Arbetarekommunens repskap; kongressrapporten

I går diskuterades kongressbesluten om riktlinjer på Umeå Arbetarekommun. Tre av ombuden från kongressen var där: Krister Lindvall, Åsa Ögren och Daniel Ådin.

Den heta potatisen var så klart besluten att inte skriva in kommunalt veto för etablering av fristående skolor i riktlinjerna och att inte ta ett klart avstånd från vinster i välfärdssektorn. Vi hade ju från vår arbetarekommun skickat in en sån motion och många andra arbetarkommuner hade liknande skrivningar i sina motioner.

Kongressen gick nu in för en kompromiss. Många var besvikna att vi inte kunde få med en viljeyttring om kommunalt veto. Men viss förståelse för kompromissen fanns i alla fall. Vi kan inte gå in i en valrörelse och ge motståndarna argumentet: De tänker lägga ner ditt barns skola! Men vi kan gå in i valrörelsen och lova bättre kontroll och högre kvalitet på alla skolor.

Mona Sahlin påpekade ungefär så här: en ung människa tillbringar tretton år i skolan. En mandatperiod är fyra år. En ansvarstagande politisk rörelse kan inte riva upp beslut rörande skolan och skolans organisation från grunden varje gång man kommer till makten. Det ger ingen bra och stabil skolgång för ungdomarna och kan vara förrödande för dem.

Det diskuterades tes och antites och att vi nu var på väg mot en syntes. Frågan om ägande togs upp. Varför ska man äga? Och vad? Och vem? Och vad vill vi på lång sikt. Diskussionen lär fortgå. Vi kan inte bara enfaldigt göra brandkårsutryckningar för att försöka lösa dagens problem utan vi måste sätta upp en långsiktig vision. A pratade om provisoriska utopier.

Kongressombuden var också upprörda över medias rapportering från kongressen som mest gick ut på att ge sken av att Mona Sahlin var ifrågasatt av partiet. De kände inte igen sig alls från vad som hände på kongressen. Ombuden rapporterade om att Mona Sahlin hade ett starkt stöd från samtliga utländska gäster och även från hela kongressen. Därför är det absolut nödvändigt att vi går ut på gator och torg och ger vår bild av Mona Sahlin. Att vi har valt henne enhälligt och att vi står bakom henne som partiledare. Men det synes vara allianskramarnas taktik inför denna valrörelse. Att baktala och trycka ner Mona Sahlin i stället för att diskutera politikens innehåll. Bedrövligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s