hur var det nu med privat omsorg

Av en slump var jag inne på Kommunalarbetaren och kollade lite

Intressant artikel av Sandro Scocco som jag tycker alla privatiseringskramare borde läsa. Speciellt de som inte har problem med vinstutdelning. Och andra också så klart som likt mig tycker att det där med privatisering av välfärdssektorn kanske borde granskas lite mer.  Ger lite finfina argument…

Men nu tillbaka till jobbet…..

Annonser

9 responses to “hur var det nu med privat omsorg

 1. Klart att Scocco har poänger – speciellt i att den troliga orsaken till att den stora skillnaden mellan offentligt och privat kommer att bli personaltäthet och arbetsmetodik. Det klassiska problemet med all verksamhet är ju stelbenthet och inflexibilitet i organisationen vilket gör att man över tiden får produktivitetsproblem, krångliga beslutsvägar och svårighet att maximalt använda sina resurser. Den offentliga verksamheten har nu tilläggsproblemet att incitamenten för förändring är små, ledningsstyret (politikerna) ofta svaga/okunniga om verksamheten/företagsledning och att den lösning som är lättast och ger politiska poäng är att köpa produktivitet genom att pumpa in än mer pengar snarare än effektivisering.

  Hade vi en offentlig vård som inte kantats av problem och köer så hade det inte funnits en privatiseringsdiskussion. De flesta vill bara ha bra vård men så länge operationsköer är löjligt långa så kommer och skall alternativ och förändring efterfrågas.

  Jag har inga problem med vinstutdelning men stora problem med att sjuka får vänta på operation. Ett citat från en s-bloggare (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=16151):

  Privata vårdproducenter är generellt sett billigare än de offentliga. Vid 96 av 102 möjliga parvisa jämförelser mellan privata och offentliga vårdgivare i undersökningen var de privata billigare. I fem fall var det oklart vem som var billigast och i ett fall var den offentliga vårdgivaren billigast.

 2. Privatiseringsdiskussionen finns eftersom kapitalet hela tiden måste förränta sig. När det inte längre går att sälja fler och fler prylar till folk för att tjäna pengar så måste man söka andra vägar att tjäna pengar.

  Detta skrev Jan Myrdal om för säkert tjugo år sen. Tror det var i Aftonbladet men har så klart inte tidningen kvar…

  Och för att citera Scocco i Kommunalarbetaren i länken ovan.

  Studier både i Sverige och utomlands visar att offentlig sektor allmänt är något effektivare än den privatdrivna sjukvården. Det offentliga har något högre produktivitet. Även om det är relativt obetydligt.

  Så din diskussion bygger på en mytbildning som inte är sann!

 3. Andreas Eriksson

  ”Studier både i Sverige och utomlands visar att offentlig sektor allmänt är något effektivare än den privatdrivna sjukvården. Det offentliga har något högre produktivitet. Även om det är relativt obetydligt.”

  Vore spännande med en källhänvisning till det påståendet Britta. Jag hör till de som finner det smått förvånande.

  • ja jag tyckte det var intressant också. Det var ett direkt citat från Scocco utan källhänvisning. Så pass spännande att jag tänkte kolla upp det. Antagligen direkt via Scocco eller tankesmedjan. Återkommer med ett eget inlägg så småningom

   Jag är däremot inte förvånad.

 4. Ja jag har redan fått respons från Sandro Scocco
  Här är en av referenserna

  Helmig Bernd Lapsley Irvine
  On the efficiency of public welfare and private hospitals in Germany over time: a sectoral data envelopment analysis study

  Health Serv Manage Res 2001 14: 263-274

  This paper examines the efficiency of the German hospital sector over time and the relative efficiency of public, welfare (both nonprofit) and private (for-profit) hospital sectors … In this comparison, the empirical results showed that the hospitals in the public and welfare sector are relatively more efficient than private hospitals”

  Jag ber att få återkomma i en ny bloggpostning! Då tar jag allt på svenska!

  Sandro säger att detta är något som alla forskare känner till!!! Det är bara alla vi andra som inte vet.

 5. Andreas Eriksson

  Så svart och vitt var det ju inte. Bernd och Irvine fann att ”…physicians at private, for-profit hospitals received better compensation for their work than physicians at public hospitals”; så alla stålar kanske inte rinner iväg till skatteparadisen? Dessutom så noterar Annika Herr: ” The hospital rankings based on estimated efficiency scores turn out to be negatively correlated with average length of stay, which is highest in private hospitals. ” (Cost and technical efficiency of German hospitals: does ownership matter? Health Econ. 2008 Sep;17(9):1057-71.)

  Det var situationen i Tyskland för 10 år sedan det, hur ligger det till i Sverige? Eftersom Scocco har tillgång till dessa studier menar jag.

  • Som sagt det råder konsensus i forskarvärlden i denna fråga
   Jag ber att få återkomma med en mer fullständig diskussion i ett senare inlägg

 6. Hej, som svar till Andreas Erikssons fråga om Sverige idag.

  ”Skillnaderna mellan privata och offentliga vårdgivare pekar åt olika håll. Offentliga vårdgivare hade under perioden före Vårdval en högre produktivitet, medan de privata förbättrat sin produktivitet efter införandet av reformen, med resultatet att inga signifikanta skillnader föreligger mellan ägandeformer under år 2008.”

  Uppföljning av Vårdval Stockholm år 2008
  Karolinska Institutets folkhälsoakademi
  2009:6

  Min uppfattning är att man ska inte göra ett stort nummer av att produktiviteten är högre i vare sig offentlig eller privat regi, skillnaderna är som jag sagt obetydlig, även om det förefaller finnas en liten fördel för det offentliga ägandet. Sen kan man naturligtvis ha andra aspekter på privatiseringar och vad de kan medföra, exempelvis konstaterar samma studie,

  ” Analysen av fördelningen mellan områden med hög och låg medelinkomst visar att ökningen av vårdutnyttjandet varit större i områden med lägre medelinkomst. Det är läkarbesöken som ökat mest i områden med lägre medelinkomst. Fördelningen av resurser visar emellertid på en motsatt förändring, d.v.s. att resursökningen varit större i områden med hög inkomst i jämförelse med områden med låg inkomst. Motsvarande analyser på mottagningsnivå visar samma resultat, d.v.s. en ökning av vårdutnyttjandet i område med större behov, men samtidigt en relativ ökning av resurser till mottagningar med lägre behov”

  Ovanstående resurseffekt kan knappast vara önskvärd om alla skall erbjudas samma kvalitet.

  Mvh Sandro

 7. Tack för kommentaren Sandro

  För övrigt får vi inte glömma att i offentlig sektor har vi full insyn och möjighet att styra resurserna dit de största behoven finns. Det senare ligger ju underförstått i din kommentar Sandro S. Rätt viktigt det också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s