Apropå alliansen och deras misslyckade jobbpolitik; Boden skriver: Lögn eller gissning!

Alliansen har visat sig tomhänt i jobbpolitiken. Det som var deras viktigaste valfråga. Nu har de bara verklingslösa subventioner att komma med; typ: sänkta arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag och subventioner via RUT. Det är tveksamt om dessa insatser ger mer än marginella resultat, De eventuella nya arbetstillfällena blir också riktigt dyra, runt en miljon per styck. Läs mera i Folkbladets ledare i dag.

Annonser

12 responses to “Apropå alliansen och deras misslyckade jobbpolitik; Boden skriver: Lögn eller gissning!

 1. Jonny Disenfeldt

  År 2002 sänktes arbetsgivaravgiften i Norrlands inland med tio procentenheter. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, hittade en obetydlig effekt: 470 jobb. Kostnad: Cirka 800 000 per jobb.

  Vem regerade då ?

  Jobbskatteavdraget å andra sidan är väl inte i huvudsak en jobbskapande åtgärd vad jag ser, det är ett första steg i att ge individerna mer kontroll över sina egna liv igen, att ge dem lite mer ekonomisk frihet i sin vardag. Att det skapar en del jobb också är bara lingon på moset.

 2. Britta Sethson

  Jo jag vet att det var s-regering då. Man gjorde ett försök. Resultatet var nedslående.

  Men eftersom facit redan fanns varför gjorde alliansen om detta försök.

  Jo visst. Man hävdar att jobbskatteavdraget är ett led i jobbpolitiken! Vi i (s) menar att det är ofinansierade skattesänkningar som ett led i systemskiftet.

 3. Ingvar Svensson

  Ja, det blir allt tydligare att alliansregeringen har misslyckats med sin jobbpolitik. Deras teorier håller inte i verkligheten. En av hörnstenarna i derass jobbpolitik är just jobbskatteavdraget. Regeringen har upprepade gånger motiverat avdraget med dess jobbskapande effekt. Nu försöker Jonny Disenfeldt tona ner denna argumentation från regeringen.

  Allianskramaren Jonny ger sig då på det vanliga knepet att med ljus och lykta leta efter något historiskt socialdemokratiskt fel. Skillnaden är dock helt uppenbar. Nu lånar man till skattesänkningar med stora budgetunderskott som följd. Då var det ordning och reda i statens finanser efter den borgerliga oredan under Bildt. Nu är det fråga om enorma belopp 70 miljarder. Då rörde det sig om ynka en halv procent av samma summa.

 4. Jonny Disenfeldt

  Jag kramar ingen Ingvar till skillnad från dig. Alliansen gjorde t.ex ett historiskt misstag i att rösta igenom FRA-lagen som arbetats fram av S (Bodström).
  Detta är det största övergreppet på individens integritet sedan sossarnas IB. Alla partier har bra respektive dåliga sidor, inte svart och vitt som ni partibundna ser verkligheten i…

  Vad gäller att låna pengar så ger SCB vid handa att under brinnande högkonjunktur under perioden 2002-2006 så ökade statsskulden under en S-regering.

  Under en av historiens värsta ekonomiska kollapser så kan man se att statskulden minskat från sep-2006 fram till nu…

 5. Britta Sethson

  Jonny
  du verkar vilja diskutera allt utom det som hör till ämnet…..
  Starta en egen blogg vetja

 6. Jonny Disenfeldt

  Hej Britta.
  Jag lade in ett svar till det som Ingvar tog upp i sitt inlägg.
  Du får kanske klaga på Ingvar också då…

 7. Ingvar Svensson

  Jonny!

  Nej, du svarar inte på mitt inlägg. Jag skrev att s-regeringen 1994-2006 fick överta ett gigantiskt budgetunderskott, som raderades ut efter några år. Nu upprepas dtta underskott och vi vet att detta leder till problem bl a för sysselsättningen. Du svarar med statsskulden, som är något helt annat.

  Dessutom tar du till knepet att framställa någon enstaka händelse eller någon viss tidsperiod för att finna fel hos socialdemokraterna.

  Men helheten under s-regeringen var framsteg för både arbete och ekonomi jämfört med Bildts och Reinfeldts regeringsår.

 8. Jonny Disenfeldt

  Ingvar – (Ledsen Britta men jag måste ju få svara för mig mot Ingvar även om det inte har 100% helt med ditt originalinlägg att göra)

  Från min synvinkel verkar det som om alla regeringar misslyckats mer eller mindre med sin jobbpolitik oavsett om det suttit socialister eller moderater vid rodret. De som misslyckats mest är helt klart socialdemokraterna som trots brinnande högkonjunktur 2002-2006 inte kunde få bukt med problemen utan istället satsade på att förtidspensionera människor.

