Gammalt möter nytt, om hundar, skotrar och grundvärderingarna i partiet.

I dag kördes svenska rallyt uppe i ”min skog”. Jag var ute med hundarna och mötte en hel del skotrar och hörde rallybilarna tjuta fram på skogsbilvägen. Kände mig lite som en relikt från anno dazumal där jag stod på mina skidor med mina tre hundar i dragselar.

Faktum är emellertid att Amundsen kom först till sydpolen för att han begrep att använda riktiga polarhundar i sin expedition. Första hunden på sydpolen var en samojedhund. Samojedhunden kommer från norra Sibirien och har använts som dragdjur men även som vall och jakthund. När kölden var för hård användes de också som värmekälla på natten.

Sovjetstaten tyckte att de var omoderna och beordrade avskjutning av hundarna. Man skulle i ett modernt samhälle använda traktorer inte hundar. Många samojedhundar dödades men några lyckades gömma sina trofasta kamrater så att de undgick slakten. Nu finns en liten spillra kvar där uppe i norr av samojedhundarna. Traktorerna står antagligen stilla i dag eftersom man inte har råd med vare sig reparationer eller bränsle. Hundarna behövs.

En fantastisk brukshund nära nog utplånades för att ge plats åt traktorer!

När jag tänkte på detta började jag reflektera lite över partiet och den diskussion som flammar upp då och då. Kanske lite långsökt men ändå. ”Partiet är omodernt och måste förnyas” säger man. Vi har också nått en bit på väg mot en annan politik. Under de senaste decennierna har politiken fått mer och mer liberala drag och det talas mindre och mindre om socialism och hur vi ska nå ekonomisk demokrati.

Det fantastiska idearv som finns i partiet förvaltas dåligt. Man ger i stället plats åt marknadsliberalismen.

Är jag en gammal relik undrar jag. Sen ser jag mig omkring och kollar på senaste SIFOn. De unga väljer vänstern och sätter sitt hopp till de rödgröna. Underbart! Ungdomen bejakar inte det hårda samhället som växer fram i dag. Då är det dags att söka rätt på grundvärderingarna formulera en politik som kastar det råa marknadstänket på soptippen och släpper fram vänsterpolitiken och värmen.

Annonser

6 responses to “Gammalt möter nytt, om hundar, skotrar och grundvärderingarna i partiet.

 1. Jag håller inte riktigt med dig även om jag ansåg att Feldt är/var förvirrad av marknadsliberalism.
  Män har sedan urminnes tider haft problemformuleringsföreträde i alla typer av samhällen. Nu har vi lyssnande kvinnor på många ledande poster i s-politiken och dessa kvinnor låter inte som bombastiska män och de ska naturligtvis inte låta som bombastiska män, även om en och annan man hade önskat det. Det har gått illa för Olofsson.
  Jag tycker att vi ska framhålla och högt värdera våra lyssnande s-kvinnor som inte agerar som testosteronrika män utan agerar politiska ledare på sina egna vis och villkor. Ju mer äkta jämställt ett samhälle är dessto bättre.

 2. Klart jag hårddrar och generaliserar lite

  Men nog har partiet gått mot höger. Jag hoppas att det är tillfälligt

  Kongressens beslut att säga nej till kommunalt veto för etablering av fristående skolor och att man inte vågade säga nej till vinstutdelning i skattefinansierad välfärdsverksamhet och skolverksamhet är ett bejakande av en marknadsliberal inriktning: Det hade aldrig kunnat genomföras under Palmes tid till exempel. Branting roterar i sin grav.

 3. För mig är det viktigare att lyfta fram sådant nyliberalt stolletok som skett under moderaters ledning än att vara sur på några partikamrater, utan att glömma det viktigaste av allt – att i valrörelsen tala om vilket samhälle vi i s vill ha på 2000-talet och om det kan vi varken fråga Branting eller Palme om råd. Politik är väl ändå färskvara?

 4. Ja förvisso praktisk politik måste formuleras för dagens människor

  Men min poäng är att grundvärderingarna inte kan bytas ut. Självklart är huvudmotståndaren alliansen. Jag har heller inte attackerat några partikamrater. Min reflektion var mer generell.

 5. När det talas om idearv och centraliserad strukturomvandlig i samma andetag så blir jag lite fundersam och lite rädd, Riv allt det gamla och in med nya centraliserade moduler så att allt blir identiskt från Trelleborg till Kiruna – är inte det klassiskt socialdemokratiskt idearv? Känns som det, speciellt i det hårda motståndet mot friskolor – samma samma lika lika effektivast för totalsumman och strunt i individenernas val eller önskningar.

  I det socialdemokratiska sverige skulle hundarna mycket väl skjutas av – det är det sorgliga. Tankarna är så närbesläktade – individen vet inte sitt eget bästa därför skall staten gripa in så ofta som möjligt.. Skatten skall inte användas för medborgarnas bästa utan som politiskt instrument (ingen vinst i *vissa* näringsverjksamheter (skola) – kvaliteen och kostnad ointressant – i andra (telefoni) är de tydligen ok.

 6. Nja inte riktigt så. I början av förra seklet valde man enhetliga lösningar. Det kan jag hålla med om. Nu är det mera så att vi ser till individen. Så diskuterar vi i alla fall i partigruppen i gymnasie och vuxen utbildningsnämnden. Den praktiska politiken måste formas efter människorsbehov i dag. Med alliansen formas politiken efter aktiebolagens och det privata näringslivets krav. Så får vi stå ut med dyrare mediciner och dyrare bilprovning.

  Jag tror inte att alla individers frihet automatiskt ökar i ett marknadsliberalt samnälle. Det är de som har råd att köpa sin frihet som vinner. De som står där utan pengar står utan såväl valmöjlighet som frihet i slutändan.

  I ett socialdemokratiskt Sverige ska skatten användas för alla medborgares bästa. Det är det som skall vara politikens syfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s