Repskapet i går….

I vår arbetarkommun i Umeå diskuterade vi socialtjänsten i går kväll. Det fattas pengar och behoven ökar hela tiden. Tjänstemännen hade lagt ett förslag att konkurrensutsätta lite mer för att få ner kostnaderna.

Det var ingen som gillade detta förslag i vår arbetarekommun. I alla fall inte av de som var uppe i talarstolen. Redan är 20% av verksamheten privatiserad i socialtjänst. Vi har sett för mycket av deltider, timanställningar och dålig personalpolitik i privat sektor för att vilja pröva detta i större utsträckning i Umeå. Det finns ett inriktningsbeslut i kommunen att personalen ska i första hand få heltidstjänst. Dessutom; de privata bolagen anställer ofta unga människor och studenter för att pressa kostnaderna. Äldre och mer erfaren personal blir för dyr.

Det går faktiskt inte att mata en gammal och svag människa fortare i en privat omsorg än i en offentlig. Det måste få ta den tid som det tar. Det finns tung samhällsekonomisk forskning som stöder argumentet att offentlig vård är lika  effektiv eller lite mer effektiv än privat vård. Det ger också bättre förutsättningar att fördela efter behov.

Slutsatsen i går i repskapet var att om det ska minskas kostnader i socialtjänst så ska vi själva ta ansvar för det i den egna regin. Mer personalinflytande på den egna arbetsplatsen kan vara en väg att gå. Vi applåderade vår ordföring efter att hon meddelat detta från talarstolen.

Trondheimsmodellen borde vara vägledande för partiets inriktning. Så tror jag att man får nya väljare även i Stockholm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s