”Jag behöver ju inte lufta allt offentligt” sa Maud

Och så har jag också avslutat mina två senaste inlägg. Nu satte jag detta famösa citat som rubrik.

Nu är det ju andra i regeringen som luftar desto mer åsikter. Har man blivit övermodiga tro. Vår finansminister längtar tillbaka till 50 och 60 talet. Läs Helens blogg. Ställ sen borgarna till svars

De ska inte kunna gå upp i debatten utan att få följande fråga; Vill de ta bort allt från dagens offentliga välfärdssektor som inte fanns då för ca 50 år sen.

Sen dess har vi fått barnomsorgen, gymnasieskola till alla, föräldraförsäkring, en väsentligt förbättrad äldre och handikappomsorg, en utbyggd högskola, en god sjukvård där alla har möjlighet att exempelvis få bypass-op. Vi har fortfarande en god vuxenutbildning även om man dragit ner på den nu. Där har för övrigt Anders Borg själv har fått sin utbildning.

Säkert har jag glömt nått.

Är det meningen att dessa välfärdstjänster ska privatiseras och finansieras via avgifter för dem som har råd? Ställ frågan!

Sjukförsäkringen och a-kassan har de redan sabbat. Vi har nu en av Europas sämsta försäkringar på den kanten trots att vi betalar lika mycket till sjukförsäkringen och trots att vi nu är ”friskare” än tidigare. Regeringen stjäl från försäkringspengarna för att någotsånär klara av att finansiera sina skattesänkningar. Men det är ju gammal god borgartradition. Tidigare stal man löntagarnas pengar i löntagarfonderna och placerade dem i forskningsstiftelser.

Det är dags att gå ut på gator och torg och diskutera detta med medborgarna. Det är nödvändigt att skapa ett starkt socialdemokratiskt mandat inför nästa mandatperiod. Och då menar jag inte ett mesigt halvliberalt mittenalternativ utan ett verkligt socialdemokratiskt mandat där den demokratiska socialismen är tydlig och politiken är rättfärdig.

Annonser

3 responses to “”Jag behöver ju inte lufta allt offentligt” sa Maud

 1. Jag tror att man för det första måste fokusera på vad som var fokus för den varma återblicken: ”Sverige fungerade bättre vad gäller tillväxt, sysselsättning och arbetslöshet under 50- och 60-talen.”

  Notera den mycket viktiga fokuseringen om *vad* som var bättre. Återblicken gäller inte någon av de välfärdstjänster som räknas upp. Jättebra att ta en diskussion om hur och till vad våra skattepengar skall användas till. Jättebra att frågan ställs om vad som skapar nya jobb.

  Kul att när regeringen använder skattepengar så är det stöld men att det är ok att staten betalar privata försäkringar med gemensamma medel. Har inte fattat varför samma försäkringsskydd skall gälla för alla arbetstagare – de betalar alla en avgift/del av arbetsgivaravgiften införd just för att finansiera a-kassan men alla får inte del därav.

 2. Hmm, skall givetvis vara

  Har inte fattat varför samma försäkringsskydd INTE skall gälla för alla arbetstagare

  fort och fel. F*n nu gav man bort en billig poäng igen 😉

 3. Jag läste in i Borgs uttalande att ett av huvudproblemen är det högre skattetrycket nu jämfört med då. Jag ville bara påminna om vad vi faktiskt får i skattefinansierad service nu som vi inte fick då. Ska man sänka skatterna och ha kvar servicen måste den betalas men med höjda avgifter…… det är min logik. Sen måste man alltid se över hur skattemedel används. Helt klart. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. sa Möller på sin tid och det gäller än i dag.

  Avgifter till försäkringskassan anser jag borde gå till sjukförsäkrningssystemet och inget annat. Minst av allt till att finansiera skattesänkningar. Jag anser att den offentliga försäkringskassan bör frikopplas från statskassan.

  Problemet med underfinansiering av a-kassan ligger främst i att vi nu är långt ifrån full sysselsättning. Längre bort än vad vi har varit på länge. Trots att vi har en regering som gick till val på att ha en fungerande jobbpolitik. Det är också ett problem att människor har lämnat A-kassan vilket minskar intäkterna. I princip anser jag att a-kassan borde vara finansierad inom sitt eget system. Men det var det nog länge sen den var.

  Det blir så otydligt när man blandar ihop försäkringssystemen med statskassan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s