Två Sverige reflekteras i SCB; vilken väg ska partiet välja!

I SCBs undersökning visar det sig att i  Mellersta och övre Norrland kammar de rödgröna hem 67,1 % och Alliansen 29,6 procent. De rödgröna leder stort även bland unga.

I Stockholms län är det nästan ombytta roller; Alliansen samlar 56,7 % och de rödgröna 39,9 %.

Vad beror detta på! Vad gör vi åt det?

Det finns stadsdelar i Stockholm där medborgarna inte går och röstar. Vi måste fundera över varför. Varför är valdeltagande under 50% i Flemingsberg och Spånga och gott och väl över 90% i Lidingö. Vilka konsekvenser har det för valresultatet. Och varför i fridens namn ska vi inte föra en politik i Stockholm som lockar medborgare i utsatta områden till valurnorna. Har partiet i Stockholm övergivit dessa människor! Fokuserar man för mycket på den Latte-drickande medelklassen?

Som Marika Å_L så rätt skriver: Sammantaget innebär detta att de som skulle behöva politiken allra mest, de går inte och röstar.

Jag har så klart ingen aning eftersom jag inte bor i Stockholm. Men tycka kan jag väl få göra ändå??  eller…..


Annonser

6 responses to “Två Sverige reflekteras i SCB; vilken väg ska partiet välja!

 1. Mitt argument mot att inte rösta är att man därmed indirekt ”röstar” på det parti man tycker sämst om, i så motto att man ger det en favör. Kanske ett resonemang många inte förstår, men för mig är det solklart 🙂
  Hur är det för dig?

 2. Ja att stanna hemma är inget alternativ för mig heller. Det finns alltid ett alternativ som är minst dåligt eller lite bättre än de andra.

  Det finns alltid ett alternativ som man inte vill ha i rosenbad. Undrar vad som får folk att bli likgiltiga.

 3. Jag är från en av dessa platser, där ett fåtal röstar, men vi röstar rätt ((v) är större än alla de borgerliga). Tror det handlar mycket om brist på tydlighet, och att S har gått för långt åt höger. Folk som nyligen kommit hit förstår inte skillnaden mellan blocken. Inte konstigt när man mest diskuterar snäva sakfrågor i mitten, och aldrig, typ, socialism.

 4. Ja mer ideologisk diskussion behövs. Vi i (s) måste formulera vår politik utifrån grundideologin. Då passar det inte med bejakande av vinster i skattefinansierad välfärdssektor och subventionerad hemhjälp åt de som har råd med det.

  Kongressen tog ett tveksamt steg i rätt riktning tycker nog jag och många med mig. Jag hoppas på fortsättning följer näste kongress.

 5. Att färre än 50% i Flemingsberg röstar är inte alls konstigt eller förvånande. Det är en direkt konsekvens av misslyckad integrationspolitik. Flemingsberg är en otroligt internationell plats men därmed också en plats där politiken är internationell. Det är många val som är intressanta där och det svenska bara ett i mängden. Det typiska för ett område där en stor del av medborgarna inte är integrerade (lite yvigt sagt) är att man inte bryr sig om de lokala valen – det är ju inte de som är de intressanta/viktiga utan de val som sker (eller inte sker) någon annanstans i världen.

  Så frågan blir den gamla vanliga, hur integrerar vi de icke integrearade in i det svenska samhället. Det grundläggande är givetvis att ordna sysselsättning så att de blir självförsörjande och därmed känner att det är en del av samhället och inte bara en ”gäst”. Bidrar man så är det lättare att kräva sin rätt och göra sin röst hörd.

  Bara ett förtydligande: Nej, jag anser inte att man måste ”bidra ekonomiskt” till samhället för att få rösträtt – det jag vill säga är att jag tror att röstbenägenheten i politiska val går upp om man känner sig delaktig i samhället genom att man ex. betalar skatt och att därmed sysselsättning är en viktig faktor för att få upp röstdeltagandet på platser som Flemingsberg.

  Förresten – klart att du skall tycka!

 6. Till Christer
  Jag kan inte mer än hålla med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s