Nostalgitripp i tanke och tid till Kungsberget, Järbo.

För väldigt många år sen….. Det måste ha varit på 30-talet då ett gäng unga grabbar från Sandviken som var väldigt sportintresserade startade en orienteringsklubb som naturligtvis hette Sandvikens Orienteringsklubb, SOK. De flesta arbetade på Sandvikens Jernverk. De tyckte också om att åka skidor och då helst utför. Några snoråkare var de inte!

De hittade till Kungsberget någon mil norr om Sandviken och gjorde i ordning en slalombacke där. De byggde också en stuga som kallades SOK-stugan och de skaffade en buss så de kunde åka dit så ofta de ville. Bussen använde de också för att åka till Grövelsjön på påskarna. De hade en bastu nere i bäcken och dit for de och snyggade till sig efter att ha varit ute i backarna på vintern eller i skogen på sommaren. Backen höll de uppe själva genom att trampa till snön upp och ner. Liftar fanns inte då utan det var att saxa uppför backen efter varje åk. En av killarna var min pappa Eric. Han åkte där i backen som en kung på sina långa full-hickory skidor. Ja, de var gott och väl över två meter.

När de hade åkt sig trötta och stod där uppe på toppen av berget så var det störtloppsbanan genom skogen till stugan som gällde. Konstigt nog hörde jag aldrig talas om att någon skulle ha brutit armar och ben på vägen ner.

Nu ser det ut så här i Kungsberget. Det hade nog de unga vännerna aldrig kunnat drömma om när de satte igång med sina olika projekt där vid berget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s