Fattigdomen brer ut sig i Europas länder i Eurons spår

Lyssnade på Radiokorrespondenterna i dag. Flera gånger. Poddradio är en bra uppfinning.

Har skrivit om fattigdomen i Europa tidigare här på bloggen. Nu hör man att det står rätt illa till i närmaste grannlandet Finland. Ett sviktande socialt skyddsnät gör att tusentals människor köar varje dag för att få gratis mat. Det finländska socialskyddssystemet har halkat efter. Pensionärer med bara folkpension, studerande med bara studiestöd, långtidsarbetslösa har fått det betydligt sämre sedan Euron infördes.  Allt har blivit dyrare  De sociala stödet borde ha indexreglerats men släpar nu efter och förklarar de långa brödköerna i Finland i dag.

Vid en reform i mitten av 90-talet ändrades socialpolitiken i Finland till något som kallades aktiv socialpolitik. Dagens finska socialbidrag är egentligen inte tänkt att man ska kunna klara sig på någon längre tid. En ung arbetslös man i matkön berättar att när hyran är betald har han bara 100 euro kvar att klara sig på resten av månaden.  13% av Finlands befolkning dvs 700 000 personer lever under fattigdomsgränsen. EU skickar mathjälp till Finland i dag.

Man rapporterade också från Italien där det inte heller är så roligt. Reallönerna har sjunkit under en längre tid speciellt för låg och medelinkomsttagarna. Man har också där fått det betydligt sämre sedan Euron infördes. Klyftorna växer eftersom höginkomsttagarna har fått rejäla lönelyft. En kvinna berättar att hennes familj nu bara har råd med det allra nödvändigaste. Hon har fortfarande jobb men hennes man som är rörmokare är arbetslös. För fem år sen hade de råd att gå på bio men nu räcker inte de små inkomsterna ens till det.

Om EU inte ska sprängas inifrån så måste man börja sätta människan före kapitalet. Det är hög tid nu!

Annonser

2 responses to “Fattigdomen brer ut sig i Europas länder i Eurons spår

 1. Sixten Andréasson

  Ja, det mörknar för folk i EU. Själv såg jag på tysk TV för ett tag sen att var sjunde tysk är under fattigdomsgränsen. Ännu värre om man räknar på barnen. Och detta i Europas rikaste land!
  Den socialdemokratiska Schröderregeringen genomförde Hartz IV som innebär att arbetslöshetsunderstöd och socialbidrag slås ihop med följd att en enskild får 350euro (3500 kr) i mån när hyran betalts.
  Författningsdomstolen har nu ingripit mot detta speciellt för hur det drabbar barnen.
  Den tyske utrikesministern Westerwelle har invänt – inte ska de som inte arber få mer pengar!
  Slutsats: Vi skulle som Norge inte gått med i EU.

 2. Britta Sethson

  Det är något grundläggande fel med EU eftersom fördragstexterna vilar på nyliberal grund. Bra att vi sagt nej till valutasamarbetet med tanke på detta.

  Men frågan är om det blir bättre att stå utanför hela EU även om jag röstade nej när det begav sig. Kan något land fungera i dag som en isolerad ö. Kan det inte vara bättre att arbeta för att förändra fördragstexter och för att bygga folkets Europa?

  Men: Vem eller vilka har kraften och orken att knyta ihop folkrörelserna i Europa. Jag har inte sett några såna tendenser i varje fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s