  Att den sittande alliansen trots en av världens djupaste ekonomiska kollapser lyckats såpass bra som man gjort är ju ett godkännande för dem men det finns alltid förbättringar att önska.

  Statskulden talar sitt tydliga spår om man tittar på de två senaste regeringarnas förvaltande av denna. Om du tror att en sosse regering under denna kris hade haft ett budgetöverskott under dessa två senaste krisår så drömmer du nog. Så fungerar det inte i ekonomin.

  Enstaka händelse ? Jag tittar på hela 4-årsperioderna hur de stäms av i detta hänseende.

  Det finns som sagt mycket att kritisera på båda sidorna.

 9. Ingvar Svensson

  Britta Sethsons inlägg handlar om Fredrik Reinfeldts misslyckade jobbpolitik. Då bör våra kommentarer också handla om det.

  Det finns så många belägg för tillbakagång under denna regeringstid. Man kan inte skylla på finanskris när Sverige har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. Även övriga länder har drabbats. När de nordiska länderna Danmark, Norge och Finland alla gick framåt i BNP de två sista kvartalen 2009 backade Sverige. Att krisen blir längre och djupare i vårt land drabbar naturligtvis jobben hos oss.

  I stället för att komma till rätta med nuvarande svåra situation försöker Jonny leta fel hos de förhatliga sossarna. Då tar han till en period, som jag väl kommer ihåg. Lönerna steg då år efter år. Inflationen var låg. Det betydde sammantaget goda reallöneökningar. Det är många idag som skulle önska sig tillbaka till denna period då arbetslösheten oftast var mindre än hälften mot idag.

  Till sist undrar jag varför det varit negativ tillväxt i Sverige då och endast då vi haft borgerliga regeringar.

  Jonnys svar blir säkert att dessa år har varit mycket positiva för människor med stora förmögenheter, lyxfastigheter och miljonbonusar.

 10. Jonny Disenfeldt

  Nu är ju som sagt inte jobbpolitiken så misslyckad om man jämför med socialdemokratins monumentala misslyckande som skedde under en brinnande het högkonjunktur.
  Försöker ni ducka för det nu ? Det var därför ni förlorade förra valet.

  Sverige har inte värre arbetslöshet än andra EU-länder. Sverige har betydligt bättre statsfinanser än de flesta andra jämförbara länderna.
  Sverige är betydligt mer exportberoende än många andra länder.

  Att lyckas så pass bra i denna ekonomiska härdsmälta förtjänar ett plus i kanten.
  Sedan kan man givetvis säga att det finns vissa saker man borde gjort bättre.
  Att subventionera arbetsgivaravgifter till vissa grupper är ren idioti som både sossar och allians experimenterat med. Det borde ni alla få smisk för.

  Att hitta på plusjobb och lyft är två andra misslyckade projekt, det ena socialdemokratiskt det andra alliansens. Smisk i baken för er alla för det med.

  Jobbskatteavdraget har gett mer reellt sett i plånboken för arbetare än vad löneökningar gjort.

  Socialdemokratin och de borgerliga har gjort både dåliga och bra saker. Det kan jag som inte är uppköpt av ett parti säga. Ni står upplåsta som alla politiker och ser bara negativt på
  era politiska motståndare vilket är rena rama sandlådestadiet.

  Tyvärr beter sig de flesta politiker barnsligt. Vuxna karlar, vuxna kvinnor som agerar som bortskämda små barnungar…

  Vad ni inte förstår är att vi alla har mer som förenar än skiljer. Om ni inte inser det vore det enda rätta att dela sandlådan i två delar …

 11. Britta Sethson

  Jag har inte för avsikt att börja diskutera allt här i denna enskilda bloggpost.

  Men

  Jag vill bara säga att efter ca tjugo år som förtroendevald i politiska församlingar så vet jag att de flesta politiker är seriöst arbetande människor som arbetar ideellt för att man vill vara med och förverkliga sin ide om hur man vill att samhället ska se ut. De flesta av oss är heller inte så principfasta att man inte kan ta del av den politiska motståndarens synpunkter. Det händer nästan varje nämndssammanträde att någon från allianssidan får igenom sina förslag.

  Så du har fel i din generella beskrivning av politiker, Jonny. Eller också har du haft otur och träffat bara usla politiker.

  Däremot så polariseras debatten i valrörelsen. Det är stor skillnad att få igenom en fråga då och då mot att veta att man kan få igenom det mesta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s