Språket som förfalskningsmetod, del 3; om Sverige som Kunskapsnation

Bakgrunden till denna serie inlägg hittar ni under kategori Ofstad. Här kommer ännu ett citat från alliansens valmanifest:

Bildning och utbildning är bland de viktigaste redskapen för att ge varje människa möjlighet att förverkliga sina drömmar. Varje människa har rätt att få de kunskaper och värderingar som behövs för att kunna fungera som medborgare, bidra i arbetslivet och utvecklas genom ett livslångt lärande.

Steg 1: Hur uppfattades detta av väljarna tro?

Antagligen exakt vad som står. Att alliansen skulle satsa resurser på livslångt lärande på exempelvis KomVux, med offensiva satsningar på arbetsmarknadsutbildningar etc

Steg 2: Diskutera hur det verkligen blev sen!

Nja nu var det kanske inte så det blev.

I stort har alliansens skolpolitik inneburit – sänkta ambitioner för yrkesprogrammen i gymnasieskolan, färre ingångar och stoppad utbyggnad av högskolan och kraftiga nedskärningar i vuxenutbildningen – man skapar alltså återvändsgränder som försämrar möjligheterna till fortbildning i Sverige.

I det nya förslaget till studiemedel för högre studier vill man, höja de redan höga kraven för att få fortsatta studiemedel, lägga om utbetalningarna till efterskottsbetalning, minska studiemedelsberättigad studietid till fyra år, höja ribban för att få bostadsbidrag etc…..

Den utbildning som erbjuds de många arbeslösa ungdomarna under 25 är jobbgarantin där man får sitta på arbetsförmedlingen och lära sig skriva en meritförteckning.

KomVux har mycket få platser kvar i dagsläget

Så slår man ut en hel ungdomsgeneration.

Om detta är att ge människor chansen att förverkliga sina drömmar så är jag Kalle Anka.

Steg 3: Hur vill vi socialdemokrater göra i stället?

Mycket mycket mer, nedan finner vi tre skarpa förslag i kontrast till alliansregeringen som tycker att de redan gjort sitt.

  • Socialdemokraterna vill ge alla nittiotalisterna en chans och har därför presenterat ett ungdomsprogram tillsammans med mp och v avseende fler utbildningsplatser, ett Ungdomslyft som ger alla unga utan gymnasieexamen en chans att läsa in gymnasiet.
  • Ett Kunskapslyft om 50 000 utbildningsplatser i komvux/yrkesvux, högskola, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, lärlingsutbildningar med mera.
  • Det tidigare förslaget om ett Kunskapslyft kompletteras med ett Innovationslyft på 1 miljard kronor: bland annat stöd till forskning i småföretag, ökad samverkan mellan näringsliv och forskarutbildning samt lån för uppfinnare.

Undrans vilket program alliansens ska ha i sitt nästa valmanifest avseende kunskap och bildning. De kan ju knappast använda samma formuleringar igen…….   eller?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s