Avdemokratisering av universiteten

Nu har alliansen skickat ut ett PM om hur de vill att universitet och högskolor ska styras framöver.

Fakultetsnämnderna ska bort.
Miniminivå för beslutskompetens föreslås vara doktorsgrad i högskolestyrelse
Frågan om studentinflytande är inte längre viktig.

***

Mitt fackförbund är oroat och Ing-Marie Nilsson säger att i egenskap av ordförande för ST inom universitet och högskolor ska hon fortsätta kämpa för ett modernt ledarskap där alla anställda och studenter ses som viktiga – för att inte säga avgörande – för hur väl lärosätena ska lyckas i framtiden.

Själv har jag egna mycket bittra erfarenheter om vad som kan hända när beslutsfattandet blir otydligt samt professorsväldet, revirpinkandet och egenintresset blir för starkt. Är det så att alliansen har en romantisk syn på den ädle vetenskaps-mannen eller -kvinnan. Tror de verkligen att om all makt läggs hos de disputerade forskarna så blir det automatiskt bra. Jag kan meddela att så är verkligen inte fallet.

TA-personal, adjunkter, doktorander, sekreterare studenter etc etc göre er icke besvär att försöka ha ett inflytande på er egen arbetsplats i alliansens värld.

I sanning ett omodernt förslag. Alliansen fortsätter att backa in i framtiden

Annonser

3 responses to “Avdemokratisering av universiteten

 1. Revirpinkande är väl alltid ett problem – i alla organisationer? Nu, då och i framtiden. Blir det mindre revirstrider om staten säger att ”så här skall er interna organisation se ut” än om lärosätena själva kan påverka hur den den inre organisationen ser ut? Jag tror att det är positvt att lärosätena själva ges mer möjligheter än att allt skall styras från Stockholm enligt samma mall.

  För att citera krönikan ”är det gäller miniminivån för önskad ”beslutskompetens” föreslås ribban ligga på doktorsgrad.” – det låter ju jättebra! För att undervisa i småskolan krävs lärarexamen och att då vara beslutsfattande i en Universitetsledning så känns det väl rimligt med doktorsgrad. Fin markering att de högre lärosätenas fokus är de högre studierna och inget annat. Borde det vara något annat?

 2. Redan den regeringen Bildt minskade studentinflytandet väsentligt.

 3. till kerstin

  så sant

  man tog bort frågan om demokrati i portalparagrafen i högskoleförordningen om jag inte minns fel

  Nu tar man nästa steg.

  Man får hoppas att en s-ledd regering efter valet börjar ha en högskolepolitik värd namnet. Det är en hel del som är knepigt bland annat med finansieringsmodellen som tyvärr driver fram en kvalitetssänkning av utbildningarna.

  Nej Christer. Det är inte rimligt att kräva doktorsgrad för att anses tillräknelig att sitta i högskolestyrlesen. Med doktorstiteln följer inte med nödvändighet kompetens för att leda ett universitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s