Om Saab, posten och en underskön natur

Hörde i går att Spyker fortsättar att förhandla med GM om en försäljning. Läste också en intressant artikel på Dagens Industri häromdagen. Där står bland annat: Saab har i dag en av Europas moder­naste och mest effektiva bilfabriker. ­Saab har två helt nyutvecklade ­bil­­modeller, ­9–5 och 9–4X. Bolaget är skuldfritt. Förutsättningarna för Saab har aldrig varit bättre – med en affärsplan som har mycket goda möjligheter att göra Saab till ett ledande bilföretag i sin nisch. Det är därför svårt att ­förstå hur ­något så positivt har kunnat bli så ­negativt i svenska medier. Analysen har varit obefintlig och har grundat sig på tyckanden i stället för fakta.

Så skulle Saab kunna säljas och få fortsätta tillverka bilar så inte är det regeringens förtjänst som har stämt in i smutskastningen av företaget.

Lägger till en länk här om Saab-läget.

Läste i dag om hur posten i Umeå vill sparka Bengt efter 39 år i posten med motivering att han kodar in postnummer för långsamt. Självklart har SEKO-facket motsatt sig detta. Jag stämmer in med vad Enn Kokk skrev på sin hemsida häromdagen. Jag vill påstå att livet i vår tids accelererande grottekvarn av konkurrens och prestation har blivit hårdare, så hårt för många, att de sorteras ut eller medvetet låter sig sorteras ut.”

För övrigt var jag ute i nästan två timmar med skidor och hundar i dag uppe i berget. Nysnö sådär en decimeter, åtta kallgrader och vindstilla. Himlen var grå och skogens färger var vitt och alla nyanser i grått. Man kunde urskilja svagt brunt och möjligen grönt. Så ofattbart vackert det var.

Annonser

6 responses to “Om Saab, posten och en underskön natur

 1. Får hoppas att sagan om SAAB trots allt får ett lyckligt slut (dvs inget slut för SAAB). Som du skriver är det ”inte regeringens förtjänst” om så blir fallet och det är något man måste vara tydlig med i debatten.

  Artikeln om Bengt finner jag både tragisk och ironisk. För Bengts del är det förstås en tragedi. Från en samhällssynvinkel är det däremot mer ironiskt. Här eldar vi i Sverige på med en politik som skall tvinga fler ut i arbete enligt de som förespråkar den (alliansen). Men det som händer är att folk som Bengt istället slås ut av de konkurrenskrav som den politiken för med sig. I slutändan kommer vi bara att ha jobb för de allra mest effektiva individerna. När all verksamhet utsätts för hård konkurrens. De som av någon anledning är mindre produktiva kommer att stå utanför arbetslivet och samhället. Problemet är att även de har potential. Potential som inte kommer att tas tillvara. Var och en skall bidra efter egen förmåga brukar man säga. Nu förvägras Bengt den möjligheten.

  • Men i fallet ”Bengt” så tar SEKO strid. De kommer att dra det till arbetsdomstolen om det skulle behövas. Bengt har ju efter 39 år i posten en fantastisk kompetens. Kanske skulle man sparka någon oduglig chef i Umeå och ge Bengt befordran till en tjänst där han inte behöver koda postnummer.

 2. ”Bengt har ju efter 39 år i posten en fantastisk kompetens”. Borde det inte vara ”inkompetens”? Orsaken till att de vill sparka honom är ju att det jobb han kunde inte längre finns och att han inte klarar av det som hans skall sköta. Utvecklingen har förändrat arbetsuppgifterna till något helt annorlunda men nya krav på kunnande och kompetens. Bara för att man har haft anställning på ett företag i x antal år så betyder det ingenting om arbetsuppgifterna förändras. Visst är det extremt sorgligt att gamla trotjänare får gå och belyser vikten och nödvändigheten av livslångt lärande och kompetensutvecklande. Står man still blir man omsprungen och är snabbt alldeles för långt efter.

 3. Det är arbetsgivarens uppgift att kompetensutveckla sin personal

 4. men kompetensutvecklingen har ju i detta fall inte hjälpt! Bengt kan ju tydligen videokoda men inte snabbt nog. Tydligen har utbildning på systemen givits och från den knapphändiga infomation som finns i artikeln så är det inte Postens kompetensutvecklingsrutiner som är problemet utan att Bengt inte är tillräckligt effektiv – efter det att kunskap om arbetsuppgiften erhållits.

  Dvs, Posten har försökt att lära upp men det har inte lyckats. Är det postens fel så att de nu skall betala 100% lön för mindre än 66% arbete? Har inte arbetsgivarna rätt att ställa några som helst effektivitetskrav på sina anställda?

 5. du Crhister: Post kodningen utgör 15% av arbetstiden. Här har du nog räknat lite galet.

  hejsan alla andra

  Gick just med i en grupp få fejsan

  Skärpning Posten! Sparka inte trotjänarna!

  Denna grupp vänder sig till oss som kräver att Posten för en ansvarsfull personalpolitik och följer svensk lagstiftning.

  På postterminalen i Umeå vill Posten kringgå lagen om anställningsskydd och sparka flera trotjänare, några har varit anställda i företaget i uppemot 40 år. Motiveringen är att dessa personer på terminalen inte är tillräckligt snabba på att utföra en liten del av sina arbetsuppgifter, i detta fall videokodning.

  Detta är inget annat ett brutalt angrepp på lojala medarbetare som varit anställda i många år.

  Vilken terminal står på tur? Vad blir nästa steg? Ska en brevbärare som inte cyklar sin runda tillräckligt snabbt ersättas av elitidrottare?

  Skärpning Posten! Sparka inte trotjänarna!

  Ge kamraterna i Umeå och Postens trotjänare ditt stöd, gå med i denna grupp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s