En lektion i demokrati…. eller var det tvärtom?

I dag på gymnasie och vuxen utbildningsnämnden så hade vi två intressant ärenden

1) information om yttrande på en remiss angående ”Rätt till Gymnasial Vuxenutbildning och Gymnasial Särvux”

2) information om yttrande på en remiss angående nya skollagen

Ja ni läste rätt. Information om Yttrande Remisstiden för dessa viktiga handlingar var som vanligt under alliansens regerande för kort. Så tjänstemännen hade arbetat fram remiss-svaren och vi fick titta på dem i efterhand. Den föreslagna nya skollagen kom straxt före semestern så våra duktiga tjänstemän fick en annan sommarlektyr än de hade tänkt sig. 1500 sidor lagtext. Sen arbetade de fram riktigt bra remissvar.

Det som känns extra obehagligt är att alliansen inte ens bjudit in övriga riksdagspartier för att arbeta fram en bred överenskommelse när man tog fram den nya skollagen. Det har ju tidigare varit tradition i Sverige och har borgat för hållbara lösningar även om det blivit maktskifte. De två senaste skollagarna las ju fram av två moderata statsråd: Mogård och Ask.

Vi socialdemokrater är ju inte alls tillfreds med den föreslagna skollagen och vinner vi 2010 kommer vi att riva upp den här. Idiotiskt och dyrt och onödigt arbete i så fall.

Den nya skollagen vill detaljreglera skolan så att det kommunala självstyret hotas. Man vill skrota elevvårdskonferensen som fungerar väl och i stället tillsätta en utredning där man inte riktigt preciserar vad som menas. Man vill också föra in en regel om skriftlig varning och avstängning av elev. Det är dessutom mycket i lagtexten som är luddigt och otydligt.

Som grädde på moset kommer det andra förslaget som gäller vuxenutbildning. Man vill göra en ytterligare besparing på vuxenutbildningen genom att stadga att ingen har rätt att börja komvux förrän vid 25 års ålder. Man hävdar på fullt allvar att detta skulle stimulera gymnasieeleverna att klara sina studier på utsatt tid. Fixar man inte det måste man vänta i 5-6 år, Vi ser det som en stor risk att utslagningen av ungdomar ökar.

Ja vad var det jag skrev förut: Allianspolitiken genomsyras av förakt för svaghet

Vad var det Hitler sa enligt Ofstad: Det finns inget skäl att ge ut pengar på dem som är dömda till undergång. Låt dem gå under. Det blir billigare – för de lyckade.

vad innebär förslagen:

1) man vill ta bort en fungerande verksamhet som fungerar utmärkt väl för en ungdom som är på glid. Ersätt det med någon diffus  utredning.  Ska domstolsväsendet och polisen kopplas in eller vad menas egentligen?

2) man vill återinföra skriftlig varning och även kunna avstänga en elev

3) sen när man har kränkt och förmått eleven att avbryta sina gymnasiestudier så måste personen vänta tills han/hon är 25 år innan nästa chans ges för att komplettera de avbrutna studierna.

Säga vad man vill: men alliansen är i alla fall konsekvent i sin politik med att hålla folk på plats. Och man håller fast vid sina korta remisstider så att inte remissinstanserna hinner sätta sig in i vad det egentligen innebär.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s