Det fria hälsovalet i Västerbotten.

Så var det klubbat i Västerbottens Läns Landsting: Det fria hälsovalet.

Levi Bergström vårt förste land(s)tingsråd konstaterade: ”att han var rädd för att privata vårdgivare med ett storföretag bakom sig får fördelar eftersom de initialt kan pytsa in hur mycket pengar som helst så att den privata vårdcentralen konkurrerar ut den landstingsägda. Det får inte landstinget göra, däremot måste landstingets primärvård täcka upp sin egen vårdcentral som kan få underskott på grund av att den förlorat patienter.”

Man inser kvickt att när den landstingsägda vårdcentralen är utkonkurrerad blir det fritt fram att sänka kvaliteten till minsta möjliga för den vinstdrivande för att ta ut största möjliga vinst.

Erik Bergkvist som just tagit plats i parti(s)tyrelsen kommenterade vårdvalet med tänkespråket: ”Marknaden är en bra tjänare men en dålig herre. När man sätter marknaden som herre i stället för tjänare väljer man maktens perspektiv. Man ger fördel till de privata vårdgivarna, men glömmer bort att det är landstinget som har ansvaret.”

Kloka ord från två kloka partikamrater. Vinner vi valet om mindre än ett år så river vi upp detta korkade system med fri etableringsrätt för privatkapitalet på skattebetalarnas bekostnad. För det är ju vi skattebetalare som ska stå för fiolerna. Jag förutsätter att vi i Västerbotten inte ska skänka bort några vårdinrättningar till privata vårdbolag och andra lycksökare.

Annonser

4 responses to “Det fria hälsovalet i Västerbotten.

  1. Man ska nog ha ögonen på helskaft när sådana här förändringar genomförs, och vi måste ju som skattebetalare också ha rätt att ställa krav på vad som etableras. Dock tror jag att man ska var lite försiktig med hur man uttrycker sig Britta. ”..på skattebatlarnas beskostnad.” ger lätt intrycket av att vi skulle anse att lanstingens vårdcentraler betalas av någon annan. >Alla skattepengar borde kontrolleras lika mycket innan man sätter sprätt på dom, det är knappast saken när deet gäller lanmdstingens verksamhet. (Usch jag utrycker mig dåligt, men hoppas att du förstår ändå.)

  2. Jo det är lätt att uttrycka sig slarvigt.

    I dag träffade jag Bengt Göransson på frukostmöte hos LO-distriktet och han menade att ordet skattebetalare ska vi aldrig använda i partiet. Redan när man gör det så delar man in människor i grupper. Den betalar skatt och den gör det inte. Den är bra och den är dålig. Vi ska ju ha en politik för alla och inte bara för skattebetalarna,

    I stället för skattebetalarna kan man i stället säga medborgarna. Då har vi fått med alla i diskussionen och behöver inte ställa grupper mot varann.

  3. håller helt med dig. och sedan formulerar vi en politik för medborgarna inklusive asylsökande och papperslösa och så vinner vi valet med ett riktigt kraftfullt mandat. 🙂

  4. Yes
    Och om du läser inlägget ovan så ska politiken vara rättfärdig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s