Språket som förfalskningsmetod, del 1, om trygghet i förvandlingen.

Jag har tidigare skrivit lite om Harald Ofstad här på bloggen. Han visade i sin bok ”Vårt förakt för svaghet” hur nazismen kunde ta makten i Tyskland bland annat med språket som förfalskningsmetod. Många har i vårt land undrat hur den borgerliga alliansen kunde ta makten. En del säger att det var Göran Persson man ville rösta bort. Det må vara som det vill med det. Man hade inte lyckats om man inte använt ”språket som förfalsningsmetod”. Jag tänker gå igenom alliansens valmanifest och analysera det lite grand utifrån en modell som jag själv hittat på.

Steg 1: Hitta ett citat och förklara hur det antagligen uppfattades av väljarna,

Steg 2: Diskutera hur det verkligen blev sen

Steg 3: Hur vill vi socialdemokrater göra i stället.

Ok då sätter jag igång med det första citatet.

1) Så här står det i valmanifestet på andra sidan under rubriken Nytt hopp för Sverige.

”Sverige ska vara öppet för förändringar men präglas av sammanhållning och trygghet i förändringen”

Folk tänkte: Det låter väl spännande med förändring. Det kan väl inte bli så farligt. De säger ju att förändringen ska omfatta sammanhållning och trygghet.

2) Vad var det som hände:

Enligt dagens cyniska regler kommer nu 50 000 sjuka att utförsäkras och ställas utan försörjning då högeralliansen tagit stryptag på socialförsäkringarna. Regeringen har tidigare lovat att de som riskerar att utförsäkras inte ska behöva söka försörjningsstöd. Men ännu har ingen lösning presenteras.

3) Vad vill vi inom socialdemokratin. Ja det finns en rapport som heter Strukturomvandlingen och trygghetssystemen; från Arbetarrörelsens Tankesmedja. Jag citerar ett stycke:

” sjukförsäkring, a-kassa och arbetsmarknadspolitik måste på ett helt annat sätt än hittills diskuteras i ett helhetsperspektiv. Det är ohållbart att spalta upp människors behov i dagens arbetsliv utifrån de olika försörjnings- och omställningssystem vi lade grunden till under tidig efterkrigstid på en arbetsmarknad som såg helt annorlunda ut än dagens. Den individuella utsortering av människor som inte klarar prestationsnormerna som vi sett växa fram sedan 90- talet har ömsom hanterats via arbetslöshetsförsäkringen, ömsom (och i ökande grad, särskilt åren kring millennieskiftet) via sjukförsäkring och förtidspensionering. I betydande utsträckning handlar det om människor med väsentligen likartade problem och behov av inkomsttrygghet och omställningsinsatser. Om de hamnar i det ena eller andra ersättningssystemet och
hur de rör sig mellan dem, beror ofta av ren slump eller oväsentliga omständigheter.”

Jag har tidigare varit inne på liknande tankebanor här på bloggen. Jag är övertygad om att det finns tillräckligt med resurser redan i samhället för att ge människorna i Sverige  ”sammanhållning och trygghet i förändringen av ett hållbart socialförsäkringssystem”. Det gäller för oss i rörelsen att arbeta gemensamt i god folkrörelseanda för att ta fram huvudlinjerna för en sådan modell som bygger på tankarna ovan.

Vi vinner inte valen framöver genom att föreslå att klockorna ska vridas tillbaka. Vi ska vrida klockorna framåt till en ny tid med stabila trygghetssystem som bygger på dagens samhälle och inte gårdagens.

Annonser

3 responses to “Språket som förfalskningsmetod, del 1, om trygghet i förvandlingen.

  1. Ja ett inytt samhällstänk måste etableras. Avskaffa kungahuset och inför demokratisk socialism. Avskaffa kapitalismen och ekonomisk tillväxt byt detta mot mänsklig tillväxt utgången från människan. Repetiva arbeten ska vara 6 tim arbete med målet 4 tim. Man ska också jobba i den offentliga vården för att dela på samhällsansvaret bland annat att jobba med äldre, unga osv. Och så ska vi knyta banden till Kuba och Nordkorea.

  2. Inressanta tankar Sven!

    ”Avskaffa kungahuset och inför demokratisk socialism.” Helt OK för mig men en demokratisk socialism kan bara införas om en majorietet av människorna vill det.

    Att ett nytt samhällstänk behövs är helt klart för att fixa miljöhoten. Dagens ekonomiska kris visar att kapitalismen är om inte i dödsryckningar så i alla fall rejält skadeskjuten.

    Jag har ingen bra lösning. Den måste växa fram ur folkbildningen enligt min mening. Däremot så ser jag inte Nordkorea som något gott exempel. Undernärd befolkning och total diktatur. Om Kuba kan jag säga att där finnes visst hopp. Om än svagt, Har börjat planera en semesterresa dit faktiskt.

  3. Pingback: Schlingmanns schlingerbulter « Tankar från Västanbäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s