Återupprättning av sjukförsäkringen!

De rödgröna har lagt fram ett förslag till riktlinjer om hur sjukförsäkringen ska kunna förbättras så att den blir anständig. Tycker att det verkar väl genomtänkt. Det här skulle vi ha lagt fram för tio år sen egentligen.

Kommentarerna från statsministern är häpnadsväckande.

1) ”Det är en entydig återgång till en utsorteringspolitik som skickar ut arbetsföra människor ur arbetsmarknaden. Det är dessutom gjort med förslag som, när vi räknat på detta, kommer att belasta statsfinanserna med minst 3,3 miljarder och det är helt ofinansierat.” påstår han.

Det är faktiskt så att sjukkassan går med rejäl vinst sedan 2003. Pengar finns redan nu att betala ut rätmätiga sjukersättningar. Åtstramningarna hos sjukkassan har motiveras med att man behöver finansiera sina skattesänkningar. I den föreslagna modellen finns en tydlig plan för hur personen i fråga ska komma tillbaka till arbetet. Men för att få fram en hållbar modell krävs en ordentlig utredning!

2)  Erfarenheten är att en sådan bred utredning med den sammansättningen tar minst tre år innan allt är på plats. Ska vi alltså få en utredningsregering? utbrister statsministern

Ja faktiskt! Det handlar om så viktiga ting som människor sjukförsäkring och återgång till arbetet. Antingen till ett nytt arbete eller tillbaka till samma arbetsplats. Då krävs en ordentlig utredning där också arbetsmarknadens parter är med.

Men uttalandet är väldigt avslöjande för nuvarande regering. Man har hela mandatperioden haft väldigt bråttom. Man har inte lyssnat på de remissvar som kommit in trots i regel mycket korta remisstider. Speciellt i frågan om förändringar i sjukförsäkringssystemet har det varit förödande för de människor som blivit felaktigt ifrågasatta och nu också passerat stupstocken. Uttalandet visar att egentligen bryr sig inte statsministern om utifall att människor kommer i kläm på grund av hafs och slafs.

Jag känner stor trygghet i att man aviserar en ordentlig utredning av detta. Jag ser fram emot att få vara med och arbeta med dessa frågor under nästa mandatperiod i traditionell folkbildningsanda. Det är ju så att socialdemokratin är van vid att sitta vid regeringsmakten i mer än en mandatperiod. Därför är det heller inte så bråttom med att driva igenom besluten så fort som möjligt. Bäst är väl att göra rätt på en gång.

Annonser

2 responses to “Återupprättning av sjukförsäkringen!

 1. Är det inte alltid en tragedi när människor ”blivit felaktigt ifrågasatta”? Det har väl i sig ingenting med förändringarna i sjukförsäkringsssytemen att göra?

  Det sorgliga med det röd-gröna förslaget är att det inte är ett förslag utan en förhoppning om att en utredning skall finna de svar och lösningar som de inte har. Lite skrämmande. Ta en passus som

  ”Under 2011 vill vi slopa dagens stelbenta prövning mot en fiktiv arbetsmarknad efter 180 dagar. I stället ska det senast efter sex månader göras en fördjupad utredning om möjligheterna att återgå i arbete med olika alternativ. Arbetsförmågan ska prövas mot en för individen verkligt existerande arbetsmarknad. För detta krävs en ny definition av arbetsförmågebegreppet.”

  1. ”Stelbent prövning” bytas mot ”fördjupad utredning”. Politiskt snömos och bara tom retorik.

  2. Förslaget bygger på ”en ny definition av arbetsförmågebegreppet.”. Denna definition nämns inte och det säger en hel del – dvs att det hela är buller med tomma tunnor.

  Jag kan inte skaka av mig känslan att det so mest rör sig om små små detaljer som de röd-gröna kan komma att ändra. I förslaget skrivs ju rent ut:

  ”Den bortre tidsgränsen i sjukpenningen – stupstocken – tas bort. Det betyder inte att människor lämnas kvar i sjukpenning hur länge som helst. En individuell prövning ska göras successivt i samarbete med individen och behandlande läkare.”

  Så vitt jag fattat är ”stupstocken” den tidpunkt då den sjukskrivnes arbetsförmåga skall revideras. Det röd-gröna förslaget innebär med andra ord att sjukskrivningstiden minskar *än mer* eftersom arbetsförmågan skall revideras fortlöpande… Vad betyder detta egentligen? Jag tycker att det låter som om man förväntas söka deltidsjobb från och med sjukskrivningens dag 1. Ex. Snickare bryter benet – kan ju inte jobba som snickare men kanske deltid i ettcallcenter. Fin lösning av experimentet 😦

  • Jag håller med dig om att det inte är bra när människor blir fel ifrågasatta. Det är det aldrig.

   Jag hyser däremot en stor tilltro till att i en utredning där arbetsmarknadens parter är med, kommer goda och vettiga lösningar i de detaljfrågor som du nämner. Detta är inget lätt område, försäkringsfrågorna. Men oerhört viktigt att det fungerar. Att hafsa igenom en sk reform i sjukförsäkringen som nuvarande regering har gjort utan att ordentligt lyssna på remisserna blev inte bra. Man får lätt uppfattningen att det inte var meningen att det skulle bli bra. Man kan om man är konspiratorisk dra slutsatsen att det var meningen att folk skulle tappa tilltron till den allmänna sjukförsäkringen och skaffa en privat. Högern var ju emot en allmän sjukkassa när det begav sig.

   Här i Umeå har vi en metallare, Ulf Björk, som kan det mesta som är värt att veta om försäkringssystemet. Med såna människor i en ordentlig utredning och utveckling av ett hållbart sjukförsäkringssystem så kommer inte de skräckscenarier som du målar upp att inträffa. Jag ser bara det rödgröna förslaget som riktlinjer. Detaljutformningen förväntar jag mig ska förankras och utvecklas i god folkbildningsanda.

   Själv ser jag inte bara fram emot en trygg sjukförsäkring med en verklig rehabiliteringskedja (där det finns läkare tillgängliga) utan också en sammankoppling med vuxenutbildning på den nya kompetensförmedlingen. Jag är egentligen rätt så ilsken att vi inte genomförde det redan på nittotalet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s