Hur mycket investeras det i banhållning?

Med anledning av en tidigare bloggpost kom jag in i en diskussion om vem som satsar mest på banhållning. Eftersom jag inte kan det där i huvudet så skickade jag vidare frågan till en riksdagsledamot från Västerbotten som är suppleant i trafikutskottet. Han lämnade vidare till politiske sekreteraren i trafikutskottet; Tore Englen. Han skriver så här:

” De höga siffrorna för 2008 förklaras huvudsakligen av den så kallade närtidssatsningen, d v s en tillfällig konjunkturåtgärd. Sammantaget, om man ser till hela planperioden 2010-2021, så har regeringen ökat på underhållsinvesteringarna ordentligt (+30 procent). Fast det är möjligen bedrägliga siffror. De ökade underhållsinvesteringarna måste ses i ljuset av att trafiken ökat markant, + 30 procent mellan 2004 och 2008. Vidare har regeringen gjort mycket lite för att öka kapaciteten i systemet, vilket är järnvägens verkliga akilleshäl.

Jag har ingen sammanställning av det statsfinansiella utfallet de senaste tio åren när det gäller investeringar i järnvägsnätet. Däremot har vi låtit riksdagens utredningstjänst jämföra den planeringsram som vi tog beslut om 2004 med den ram för perioden 2010 – 2021 som den nuvarande regeringen ansvarar för. Denna jämförelse gav följande vid handen:

Våra planerade järnvägssatsningar för perioden 2004-2015 låg på mellan 155 och 192 mdr kr i dagens penningvärde, där det senare värdet representerar en uppräkning enligt den faktiska byggkostnadsutvecklingen och det förra en uppräkning enligt konsumentprisindex. Detta ska jämföras med regeringens planerade järnvägsinvesteringar perioden 2010 – 2021 på omkring 173 mdr kr. I absoluta tal ligger alltså järnvägsinvesteringarna i stort sett kvar på samma nivå som under vår tid i regeringsställning. Men, och detta är ett viktigt men, de minskar sannolikt kraftigt i förhållande till trafikutvecklingen.

****

Ser alltså ut att vara så där jämt skägg men utan uppräkning för ökad trafikmängd eller ökade byggkostnader. Och med tanke på årets tågkaos är det för lite.

Annonser

2 responses to “Hur mycket investeras det i banhållning?

  1. Trevligt med siffror även om de faktiskt är beklämmande. Dagens roliga sak var dock att SJ kryper till korset och ger alla pendlare en gratis månad som plåster på såren för det i-landshelvete som vi tvingats genomleva denna vinter. Riktigt snyggt jobbat av SJ!

    • Britta Sethson

      Ja jag hoppas att det blir ett uppvaknande. Bor man i ett land som genomkorsas av polcirkeln borde de ansvariga oavsett politisk färg förstå att det faktiskt snöar på vintern och man måste ha en beredskap för det.

      Jag tror inte att det räcker med de små plus siffrorna som (s) har för banhållning i sin skuggbudget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s