Jag tror att jag vet vilken skola jag vill ha…

Jag skrev i morse lite om svenska skolan….   Bland annat följande:

Det känns lite som vi har accepterat det borgerliga tankesättet och slutat argumentera på vår egen planhalva. Det borde vara självklart att vi ska föra fram en egen skolpolitik . Att bara diskutera hur vi ska få bort de värsta avarterna hos den borgerliga politiken räcker inte. Jämtins utspel är en välkommen start men det räcker inte.

Jag tänkte börja för egen del med att berätta hur jag skulle vilja att skolan skulle se ut. (Nu är det ju inte bara jag som bestämmer men på en blogg kan man vräka ur sig precis det man vill. Därför bloggar jag, hihi)

Läraren är behörig och har god ämneskunskap. Han/hon är också en god pedagog som respekterar eleverna och har en god utbildning i gruppdynamik.

Skolan styrs av en styrelse bestående av föräldrar, pedagoger, rektor och elever. Här ska också finnas utrymme för representation från fackförening, förtroendevald från kommunala skolstyrelsen, skolhälsovård och teknisk personal. Föräldrainflytande och insyn i skolans drift är viktigt. Verklig elevdemokrati skolar ungdomar till goda demokrater.

Föräldrar har ju ett mycket starkt intresse av att skolans pengar används för barnens, ungdomars undervisning, precis som de förtroendevalda, skolpersonalen och eleverna har.

Kommunrevision granskar verksamheten med jämna mellanrum och kommer med ris och ros på sedvanligt sätt. Deras rapporter blir ett gott stöd till verksamheten.

Eleverna är vanliga barn och ungdomar som bor i närheten och som kan cykla, gå eller åka spark till skolan allt efter årstid. Det är fullkomligt självklart för dem att välja den närmaste skolan eftersom den är så himla bra. Och eftersom alla kamraterna finns där.

***

Men om det i alla fall blir mobbning? Om det inte fungerar i kontakten med läraren. Det är ju ändå så, att trots många fina föresatser så kan det gå snett i alla fall.

Ja men självklart så är inte ungdomen livegen. Det får inte bli som i gamla tider att om man bodde på den sidan gatan måste man gå i just den där skolan. Om man bor på den sidan av kommungränsen så måste man åka 6 mil till skolan trots att det finns en skola i grannkommunen som är mycket närmare. Man måste få rätt att välja vilken skola man vill gå i. Men den närmaste skolan skall vara ett så bra alternativ att de flesta väljer den.

Driftformen då? Ja vet ni..  Jag har ingenting emot föräldrakooperativ, personalkooperativ och intraprenader och egna initiativ. Men om diskussionen om driftformen blir överordnad diskussionen om skolans innehåll då hamnar vi snett.

Personligen tror jag faktiskt att om villkoren för att få starta en skola skulle se ut ungefär som jag skisserat ovan så skulle vi se slutet på de vinstdrivande skolkoncernernas verksamhet i Sverige. Skolans styrelse skulle aldrig godkänna att anslagen inte användes till skolverksamhet i den egna skolan. Om det något år blev ett överskott skulle det sparas till nästa års verksamhet. Då kanske vi också skulle slippa den helt bisarra överetableringen som vi har i dag och som är mycket kostnadsdrivande.

Annonser

2 responses to “Jag tror att jag vet vilken skola jag vill ha…

  1. Pingback: Sälj hela skiten! « Tankar från Västanbäck

  2. Pingback: Mer om skolans organisation…. och gillesocialism!!! « Tankar från Västanbäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s