Bra rutet Wanja Lundby-Wedin

Äntligen ett sanningens ord från LO-basen. Länge har jag suttit och retat mig på att Fredrik R har haft tolkningsföreträde angående det sk jobbskatteavdraget. Själva ordet kommer antagligen från Schlingmanns ordfabrik där man också har hittat på märkliga ord som det nya arbetarpartiet, vänsterexperimentet och fusköverenskommelse.

LO-basen säger sanningen. Jobbskatteavdraget är en ”pensionärsskatt”, en skatt på sjuka och en skatt på arbetslösa. Precis så är det.

Om man kopplar ihop det hela blir det riktigt obehagligt. Anders Borg tar pengar från överskottet i sjukförsäkringen för att delvis finansiera skattesänkningarna. De största sänkningarna i absoluta tal går till de högavlönade. Pengar som borde ha använts till sjukpenning åt de som är sjuka. När sen arbetsgivaren ser att folk fått en del mer i plånboken händer följande. ”Svenskt Näringsliv spelar bluffpoker med löntagarna. Kräver nollavtal, men toppdirektörerna har själva beviljats fantasilöner.”

Kontentan blir så småningom att löntagaren inte får mer i fickan utan sitter där med Svarte Petter. Pengarna som skulle gått till löneökningar stannar hos direktörerna medan vanligt folk får en allt sämre sjukkassa och en allt sämre välfärd.

Annonser

6 responses to “Bra rutet Wanja Lundby-Wedin

 1. Eva Hillén Ahlström

  Javisst, så är det. Och när löntagarnas löner hålls tillbaka, p.g.a. att de har fått mer i plånboken slår det tillbaka när de så småningom själva går i pension. Eftersom det är bruttolönen som är pensionsgrundande. Lurade igen!

  /Eva

 2. Folk börjar genomskåda dem nu. Det håller inte i längden att hitta på nya ord för att dölja samma gamla högerpolitik.

 3. Det finns säkert en logik någonstans men när den uttrycks som att pensionärerna som betalar samma skatt som förr sägs ha fått en ”pensionärsskatt” för att arbetsgivarnas inbetalade skatter och avgifter transfereras från sjukförsäkringen till löntagarna så blir det helt enkelt fel.

  Har något i pensionsöverenskommelsen förändrats? Har pensionärerna fått en enda krona mindre i plånboken än vad socialdemokraterna var med att besluta att de skulle få? Nej. Jobbskatteavdragen berör dem inte alls! När sjukskrev sig en pensionär senast?

 4. Jag anser nog att inkomstskatten ska vara lika för alla. Oavsett om det är pension sjukersättning lön eller a-kassa. Enkelt och självklart för mig.

  Gillar inte att man delar in medborgarna i två grupper. De som jobbar och de som av olika skäl inte jobbar. De som jobbar ska gynnas och känna att de är duktiga. De som är sjuka och arbetslösa ska få sänkt ersättning och inte ta del skattesänkningar. Blir lite som samhällets A- och B-lag

  för övrigt så gällde inte mitt resonemang i de två sista styckena inte just pensionärerna.

 5. Visst är det trevligt när skatter är lika och enkla men det är de ytterst sällan. Det var länge sedan inkomstskatten var ”lika för alla”, den har väl varit proggresiv sedan en herrans massa år tillbaks? Just nu betalas inkomstskatt på inkomster från tjänst och kapital. ”Samma” skatt i slutändan men med helt olika avdrag. Olika avdrag för tjänst, bidrag, kapital är väl snarare något som man borde förvänta sig?

  Såg idag i CS att ett stålverk betalar 0kr/kWh i energiskatt emedans en datahall pröjsar 0,28kr/kWh i samma skatt. Verkstadsindustri tror jag betalar 0,05kr. Vad privatpersoner betalar för samma el vet vi alla plågsamt väl. Samma vara – olika skatt . Orsaken här är givetvis att man velat understödja/subventionera den klassiska tunga industrin. På samma sätt som jobbskatteavdragen haft ett syfte att permiera arbete före bidrag – utan att sänka ersättnigsnivåerna.

 6. Vad jag vet är inte pension ett bidrag
  vad jag vet är inte heller sjukersättning och a-kasseersättning bidrag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s