Om Medicinsk Teknik och Vetenskapsrådet.

Jaha. Nu var det dags igen. Tjugotvå forskningsansökningar ska läsas betygsättas och rangordnas. Det är ett viktigt uppdrag om man tänker på att Sverige har ett stolt förflutet inom detta forskningsfält. Pacemakern är en svensk uppfinning till exempel.

24 augusti ska allt vara klart och inskickat på VR-review och i månadsskiftet åker jag ner till Fjollträsk och sammanträder med de andra i beredningsgruppen. Det betyder mycket för Sverige som industriland att vi kan göra en bra vetenskaplig bedömning av alla ansökningar och att vi verkligen hittar de bästa ansökningarna. Och det är jag övertygad om att vi gör.

Tage Erlander visste vad han gjorde när han inrättade forskningsråden. I och för sig så har strukturen förändrats med åren men grundprinciperna finns kvar. Synd bara att man skar ner på anslagen i samband med konfiskeringen av löntagarfonderna. Det skulle behövas större anslag. Varje år tvingas vi avslå flera ansökningar som är ”Excellenta”. Det är också så att varje år uppmanas vi att ge större anslag till färre forskare av generaldirektören. Stort är inte alltid vackert. Ibland skulle små anslag till flera excellenta/”mycket bra” projekt vara ytterst värdefullt. Jag menar: det kan tänkas att vi missar guldägget!! Vi får se hur lydiga vi kommer att vara denna gång!

(för övrigt är det här ingen bra textredigerare. fattar inte hur jag ska få större text!!! grrrr)

Annonser

4 responses to “Om Medicinsk Teknik och Vetenskapsrådet.

 1. > Synd bara att man skar ner på anslagen i samband med konfiskeringen av löntagarfonderna<

  Stämmer detta med verkligheten? En massa pengar gick till en fond/stiftelse vars namn jag glömt, som jag tror mig minnas bestod av ett gäng äldre manliga professorer som gav sig själva stora forskningsanslag. Vet du vad jag menar? Har försökt hitta namnet på nätet, men misslyckats. Tror detta började på ett personnamn – åman- liknande.
  Finns denna företeelse kvar bör den kanske tas bort? Nepotism med vårt goda minne kan väl inte accepteras? Vi har en diger läxa att lära. Inte sant?

 2. Det var strategiska forskningsstiftelsen bland annat. Finns två till.
  Mitt minne av det hela är så här
  Den socialdemokratiska regering som kom efter Bildt undersökte möjligheten att ta tillbaka löntagarfondspengarna och återföra till pensionsfonderna åtminstone. Detta var ju pengar som löntagarna avstått i löneförhandling. Nu var det så fiffigt inrättat att det var privata stiftelser så då gick inte det.

  Man beslöt då att frysa eller sänka anslagen till vetenskapsråden. Minns faktiskt inte vilket. Jag tror att man sänkte. Forskarsamhället protesterade högljutt eftersom vetenskapsrådet ju var ”grundforskningspengar” och det här var lite annorlunda. Dessutom privat stiftelse som inte alls hade samma insyn.

  Klart är att vissa lärosäten gynnas vid utdelning av medel och det verkar som om det har ett samband mellan vilka som sitter i styrelserna. Umeå Universitet göre sig icke besvär i regel.

  Men om nån vet fler detaljer så kom gärna med dem!

  Ska själv kolla lite mer också… men inte i dag. för mycket på jobbet.

 3. Det är svårt att få tag på siffror också svårt att jämföra siffror men:
  En studie som analytikern Ulf Heyman vid Vetenskapsrådet genomfört visar att de offentliga (huvudsakligen statliga) medlen för forskning minskade med 1,6 miljarder kronor under 90-talet.

  Jag kommer tydligt ihåg kopplingen man gjorde till löntagarfonds stiftelserna

  Här har ni dem förresten:

  De tio så kallade löntagarfondsstiftelserna bildades av den borgerliga regeringen i två omgångar under åren 1992 till 1994. De var Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (MISTRA), Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ), KK-stiftelsen, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT), Stiftelsen för vård- och allergiforskning (Vårdalstiftelsen), Östersjöstiftelsen, Stiftelsen för Internationella institutet för industriell miljöekonomi vid Lunds universitet, Stiftelsen Framtidens Kultur och Stiftelsen Innovationscentrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s