Ett angenämt möte i Istanbul

I dag träffade vi en ledargestalt för Istanbuls kulturhuvudstadsår.

Hon berättade om upplägget och beskrev hur man arbetade för att goda effekter skulle kunna bevaras även efter 2010. Även hur de arbetade för att få med alla kommuner i det stora Istanbuldistriktet. Här var det inte bara frågan om finkultur.

Exempelvis har några unga män från en fattig kommun fått göra en konstutställning vid Taxim i centrala Istanbul. Detta väckte stor uppmärksamhet i tidningar och även TV. Intressant var att dessa ungdomar aldrig varit i dessa områden tidigare men nu reste även många av deras kamrater in till centrum för att se installationen och för att se sina vänner i denna nya miljö.

Att använda kulturen som en murbräcka och dörröppnare mellan människor ur olika bakgrunder var ett tema som genomsyrade hela deras upplägg. Man bygger nu upp ett nätverk mellan kulturhuvudstäder i Europa och det har redan skapat stor aktivitet i form av utbyte mellan ungdomar och även äldre. Under ledning av körledare från Tallinn skapades exempelvis en kör i Istanbul av sångare mellan 13 och 45 år som sjöng tillsammans på fyra olika språk.

Intressant och spännande är det. Ett nytt fredsprojekt tar form via kulturaktiviteter mellan folk i olika länder. Ett demokratiprojekt i Turkiet görs möjligt genom arbetet inför och under kulturhuvudstadsåret. Låt oss hoppas att det fortsätter in i tiotalet.

Annonser

2 responses to “Ett angenämt möte i Istanbul

  1. Skulle vara roligt om man fick reda på lite om sanningen so m den är.. det skulle vara roligt om ni tilläts ställa lite mindre bekväma frågor som kanske sticker någon i ögat. Inte bara sitta och stryka medhårs.. Politikers specialite skall väl ändå vara att diskutera svåra frågor, inte att kallprata?

    • Nu är vi inte i Sverige. Av omtanke om våra värdar är det svårt att ställa skarpa frågor. De kan råka illa ut när vi har rest. Men lite har jag att berätta när jag kommer hem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s