Bidrag på lika villkor

I gymnasie och vuxenutbildningsnämnden hade vi ett enda ärende i går. Det gällde bidragen till de fristående skolorna.

Vårt förslag till finansiering av de kommunala skolor tog vi i största enighet före jul. Nu hade man räknat ut vad det skulle innebära för de fristående skolorna och vi fattade beslut om skola efter skola. Åter i största enighet.

De viktigaste inslaget var: En miljon kronor ska fördelas ut som extra stöd till de program som har lägsta meritvärdena. Iofs ingår stöd till svaga elever redan i grundbidraget men på detta sätt så är det möjligt att ge ytterligare resurser till särskilt svaga elevgrupper. Det behövs sannerligen om alla ska med. En av de fristående skolorna i kommunen opponerade sig om detta i dagens tidning. De tyckte att även de duktiga eleverna behövde extra resurser för att kunna stimuleras ordentligt. Jag tror nog inte så. De som är duktiga och ambitiösa får klara sig på grundtilldelningen.

Vi har också räknat ut hur mycket pengar vi i kommunala skolan lägger ner per elev på skolhälsovård, yrkesvägledning, bibliotek exempelvis. De fristående får lika mycket. Vi har också lagt in en viktig detalj i resursfördelningsmodellen. Respektive program kommer bara att få betalt för de elever som faktiskt finns i klassen. Om någon elev hoppar av mitt i terminen försvinner också elevpengen direkt. Det är bra och kanske för det med sig att skolan värnar mer om varje elev.

Vi är lite fundersamma på uttrycket bidrag på lika villkor. Är det så att de fristående skolorna ska ha del av de kommunala skattemedlen och vi från kommunen inte får ha några krav eller insyn. Vi vet ju att exempelvis skolhälsovården i de fristående skolorna är betydligt sämre än i de kommunala.

Joodå, vi har rätt till viss insyn och vi håller därför på att arbeta fram en samverkansmodell. Skoldirektören skissade lite på en modell som innebär att också de fristående skolorna ska lämna in verksamhetsrapporter och vi politiker ska få besöka skolorna varje år. Mer info och beslut kommer troligen på nästa sammanträde.

Bra tycker jag.

Viktigt att tänka på är att oavsett vad man tycker om förekomsten av fristående skolor så är det våra medborgare som väljer att gå i dem. Också dessa har rätt till god kvalitet i sina utbildningar. Det är vår uppgift i nämnden att arbeta för just detta. Hoppas att vår samverkansmodell ska hjälpa till i den riktningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s