Liten sifferexercis a la Stefan Carlen

Stefan Carlen är förbundsekonom på handelsanställdas förbund. Han besökte Umeå Arbetarkommun i torsdags. Jag var inte där tyvärr…  just nu hektiskt på jobbet. Men Lars Boden var där från folkbladet och han skriver om det i sin ledare i dag.

Regeringen påstår att jobbskatteavdraget (totalt 75 miljarder) givit 80 000 nya jobb utan att presentera några fakta. Även om det är sant förskräcker siffrorna. Dessa jobb har faktiskt kostat totalt 75 miljarder dvs ca en miljon för varje jobb. Är detta god hushållning och bra för Sverige. I stället hade man kunnat skapa och bevara jobben inom vård, skola och omsorg. Då handlar det om över 200 000 jobb!

Min uppmaning till er är att läsa Lars Bodens ledare. Köp boken: Bokslut Reinfeldt av Stefan Carlen som kommer ut nästa vecka. Här finns tillräckligt med argument för att vinna en jord(s)kredsseger i september.

Sen gäller det också att övertyga partiledning att skattetrycket successivt måste återställas! Vilka skatter då måste diskuteras noga.

Annonser

6 responses to “Liten sifferexercis a la Stefan Carlen

 1. Tomas Andersson

  ”Dessa jobb har faktiskt kostat totalt”

  Precis…….det är för djäkligt att svenskarna får behålla mer av sin lön.

 2. Tomas; Du får så klart tycka vad du vill. Men huvudargumentet för detta sk jobbskatteavdrag var att det skulle ge fler arbetstillfällen. Det var en viktig beståndsdel i den sk jobbpolitiken. Då är det rätt naturligt att man räknar ut vad dessa jobb kostade som alliansen påstår skapades. Och de var riktigt dyrbara.

 3. Tomas: I så fall är det för djäkligt att inte också pensionärerna inte får behålla mer av sin lön.

  Av Carlens argument citerat ovan kan man dra slutsatsen att vi förlorat 120000 skattebetalare på alliansens politik. Skattepengar som hade kunnat finansiera delar av de 120000 potentiella arbetarnas egna löner. Dessutom hade vi haft 120000 personer till i landet som kunde konsumera och i större grad hålla ekonomin igång. Vi hade dessutom haft 120000 färre som inte hade behövt ta del av olika former av försörjningstöd och som A-kassa eller Socialbidrag. Vilket i sin tur hade lett till lägre A-kasseavgifter (med alliansens system), hade gett lite mer pengar i plånboken för den stora massan. För att inte tala om att de i lägre grad hade riskerat att hamna i socialt utanförskap. Men bäst av allt vi hade haft 120000 personer till som hade fått chansen att arbeta och göra nytta och vi hade alla fått ta del av det de hade producerat.

 4. Ja och när man ändå diskuterar skattetrycket måste man komma ihåg vad som är alternativet vid ett lägre skattetryck.

  Exempelvis: Den försämrade sjukpenningen gör att folk som har råd tar en extra tilläggsförsäkring. Efter en tid får fler och fler en önskan att välja privata lösningar och slippa betala till en allmän sjukförsäkring eftersom man inte har någon nytta av den. Då har vi delat in människor i A och B lag. Vi har kluvit samhället itu. Det är alliansen våta dröm och hemliga agenda. Därför har man lånat ur försäkringskassan för att delfinansiera skattesänkningarna. Personligen skäms jag när jag ser hur lite skatt jag betalar när jag vet hur stora behov det finns.

  Det handlar lite om vilket samhälle man vill ha.

 5. Om man blandar äpplen och päron så kan man få fram lustiga siffror.
  För det första – jobbskatteavdraget har inte kostat staten ett enda öre. Staten har minskat sitt skatteuttag men det är ingen kostnad utan en utgiftsminskning för medborgarna. Vi skattebetalare ger staten dess inkomster – inte tvärt om, En viktig sak att hålla i minnet!

  För det andra, att tro att sänkt skatt betyder att varje krona mer som man får behålla i privatekonomin skall gå direkt till köp av tjänster/varor genererande (nya) jobb utan omkostnader (som i exemplet) är ju besinningslöst lögnaktigt. Om jag väljer att köpa en ny säng så går ju minst 25% direkt in statskassan (givetvis mer i verkliga livet) vilket gör att siffrorna haltar.

  Att en sänkt skatt genererar 50% nya jobb (sett emot en minimikostnad av dessa) är otroligt och visar vilket enormt behov medborgarna har av att köpa tjänster. Helt fantastiskt skulle jag vilja säga.

 6. Var och en räknar på sitt sätt.

  Minskar man inkomsterna genom skattesänkningar så är det en minuspost i statskassan. Sen beror det på vilka glasögon man har på sig.

  Sen är det ju inte heller bevisat att jobbskatteavdraget har genererat några nya jobb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s