Alliansen för en politik för de besuttna

I Umeå har vi något som heter Socialdemokratiskt Ideforum. Politiska möten med inbjudna föreläsare som alltid möter stort intresse och väcker tankar. Det är bland annat fd kommunalrådet Torsten W Persson som är initiativtagare till detta. Senast var det Lars Johansson, vice ordförande i skatteutskottet som var gäst. Själv var jag inte där. Det finns gränser för hur långt min tid räcker, men Lars Boden har ett utmärkt referat i dagens Folkblad.

”Allians för Sverige har blivit politik för de besuttna. ”För Sverige ” är dessutom borttaget inför årets val.” skriver Lars Boden. Ja bara detta visar ju med största tydlighet att nu är det inte en politik för alla i Sverige man går till val på!

Håller fullständigt med Georg Andersson att vi måste bli bättre på att beskriva vår jobbpolitik. Det är för mig fullständigt obegripligt att högeralliansen kan ha något som helst förtroende i jobbfrågan efter snart fyra års misslyckande. Varför sätter sig ingen ner och gör ett diagram över skattenivån i olika länder mot förvärvsfrekvensen i samma land! Jag tror inte att det skulle stödja regeringens tes att ju lägre skatter desto fler jobb. Jag har en mycket tydlig känsla av att det skulle påvisa motsatsen. Att sänkta skatter skulle leda till fler jobb är ju bara ett svepskäl för att få motiv till skattesänkningar. Skattesänkningar har ju varit högerns stora fråga i hur många år som helst. Nu har man döpt om skattesänkningar till jobbskatteavdrag och Fredrik Reinfeldt levererar den ena mer krystade förklaringen om motivet till detta efter det andra. Men det är de facto skattesänkningar det handlar om. Och att resultatet är försämringar i trygghetssystemet är ju hur tydligt som helst.

Varför hukar partiet i skattefrågan. Varför säger man inte att vi hade råd med det skattetryck som fanns före valet 2006? Höga skatter är väl inget mål i sig och det går kanske att få samordningsvinster om man går ihop med gemensamma krafter inom arbetsförmedling, utbildningsväsen och försäkringskassa. Kompetensförmedlingen kallar vi det. Man kanske då kan klara en generell välfärdspolitik vid ett något lägre skattetryck än då. Men nu ser man att folk blir försäkringslösa. Folk hänvisas till socialkontoret för man har nått den bortre gränsen i sjukförsäkringen eftersom de är för sjuka för att arbeta

Den generella välfärdspolitiken måste vi slå vakt om. Det är ju också så att det är ett billigare alternativ än att människor ska tvingas söka privata försäkringslösningar. Därför har ju USA gått i den riktningen att få en allmän sjukvårdsförsäkring medan alliansen pekar i rakt motsatt riktning.

Annonser

6 responses to “Alliansen för en politik för de besuttna

 1. Ulla Green-klass

 2. Jonny Disenfeldt

  De besuttna – det är ju de socialdemokratiska politiker som styrt landet större delen av modern tid både på regional och nationell nivå i maskopi med fackpamparna … vår tids adel …

 3. Britta Sethson

  Att du orkar, Jonny! Tror du själv på det där?

 4. de besuttna…

  Mona Sahlin och Per Nuders pappor
  jobbade ihop på regeringskansliet på
  sin tid. Bägge barnen fick toppositioner.
  Inget ovanligt.

  Det är bara att läsa på om (S) historia.
  Förutom sin egen ”adel” så är det väl
  fel att börja tala i dessa gamla klasstermer?
  Har man kämpat och utbildat sig så skall
  det väl löna sig?

 5. Britta Sethson

  Det finns en kraft i de gamla orden som faktiskt attraherar mig. Tydliggör det man vill säga. Därför tar jag mig friheten att också använda dem.

  Håller med dig om att om man kämpar och utbildar sig så är det det som ska göra skillnaden. Nu skapar alliansen återvändsgränder i utbildningssystemet så att alla inte längre ska få chansen.

  Att politiska uppdrag går i ”arv” numera är ett bekymmer, kan jag hålla med om. Behöver inte nödvändigtvis innebär att personerna i fråga har en bristande kompetens. Men det är en signal att antalet medlemmar i partierna minskar. De som blir medlemmar och är aktiva har i många fall förebilder i den egna familjen. Så är det i alla fall för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s