Rapport från Diiistriktskongressen i Västerbotten; arga och röda är vi inför valrörelsen.

LO-ombudsmannen, Rickard Carstedt höll ett lysande anförande i går: Han konstaterade att alliansregeringen gått in för att slå sönder trygghetssystemet. Det behövs en haverikommission sa han och menade att det krävs två fulla A4 för att beskriva allt som hänt. Han tog också upp att något har hänt med Svenskt Näringsliv. Svensk Arbetsmarknad står på spel. Exempelvis kom SN till förhandlingsbordet med ett beslut som inte föreföll förhandlingsbart. Man ville ha 18 månadsavtal och inte diskutera bemanningsfrågan. Han var rätt nöjd med att IF Metall spräckte den fronderingen.

Slutligen konstaterade han: Samma Gamla Höger. Man vill återskapa klass-samhället.

Vi hade gäster från Norge. Ingalill Sundset gav oss goda råd inför årets valrörelse. Hon betonade vikten av att ha ett tydligt budskap som talar om ”felleskap og solidaritet”. Vi ska visa hur detta tillämpas på konkreta mål. Arbete åt alla är absolut nödvändigt för att ha råd att organisera välfärden på ett bra sätt. Vi ska använda partiorganisationen. Vi ska diskutera och argumentera med alla på arbetsplatsen, idrottplatsen etc.    Självklara saker men så skönt att höra broderpartiet i Norge säga det!

Vår ledarskribent på Folkbladet var också där. Lars Boden. Lite oroande att han närmar sig pensioneringen. Han sa att detta nog var hans sista distriktskongress som representant för VF. Hans ledare är det första jag läser på morgonen och ibland lägger jag ut länken här på sidan. Man får hoppas att han fortsätter som gästskribent och sen kommer nog någon ny stjärna får man tro. Han berättade att han hälsat på alla statsministrar sen Erlanders dagar. Han rapporterade att Reinfeldts handslag var som en hal tvål men att Mona Sahlin hade ett stadigt handslag. Det tyckte vi om att höra!

Så hade vi ju besök från partistyrelsen i form av vår egen Ibrahim Baylan. Först var vi på Kommunals torgmöte i går där han höll ett lysande anförande i snögloppet. I morse tog han ut svängarna och pratade i ca femtio minuter. Jag vill bara säga att ni som inte hört honom än har gått miste om något. Lysande agitator är han. Ska försöka referera det viktigaste här nedan ….

Han poängterade att alliansen för samma gamla politik som alltid varit högerns. Sänkta skatter. Men han påminde om att det finns en kostnad för att sänka skatterna och den får de arbetslösa och de sjuka betala. Kommuner o landsting har fått betala. Han påminde också om vad Reinfeldt sa i valrörelsen. Alla förslag som socialdemokraterna kommer med för att stärka välfärden skulle alliansen bjuda över. Detta var en ren bluff. I verkligheten så har man inte en enda gång föreslagit ökade tillskott till välfärden i riksdagen. Socialdemokraterna har i sina budgetmotioner alltid legat högre än alliansen. Detta har inte Fredrik R fått äta upp tillräckligt mycket, men var så säkra på att det kommer han att påminnas om i den stundande valrörelsen.

Trots alla fagra ord i förra valrörelsen om att kraften skulle satsas på jobbpolitik så har vi nu 450 000 arbetslösa i Sverige och en av de högsta ungdoms-arbetslösheterna i Europa. Ibbe slog fast att detta är inte regeringens främsta prioritet. Alliansens politik ger bara högre klyftor.

När man granskar de stora dragen i regeringspolitiken så ser man ett tydligt mönster: försämrade trygghetssystem, försvagning av fackföreningsrörelsen, försämrade utbildningsvägar, ökade inkomstskillnader, förutsättningar skapas för låglönejobb, klyftorna vidgas i landet. Ett nytt klass-samhälle växer fram.

Vi vill inte ha ett samhälle med växande klyftor. För oss socialdemokrater är visionen att var och en på egna meriter ska få möjlighet att förverkliga sig själv och sina drömmar. Detta är en verklig frihet och inte en falsk, där man kan välja vad man vill om man har råd.

Han förutspådde att alliansen kommer att ha två strategier i valrörelsen.

1) De kommer inte att prata politik utan bara kommentera det politiska spelet. Ifrågasätta att vi har gått i allians med miljöpartiet och vänsterpartiet och diskutera hur det ska gå. Man kommer att måna om yta men undvika att ta den politiska debatten.

Vi ska undvika att göra sällskapsspelet till politisk diskussion utan hålla oss till att diskutera politik

2) Han varnade för att vi skulle få en valrörelse med smutskastning av amerikanska mått. Han uppmanade oss att bara prata om politik och politikens innehåll. Väljarna vill veta vad vi vill göra i de politiska sakfrågorna och är egentligen inte så intresserade av personfrågor.

*****

Mycket bra möte var det och roligt att träffa partikamrater från hela länet. Efter den avslutande sången så var vi alla taggade att gå ut i valrörelsen för att dra vårt strå till stacken för att säkra höstens valseger.

*****

Hur gick det då för dottern i går. Ja hon vann sina matcher och har nu målet inriktat på SM-boxning nästa år. Mitt bekymmer är vad jag ska ha för outfit då när jag sitter där vid ring-side nästa år och kollar på!!!! Men den dagen den sorgen!

Annonser

2 responses to “Rapport från Diiistriktskongressen i Västerbotten; arga och röda är vi inför valrörelsen.

 1. anders nilsson

  Grattis till dottern, och du får väl se Rockyfilmerna för att finna outfiten. Och grattis till en bra kongress som det verkar. ”Väljarna vill veta vad vi vill göra i de politiska sakfrågorna och är egentligen inte så intresserade av personfrågor.” är klockrent.

 2. Britta Sethson

  ja det var en bra kongress
  då har jag ändå inte berättat allt

  en annan höjdpunkt var när Thomas Wennström läste Jenny Wrangborgs dikt

  Klassförtrycket
  Klar stig sjödin känsla
  ******************************************************
  klassförtrycket är inte vagt eller konstigt
  inget tveksamt som bekymrar dig ibland

  klassförtrycket är bostadslösheten och lyxvillorna i långedrag
  det är överklasskärringen som snäser av dig i kassalinjen
  vd:n på företaget som kallar oss “sina arbetare”

  klassförtrycket kan vara något så enkelt som avståndet till stan eller något så uppenbart som skillnaden mellan de som har och de som inte har, de som äger och de som arbetar klassförtrycket är det hårda golvet under dina fötter i produktionen,
  hur benen känns efter nio timmar på språng
  klassförtrycket är tröttheten på bussen till jobbet 06.07,
  känslan av att det borde finnas något mer

  klassförtrycket är inte vagt eller konstigt
  inget tvetydigt svar på en konstig fråga

  klassförtrycket är arbetslösheten och det faktum att det fortfarande finns saker att göra
  det är en förbannat slöseri med resurser
  ett sätt att hålla lönerna i nivå med tacksamheten

  klassförtrycket är tiden du spenderar på akuten medan andra går före dig i kön
  är dina utslitna axlar och stela nacke, ärren på dina händer efter varma plåtar
  klassförtrycket är tiden du kan njuta för att sedan vara tvungen igen
  klassförtrycket är den förlorade arbetsglädjen

  klassförtrycket är inget diffust eller allmänt
  det är en förklaring på tröttheten och ilskan
  ett enkelt svar på en enkel fråga
  är både problemet och den nalkande lösningen
  när tröttheten och ilskan blivit för stor
  och vi inte orkar mer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s