En fjärt i universum sa Lars Lustig

Regeringen föreslår att svenska universitet ska lägga studieavgifter på studenter som kommer från länder utanför EU/EES-området. Universitetsdirektör Lars Lustig menar att det kommer att försvåra internationaliseringen av utbildningarna. Internationaliseringen tjänar två syften: att höja kvaliteten på utbildningen och öka förståelsen för andra länder och kulturer.

Regeringen vill spara 500 miljoner på den sk reformen och återför en del i form av stipendier på 60 miljoner från biståndsbudgeten. En fjärt i universum säger Lars L.

Designhögskolan tar emot toppstudenter från hela världen. Ingen vet vad som kommer att hända om avgifter införs. Tyvärr är jag inte säker på att vårt eget rödgröna regeringsalternativ tänker göra något åt detta vid ett maktskifte i höst.

Om detta har jag skrivit tidigare. här, här och även dagens Västerbottens Folkblad

Annonser

10 responses to “En fjärt i universum sa Lars Lustig

 1. Om internationaliseringen av utbildningar skall ske för att ”att höja kvaliteten på utbildningen och öka förståelsen för andra länder och kulturer” så måste jag ställa mig lite på sidan om.

  1. Kvaliten på en universitetsutbildning höjs inte automatiskt för att studerande från andra länder går den. Tvärtom finns det mycket som tyder på att undervisningen kan försvåras – som att ex. utbildningen inte sker på lärarens och/eller elevernas modersmål.

  2. Syftet ” öka förståelsen för andra länder och kulturer” är mycket gott och fint – inte tu tal om det. Hur viktigt är detta i upplägget av en universitetskurs i ex. analytisk kemi? I jämförelse av i princip alla andra mål så känns det för mig väldigt sekundärt.

  Det finns många starka skäl varför Sverige skall beskosta utbildning av utom-EU/EES studenter men ”höjning av kvalite på utbildningar och ökad förståelse” är bland de allra svagaste! Som del i biståndsprojekt är för mig det allra främsta men för att ”öka förståelsen för andra länder” – nä, det är ett rent skämt.

 2. Ja det är i alla fall lustigs förklaringar. Själv har jag diskuterat utifrån mina egna åsikter tidigare.

  men jag kan nog se att det alltid finns en möjlighet till att uppnå syftet ”öka förståelsen……”

  Ungdomar från olika kulturer träffas och lär känna varandra och arbetar tillsammans på labb. En del blir vänner för livet andra kanske finner kärleken. Jag har sett detta med egna ögon och det är inget skämt.

 3. Jonny Disenfeldt

  Sparar vi 500 miljoner och det blir ett par mindre romanser … ja då är det nog en bra åtgärd i alla fall, det vore dyra romanser att subventionera … och DET är inget skämt.

 4. Ja; du har rätt i att om det bara var romaser vi pratar om skulle det vara dyrbara romanser.

  Jag känner rätt många personer som har kommit till Umeå där jag bor stannat här och bildat familj och fått arbete i forskning och utveckling. Speciellt kvinnor från andra länder gillar att bo och verka i Sverige pga av den generösa familjepolitiken som gör det möjligt att arbeta.

  Har du någon aning Jonny om hur mycket det kostar samhället med dagis skola etc tills en ungdom är färdigutbildad och kan stå till arbetsmarknadens förfogande.

  Sen kan man diskutera vad det innebär i form av brain drain i tredje världen och vad man tycker om det! Men där betalar vi ju tillbaka eftersom en del av ungdomarna faktiskt återvänder till hemlandet välutbildade och bidrar till att höga levnadsstandarden där.

 5. Jonny Disenfeldt

  Dagis kostar samhället runt 100 000:- per år (inte inräknat föräldrarnas kostnad). Skola har jag inte dagsaktuella uppgifter men det ligger säkert i samma härad.

  Detta är givetvis en extrem kostnad (subventionering) som aldrig föräldrarnas extra skatteintäkter kan motivera.

  Varför ska en förälder då få ca 3000:- / månad om denne väljer att stanna hemma med sitt barn ? Den rättvisa ersättningen borde ju var runt 7000-8000:- …per månad och barn i dagisålder…

 6. Blanda inte bort korten och börja diskutera annat…..

 7. Jonny Disenfeldt

  Blev det svårt nu ?

  Varför ska det vara sådana orättvisor tycker du ?

  Varför ska inte vi ha ett vårdnadsbidrag som är kostnadsneutralt jämfört med kostnad för dagis ?

  Varför inte ge föräldrarna en check på 8000:- per månad och barn (0…5år) som de själva får bestämma hur de vill använda … är det för rättvist ?

 8. Jonny Disenfeldt

  Ett nyare inlägg angående överfinansieringen

  http://lotidningen.lo.se/?id_item=26179

 9. Om du vill diskutera det
  starta en egen blogg om du inte har en och sätt igång

 10. Jonny Disenfeldt

  Jag noterar att din rättvisa egentligen är en orättvisa, tack för infon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s