Lite kommentarer om riktlinjerna

Under den socialdemokratiska regeringen 1996-2006 hade vi chansen att förändra systemet med de generösa bidragen till fristående skolor. Man försökte men miljöpartiet satte sig på tvären. Sen dess har det hummats hit och dit. Ytterst märkligt är att en del partikamrater inte längre har problem med vinstutdelning i skattefinansierad verksamhet.

Träffade en av våra kongressdelegater på Västerbottensbänken på OBS häromdan och jag beklagade mig till honom att man inte drev frågan längre dvs: till vinstförbud och kommunernas rätt till veto för etablering av fristående skolor. Han tyckte inte heller att det var bra och klämde ur sig nått om att vi inte vill ha några konflikter inför valrörelsen.

Vad som är bra taktik vet inte jag. Jag anser nog att en tydlig ideologisk linje är nödvändig för att kunna förklara politiken för väljarna. Själv väljer jag i alla fall att ta fasta på nedanstående citat. Och de andra som går enligt samma linje. Sen får man försöka omsätta till praktisk politik i Gymnasie och Vuxen utbildningsnämnden i Umeå.

Skolan ska inte vara en del av marknadsekonomin. Skolan är en del av den svenska  välfärden. Vi betalar den tillsammans för att alla unga ska få del av samma höga utbildningskvalitet. När resurser vi gemensamt avsatt för skolan istället används för stora vinstuttag till aktieägare visar det att regelverket inte fungerar.

Annonser

3 responses to “Lite kommentarer om riktlinjerna

 1. Är inte en skattekrona en skattekrona?

  Varför skall vissa inköp som görs av kommun, landsting och stat inte handla om vad man faktiskt får för skattebetalarnas pengarna utan om entrepenörens hanterande av sina pengar?

  Skall vi ha friskolor så är det strunt samma vad som händer med pengarna. Det viktiga är att det som köps – undervisning för eleverna – uppfyller de krav som beställaren anger. Är detta inte trots allt det enda som är viktigt?

  Sätdfirman på den kommunala skolan, får den gå med vinst?

 2. Städfirman skall det vara 🙂

 3. Som svar väljer jag att citera Olof Palme och vad han sa på partikongressen 1985.

  ”För arbetarrörelsen är det, och har alltid varit, en självklarhet att så grundläggande mänskliga och sociala nyttigheter som utbildning, vård och omsorg måste tillkomma alla medborgare på lika villkor och fördelas efter individens förutsättningar och behov, inte hans ekonomiska resurser. Metoden att förverkliga de målen har varit att bygga ut just den offentliga sektorn.”

  ”Man må ha vilken uppfattning man vill om det moraliskt försvarbara i att tjäna pengar på sociala behov; oberoende av vilka värderingar man har på den punkten kan man ändå konstatera att vinstkravet primärt styr verksamheten i enlighet med vad som är lönsamt för producenten, inte i enlighet med vad som är behoven hos konsumenten. Många människor skulle därför finna att de i ett privat system varken skulle få bättre service eller större valfrihet, utan tvärtom sämre service och ingen valfrihet alls.”

  Olof Palme varnade sedan också för att ”många barn med särskilda problem kommer att stötas ut av det privata systemet” och att vinstdrift för med sig att ”elever och föräldrar hela tiden vägs på en lönsamhetsvåg, där det ytterst är producentens lönsamhetsbedömning, inte konsumentens behov, som fäller utslaget. Service blir inte längre en rättighet.”

  Ja just det och dit är vi på väg om inte vi slår till bromsen. Hoppas vi kan göra det nu då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s