Socialismen

På distriktskongressen i helgen läste Thomas Wennström en dikt. Den var skriven av Jenny Wrangborg och den heter Klassförtrycket,Nu kollar jag alltemellanåt på hennes hemsida och i dag vill jag ge er några prosarader.

**************

Så det handlar om utvägen. Socialismen är inte ett ord för mig. Inte något som får ta tid eller en utopi trevlig att tänka lite på så där på första maj. Socialismen är det som slår tillbaka; mot min förlorade arbetsglädje, underbemanningen som gör att jag inte har tid att gå på toa, mina arbetskamrater som tågar in på chefens kontor efter att jag fått sparken när vi krävt ut vår övertidsersättning.
Det är utvägen som får mig att orka gå till jobbet imorgon igen.
Det är vi som kallar till fackmöte och vet att vi är starkare tillsammans.


Socialismen är ingen jäkla utopi. Den är verklighet.

********

Läs gärna hela hennes blogg-post. Så befriande mitt i prick! Nu morskar jag upp mig inför valrörelsen, och om jag skulle glömma varför valet måste vinnas i höst så går jag in på Jennys hemsida ”tio meter över havet” och läser några bloggposter. Rekommenderas varmt för alla med tappade sugar.

Annonser

8 responses to “Socialismen

 1. Eva Hillén Ahlström

  Tack, Britta, för citatet och länken. Jag kommer att göra som du, besöka henne. Ofta!

  /Eva

 2. Det finns inte en enda stat i världen som lyckats kominera socialism med välfärd och yttrandefrihet. Tex. ”Great Socialist People’s Libyan Arab Jamahiriya”. Eller hur?

  • Britta Sethson

   Socialismen har många ansikten. Själv är jag demokratisk socialist. Jag menar att verkligen är möjligt att kombinera socialismen med välfärd och yttrandefrihet. Vi har varit på väg dit under 1900-talet. Nu har vi gjort tillfällig halt.

 3. Britta Sethson

  Hon har en bok på gång. Måsteköp för mig.

 4. Jonny Disenfeldt

  Demokratisk socialism – där har vi en oxymoron som heter duga.

 5. Britta Sethson

  Ja Jonny. Vi är åtskilliga miljoner socialdemokrater som inte håller med dig. Antagligen stör det dig.

 6. Jonny Disenfeldt

  Jag försöker just nu hitta på något lämpligt att göra 1 maj så jag slipper se symbolerna i form av de röda fanorna och sången (internationalen).

  Dessa symboler förknippar jag med stöveltramp och ockupationen av min moders land, av ockupationen av min frus land …

  Det gör lika ont att se dem som att se de förhatliga nazisymbolerna ,

  kan ni inte förnya er och skippa de där gamla hemska symbolerna ?
  Varför inte bara gå med en ros istället ?

  Demokrati är ett komplext begrepp och har inget att göra med vilket parti några miljoner sossar eller moderater röstar på (ni är ju rätt jämbördiga i storlek numera). Demokrati är som jag ser det lite mer komplext och egentligen ett ouppnåeligt mål men vi kan alltid sträva efter att göra vårt styrelsesätt och vårt land mer demokratiskt.

  Ett rent socialistiskt samhälle är i praktiken en diktatur och historien har visat att dessa samhällsexperiment varit misslyckade.

  Ni hade full fart mot ett totalitärt samhälle ett tag, det är förvisso sant.
  Ni ville förbjuda parabolantenner / mottagning av utländsk TV, ni kämpade i det längsta emot privatägda radiostationer, ni ville förstatliga större delen av industrin mha löntagarfonderna etc etc.

  Vi får hoppas att det blir mer av demokrati och mindre av socialism i erat parti framledes …

  • Britta Sethson

   Tråkigt att du känner så. För mig är 1 maj en frihetsdag. Jag tycker att de röda fanorna mot den blå himlen är så vackra. Jag älskar att sjunga internationalen och arbetets söner när vi tågar fram genom stan. Så olika det kan vara beroende på bakgrund och erfarenhet.

   Träffade en gång en person från gamla Östtyskland. Det var före murens fall. Han blev urförbannad när jag sa att jag var vänster. ”Du har ingen aning om vad det innebär” sa han och hänvisade till Östtyskland. Känner en person som kommer från Polen och som växte upp där under kommunisttiden. Hon är mer vänster än jag.

   Viktigast är att vi i ett öppet samhälle respekterar varann för dem vi är. Och att vi tillåter en fri debatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s