Läser vidare i Guld och Grus, medlemstidning från JAK.
Flera städer runt om i Europa väljer nu att låta kommunala bolag ta över den vatten och el-försörjning som privatiserades på 90-talet.
1) Kommunalrådet Christoph G0ebel i Gräfelfing säger ”Lokalpolitikerna är övertygade om att samhällsnyttiga företag ska vara offentligt ägda”
2) ”Privatisering av samhällsnyttiga bolag har varit problematisk eftersom bolagen främst tagit hänsy till aktieägarnas intressen” säger politikerna i Ottobrunn där ett nytt kommunalt elverk just har byggts:
3) I delstaten Bayern i sydöstra Tyskland kommer cirka 2000 kontrakt med privata vatten och elleverantörer att löpa ut i år. Enligt lokalpolitiker ska kommunala bolag ta över många av dem.
4) I Paris tar staden i år full kontroll över vattenförsörjningen efter att den i mer än 100 år skötts helt eller delvis av privat bolag. Paris borgmästare Bertrand Delanoe meddelar att det kommer att innebära ”bättre service till ett bättre pris”
osv
Det ser också ut som om kommissionen håller på att svänga i frågan. Tidigare har ju privatisering av vattenförsörjningen varit det allena saliggörande i utvecklingsländerna. Nu går man in med ekonomiskt stöd för partnerskap mellan offentliga aktörer i EU-länder och dito för länder i Afrika och Stillahavs-området gällande vattnet.
Det känns som om Alliansens politik är gammalmodig!
🙂 Jag får nog lov att läsa Grus och Guld! Det verkar ha stått en massa intressant och bra i den!
Gör det!!! Jag tycker att det är viktigt att hitta andra kanaler än de vanliga att informera sig genom.
men hallååååå?? om jag skall operera mig vill jag inte göra det offentligt, Man är väl inte Linda Rosing???
Men är det inte det kändisar nästan gör, även FAST de gör sina operationer på privatsjukhus eller hos privatläkare???
För 20 år sedan gjorde jag en stor kosmetisk käkoperation på sjukhuset i min hemmastad. Och blev väldigt bra och proffsigt behandlad, väl informerad och förberedd där under en process på 2-3 år. Tror inte de gör dylika längre där. Undrar varför.
Överhuvudtaget verkar debatten och sakpolitiken runt omi Europa kommit bra mycket längre än här i ankdammen. Tex så använder man inte det förfärliga begreppet utanförskap i Europa utan det mer sakliga och riktiga – utanförställd. Utestängd är väl en svensk synonym som skulle duga, I Europa odlas inga myter om ovilliga och lata individer som odlars sitt utanföskap på skattebetalarnas bekostnad. Nej man säger som det är – i ett samhälle som inte tar vara på sina medborgare, stängs människor ute från vanliga samhälleliga aktiviteter och rättigheter om de blir sjuka, arbetslösa eller fattiga av annan grund.
Men bara tanken att vi i Sverige skulle ha något att lära oss av andra länder verkar närmast uppfattas som en oförskämdhet.
Utestängd var ett bra ord Anders för vad det egentligen handlar om.
Du har rätt också i att vi har en hel del att lära från hur man gör i andra länder.