Oväntade konsekvenser av kursavgifter på universitet ….

I dag släpade jag mig till den traditionella kursfesten i analytisk kemi. Alltid roligt att träffa studenter och andra som har med kursen att göra. Det var väldigt internationellt på festen. Folk från Vietnam, Tyskland, och Danmark bland annat. Kom att prata med en masterstudent från Sudan.

Han berättade att hans bror jobbar i London på ett universitet och att man där börjar se konsekvenser av kursavgifter på brittiska universitet. De som betalar för att gå en universitetskurs förväntar sig också att bli godkända. Därför sänker man kraven. De som har råd att betala för att gå en universitetskurs är inte nödvändigtvis de som är smartast. Detta drar också ner kvaliten på kurserna.

Han menade att de svenska högskolekurserna har hög kvalitet eftersom vi ännu inte har avgifter på universitetskurser. Han såg farorna med att införa de avgifter som alliansen nu har aviserat. Sveriges Förenade Studentkårer, SFS rasar.  Ännu ett skäl till att rött är rätt i september 2010.  Alliansen är utbildningsfientlig.

Annonser

6 responses to “Oväntade konsekvenser av kursavgifter på universitet ….

 1. Varför skall vi med våra skattepengar bjuda massor av
  utländska studenter på kvalificerad utbildning?

  Vi har många boende i Sverige som borde ta dessa
  platser istället.

  Hassan, Göran, Lisa och Amira.

  • Britta Sethson

   Har redan motiverat detta ovan tillsammans med SFS skrivelse. Och även skrivit ett tidigare inlägg.

   Hävdar bestämt att vår tidigare generösa inställning på ett positivt sätt bidrar till Sverige. Både med godwill internationellt och nationalekonomiskt. Tyvärr är det dessutom så att de som bor i Sverige inte tar de platser som finns. Det har gapat tomt rätt länge på högskoleplatser inom tek nat fak. Bra med invandring av studenter som utbildar sig och kanske stannar.

 2. Bengt Nilsson, socialdemokrat

  Varför skall vi med våra skattepengar bidra med vinstpengar åt privata företag inom skola, sjukvård och äldreomsorg. Företag som dessutom sorterar ut behövande människor efter deras ekonomiska och sociala
  attraktionskraft. Privata företag som desssutom bara har en policy och ett primärt mål och medel enligt bolagsordningen, nämligen att, just det, maximera sina vinster av våra skattepengar!

 3. Detta resultat var väl egentligen knappast oväntat! 😉 Så mycket var allt prat om ökat kunnande värt!

  Och det verkar som om det att pappa (eller föräldrar) betalar för sina barn i college också gjort att många studenter inte ansträngt sig värst när de kommit in på college, enligt min pojkvän i Indiana, som var collegestudent för dryga 30 år sedan i USA tillsammans med sina 4 syskon.

  Studentutbytet har bara gagnat vår högre utbildning (och högre utbildning allmänt? Inte bara i Sverige!?). Vilket vi kan se i vår högre musikutbildning (jag jobbar inom den branschen). Tyvärr är jag på språng till jobbet, så jag hinner inte utveckla detta mer här.

 4. Britta Sethson

  Håller med dig Bengt men fattar inte riktigt vad det har med avgifter på universitet att göra!!!

  Karin: Ja det är så sorgligt att man inte har en vidare syn i alliansen. Allt är stuprör och alla verksamheter ska bära sig själv. Känns lite gammalmodigt faktiskt.

 5. Pingback: En fjärt i universum sa Lars Lustig « Tankar från Västanbäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s