Var Branting verkligen Liberal??? Svaret är ett rungande Nej.

Det har påståtts lite här och där på olika bloggar att Hjalmar Branting skulle varit liberal. Det fick mig att damma av lite gammal litteratur som jag ärvt av min pappa Eric. Jag kom att läsa några kapitel i Zäta Höglunds biografi ”Hjalmar Branting och hans gärning” första delen

Det väckte i sanning mitt intresse. Det lugnade också min själ eftersom det klart framgår att Branting knappast hyste några som helst tendenser till att krama liberala värderingar. 1885 och 24 år gammal anslöt han sig till den socialdemokratiska klubben i Stockholm. Han blev också redaktör för Tiden samma år och hans ambition var att göra om  tidningen till ett öppet  socialistiskt propagandaorgan. Tills dess var Tiden en daglig tidning och ett organ för den politiska vänstern med klart animilitaristiska inslag men också med tydlig anknytning till den spirande arbetarrörelsen.

Hjalmar Branting ville skapa en bred vänsterfront med den socialistiska arbetarrörelsen som växande kärna men inneslutande både den borgerliga radikalismen och bondedemokratin, dvs ett folkparti i ordets bästa mening.

Redan hösten 1884 hade han skrivit en artikel i Folkviljan där han argumenterade mot August Palms doktrinära inställning som var att man inte skulle samarbeta med folk av Adolf Hedins virke som befann sig på den borgerliga vänstersidan.

Jag vill här direkt citera Hjalmar Branting:

”Ja väl ”skrev han ”om man anser att endast ett rent socialistiskt val kan främja arbetarnas sak. Den tiden kommer nog…  Men ännu så länge är en seger för liberalismen över reaktionen vanligen även en seger för arbetarnas sak.”

Zäta gjorde här en förklarande anmärkning: De män som uppställts på vänstersidan i Stockholm hade alla förklarat sig ämna verka för rösträttens utvidgning och för förbättrad folkundervisning. Vore icke en seger för ett sådant program också ett steg framåt till arbetarnas frigörelse?

Här fortsätter Hjalmar Branting: ”Vore det icke skäl” sporde han ”att vi frihetsvänner i Sverige följde våra danska bröders exempel och enigt ginge till kamp mot den härskande reaktionen? Naturligtvis bör därför ej den socialdemokratiska agitationen ett enda ögonblick förslappas eller avstanna och kritiken av de liberales samhällsideal bör lika skoningslöst som någonsin föras. Men därvid synes det mig kunde man för närvarande stanna.” (det är min spärrning av texten, BLS)

Hjalmar Branting erinrar vidare om att visserligen var icke Adolf Hedin socialist men han var en god demokrat som skulle kunna röja undan möjliga hinder för framtidens socialistiska samhälle och riktade till sist denna maning till den Palmska falangen:

”Således, viljen I lyssna till ett råd från en socialismens uppriktigt tillgiven man, vilken önskar den av Eder i allmänhet så kraftigt och väl ledda rörelsen all framgång så stöten ej onödigtvis bort från Eder dem med vilka I ännu länge kunnen arbeta tillsamman och vilka medvetet eller omedvetet bereda vägen för framtidens segrande socialism”

Zäta skriver: Denna artikel har ett dubbelt intresse. För första gången deklarerar Branting här offentligt sin anslutning till socialismen. För det andra antyder han den politiska taktik som han sedan skulle bedriva till sådant mästerskap, betående i att manövrera med liberalismen som hjälptrupper i arbetarklassens krig mot det kapitalistiska systemet.

***

Detta är mycket intressant och vi har en del att lära av detta.

Alltså Hjalmar Branting framhåller

1) att den socialdemokratiska agitationen aldrig ska förslappas….

Den uppmaningen förtjänar sannerligen att upprepas och upprepas och upprepas

2) kritiken av de liberales samhällsideal bör lika skoningslöst som någonsin föras

Ja, är det inte något vi försummat här.

3) Vi ska inte onödigtvis stöta bort dem som vi kan samarbeta med för att bereda vägen mot ett framtida bättre samhälle

I dagens läge är det faktiskt inte fel att söka samarbete med v och mp. Mona Sahlin och partiledningen har gjort alldeles rätt.

Min slutsats från denna genomläsning av några kapitel i den gamla boken är att partiet borde arbeta enligt dessa rekommendationer från Hjalmar Branting. Det enda kruxet är och det är inte ett litet krux: Vi måste vara eniga i partiet om tagen. Då lika väl som nu fanns det falanger i partiet som stred i olika riktningar.

Annonser

7 responses to “Var Branting verkligen Liberal??? Svaret är ett rungande Nej.

 1. Orkade inte läsa hela…. anledningen är att mitt svenska språk har försvunnit, jag vet att jag HAR vetat vad liberal betyder, jag har tillochmed använt mig själv av detta ord, men såfort jag inte läser böcker på lite högre nivå än pamela andersons ”star” försvinner mitt språkförråds bredd.

  Så imorn hoppas jag alltså på ett lika långt inlägg som förklarar vad liberal betyder, efter det kan jag läsa igen och ge min åsikt på denna roman till inlägg

  puss puss mamma

  meeeas.blogg.se

 2. Britta Sethson

  Vi kan ta det muntligt i morn lilla gumman. Du är söt o duktig som du är!!

 3. JA, nu skall jag läsa en lång bok med många svåra och fina ord, så jag kan gå ut imorn och låtsas vara smart.. NOT

  jag är smart men låtsas vara dum, för det är mkt roligare på det sättet

 4. Intresant. Vad branting säger är ju att han vill skapa en stor bred koallition även med det om brukar kallas den borgerliga vänstern. Något han också gjorde. Vilket i sin tur isolerade högern och bädda för socialdemokraternas dominerande position.

  Synd inte de insikterna finns i dagens debatt på t ex s-info.

  • Britta Sethson

   Ja jag tycker att det finns väldigt mycket att hämta i de gamla skrifterna
   Jag kommer att fortsätta läsa Branting och återkomma till hans tankar. Kanske inte med fullt så långa inlägg men i detta fall krävdes det eftersom jag tyckte att det var viktigt att belysa partiets ideologiska grundval.
   Man kan faktiskt som jag vara en sann demokratisk socialist och ändå hävda samarbetstanken. Lite Ändamålen helgar medlen.
   I fortsättningen med inte fullt så långa inlägg dock. Även min dotter ska orka igenom.

   Hans insatser på den internationella banan var exempelvis mycket intressanta.

 5. Pingback: Solidariskt Sverige » Blog Archive » Hjalmar Branting – En svensk Obama

 6. Britta Sethson

  Fast kanske tvärsom

  Obama – en amerikansk Branting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s