Vad är det för fel med EU-projektet

Satt och läste lite i Ordfont Magasin 4/2009

Senaste EU-valet sjönk valdeltagandet ner till 43 %. Det är alltså 110 miljoner väljare som nobbar EU-valet men som i alla fall röstar i nationella val. (ungefär lika många till röstar iofs inte alls) Detta gör att frågan om hela projektets legitimitet måste ifrågasättas.

De i EU-toppen skyller på all möjligt. Min utgångspunkt är ändå att folk är inte dumma. Det är inte intressant för en majoritet av befolkningen i EU att rösta i detta parlamentsval. Man vet att parlamentet inte har någon makt. Parlamentet har ingen som helst möjlighet att styra utvecklingen. Parlamentet kan vare sig lägga direktiv  eller ta initiativ. Historikern Perry Anderson säger ”Vad EUs kärnstrukturer gör är att förvandla den öppna agendan som präglar parlamentariska system till den slutna värld som präglar kanslihus!”

Men: vem vilka styr då. Ja här finns fördragen och grunddokumenten där en tydlig nyliberal slagsida finns inbyggd. Kommisionen är satt att vara fördragens väktare. Man ska inte påverkas av politiska majorieter. En unik överstatlig konstruktion har skapats som administrerar marknaden och penningpolitiken.

Det centrala målet är den inre fria marknaden. Den inre fria marknaden har förvisso skapat en del vinnare men också en hel del förlorare. Vilka har förlorat. Jo det är arbetarklassen som förlorar. Man förlorar jobben, lönerna sänks, offentliga sektorn bryts upp genom avregleringar och privatiseringar. Sociala skyddsnäten försvagas pga stabilitetspaktens krav på stram ekonomisk politik. Så är det i Europa och så är det också i Sverige.

Arbetarklassen svarar med att inte rösta i valen. Maktlösheten brer ut sig. Europa blir kallare och blåare.

Vad kan man göra. Ja just nu finns inget folkligt tryck på att lämna projektet i Sverige. Sverker Gustafsson pekar på den allra viktigaste åtgärden i dag:

Folkbilda om EU. Sprid medvetandet om hur det fungerar. Klä av nyspråket.

Vidare bör man söka skapa ett Europa underifrån: Se till att olika folkrörelser knyter band över gränser. skapa ett europeiskt civilsamhälle.

Beträffande folkbildningsarbetet kanske det inte är läge att sätta igång nu. Jag tänker i alla fall ägna mig åt valarbete i ett år på de få lediga stunder jag har Men läs i alla fall Kent Wernes artikel i Ordfront. Jag har försökt sammanfatta och lagt till lite egna vinklingar. Men inget går upp mot orginalet.

Annonser

8 responses to “Vad är det för fel med EU-projektet

 1. anders nilsson

  Ett recept på klassiskt socialdemokratiskt politiskt arbete med andra ord, Britta. Arbetsformer som har glömts bort både här och där. Att föra samman så många olika politiska kulturer som EU innebär, de äldsta demokratierna världen känner och länder som levde under diktatur för några år sedan är givetvis inte lätt. Att inse att Sveige inte heller är den självklara förebilden som alla ser upp till, har nog också varit svårt att svälja för många! Det är mycket som skall förstås för att förstå att rösta. I EU-valet verkar vi mindre benägna att låta någon annan förstå åt oss än i andra val.

  • Britta Sethson

   Till Anders
   Ja lite så. Frågan är om man blir mer sugen på att rösta om man förstår hur EU är konstruerat. Ett projekt med nyliberala värderingar inskrivna i fördragstexterna. Men kanske vill man arbeta för förändring så att vi kan vrida hela skutan till ett folkets demokratiska EU. Kanske borde man styra det så att det blir mera ett mellanstatligt projekt. Jag är inte klar över hur det skulle kunna se ut. Klart är att politiken måste få mer inflytande. Men jag tror inte på ett Europeiskt parlament med mera makt heller. Jag har fler frågor än svar i dagsläget.

