positiv till en sådan lösning. Nu har ju också rättegångarna kommit igång i Kambodja och det är väl så det ska vara.

Mycket märkligt är det också att tidningskrönikan valde att citera enbart två (m) tidningar och en liberal tidning samtidigt som det fanns en ledare i samma ämne i Aftonbladet. Hur var det med SRs uppdrag? Skulle man inte vara opartisk eller?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s