Om etisk ansökan

Ja i dag ska jag skriva på en etisk ansökan som ska in till etikprövningsnämnden i Umeå i morgon. Det är rätt så hårt reglerat i dag. Så fort man ska göra en studie i vetenskapligt syfte på en människa så ska man ha ett etiskt godkännande. Man suckar lite och stönar och tycker att det är skitjobbigt att fylla i ansökan och få iväg den i tid. 5000 spänn kostar det också varje gång. Missar man nått får man göra en tilläggsansökan som ordföranden kan besluta själv och det kostar 2000 kronor

Men det är helt rätt. Man ska inte kunna göra experiment vare sig på människor eller djur som inte är helt nödvändiga och väl motiverade. Det måste finnas en bra motivering för samtliga försök och också en diskussion om ett rimligt antal försök. Håller på lite med medicinsk teknik och bland annat diagnosticering av hudförändringar hos diabetiker och minns nu en artikel från 50-talet. Då brände man sår på underbenen på patienten och undersökte hur fort de läkte ihop. Man kom på att de läkte ihop långsammare på långa personer än på korta om jag inte minns fel.

En sån studie skulle aldrig godkännas i dag. Och det tycker jag är bra! Jag menar vad var vitsen mer än att läkaren fick publicera en artikel? För patienten kunde det ju vara direkt skadligt eftersom en av de svåraste senkomplikationerna är just svårläkta sår på underben och fötter som i värsta fall leder till amputationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s