 2. Håller med om en hel del idag! EU:s fundamentala problem är det absurda demokratiska underskottet. Hela strukturen är en travesti på demokrati och Lissabonfördraget gör det än värre. Att sedan de nuvarande europeiska topp-politikerna vrider det ett varv till genom det öppna förakt de visar folkomröstningsresultat gör ju inte det bättre.

  • Britta Sethson

   Till Christer
   Frågan är vad man ska göra åt det. Personligen tycker jag att det vore bra om man kunde få till stånd en ordentlig folkbildningskampanj över nationsgränserna. Att skapa ett tryck för förändring. Man måste tro att det går. Alternativet är att gilla läget, strunta i att rösta och lämna över åt eliten att styra.

 3. anders nilsson

  Med att förstå så menar jag nog mer att vi måste en gång för alla förstå att ankdammen är borta. Sverige är inte längre världens centrum, dit alla vänder sig för skåda ljuset. Vi tror gärna att allt skulle ha varit bättre om vi inte gått med i EU. Det måste vi också förstå att det inte är en självklarhet. Vi måste förstå att den tid då Sverige kunde låta omvärlden betala välfärden är slut. Det höll genom 20 år att låta en devalverad valuta fylla på, men det håller inte längre. Nu kommer kineserna och köper Volvo istället. Vi får nog äntligen förstå , visserligen 15 år försent men likaväl, att vi i väst befinner oss i en strukturkris som ingen finanskris eller valutakris i världen kan ändra på.

  En bra början på denna folkbildningsrörelse vore väl om våra politiker började prata om internatiionalismen och världen istället för att som i frågan om EU-medlemskapet, presentera den som punkt fyra på en lista över åtgärder mot 90-talets ”finanskris”. Är det underlig om folk inte förstår, när politkerna inte heller fattar.

 4. Britta Sethson

  Det är många frågor som bör ställas. Kanske finns inga svar i dag. Men om man börjar med att ställa frågorna kanske i alla fall någonting händer. Frågan gäller definitivt inte huruvida vi ska vara kvar som medlemsstat i EU eller inte.

  Nä det är rätt Anders. Vi kan inte längre i väst fortsätta i samma hjulspår. Och Sverige är inte längre på väg mot den utopiska socialdemokratiska staten. Vad var det vi ropade förr i tiden. Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet! På föreningsmöten alltid en internationell kvart ….

  Vad händer nu. I stället för att Svenska Afganistankommitten växer sig stark och demonstrationstågen ringlar fram med paroller som ”USA ut ur Afganistan” så har Sverige stridande trupper under Nato flagg på plats…

  Trist. Men man kan inte ge upp för det….

 5. Nä ge upp är inget alternativ, man får mala på och mala på, det är ju det där med droppen.. 🙂 Synd är det dock att att så många goda och verkligt radikala röster liksom försvinner i en debatt som hellre delar upp och placerar folk och åsikter i snäva fållor. Riktigt trött blir man när riksdagsledamöter från vårt parti går ut och talar om klyftor som växer i samhället, men att de bara har växt sedan 21 september 2006. Fast vi alla vet att de har växt helt sedan 1980-talet. Jag förstår uppriktigt talat inte den retoriken. Jag vill verkligen att klyftorna ska minska, men inte får jag något stöd av att vi vinner val på verklighetsförfalskning. Det gör ju bara att ytterligare 4 år kommer att gå med ökade klyftor.

  • ja nog har samhället ändrat karaktär. En tydlig måttstock på samhällsklimatet är att kolla längden på barn från olika samhällsklasser. Det var faktiskt så att under lång tid så blev skillnaden allt mindre och mindre. Men sen såg barnläkarna att det åter började öka. Det var någon gång under 90-talet som en barnläkare var på socialnämnden och berättade om detta. kommer inte ihåg när brytpunkten kom

   Dock… Nog vill jag påstå att det är skillnad på moderat politik och s-politik. Har inga problem att definiera det. Däremot är det dags att hitta 2000 talets lösningar som ger oss rätt kurs mot ett bättre samhälle för folkflertalet…

   Men nu är det en bra bit från EU-diskussionen. Även om allt hänger ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s