Om sjukpolitiken

I dagens ledare kör Lars Boden hårt med såväl den senaste (s)-regeringen som den nuvarande alliansregeringen.

Göran Perssons regering öppnade dörren på glänt för en förändring/försämring av försäkringskassan. Jag menar att det var en av anledningarna till att vi förlorade valet 2006. Inte bara det meningslösa mässandet om ”jobben kommer”. Redan på den tiden gick försäkringskassan med vinst. Då användes överskottet till att sanera statsfinansen.

Sen kom Fredrik Reinfeldts regering och dörren slogs upp på vid gavel. Förändringens/försämringens vind har blåst starkt under denna mandatperiod. Nu används överskottet i sjukförsäkringssystemet till att sänka skatter för de som är friska och har jobb.

Det är nu upp till bevis efter valseger 2010:

ARBETSLINJEN är naturligtvis självklar, men måste anpassas efter individens förmåga. En individuell rehabiliterings och kompetensutvecklingspolitik måste sjösättas. Detta kräver tid och pengar. Det duger inte att sätta ekonomisk press på en sjuk människa för hon ska resa sig och bli frisk och börja jobba. En sådan politik är cynisk och människofientlig. Inte värdig ett modernt samhälle. I dag har man utöver den drastiskt försämrade sjukförsäkringen också infört en särskild skatt på de sjuka. Precis som pensionärer. föräldralediga och arbetslösa så betalar de sjukskrivna högre skatt än de som jobbar.

Detta kräver ett ansvarstagande från politiken, fackföreningarna och arbetsgivarna. Huvuduppgiften för kommande regering blir att sy ihop ett nytt kontrakt med medborgarna under nästa mandatperiod. Ledord för arbetet ska vara: hållbar generell välfärdspolitik; hållbart arbetsliv och hälsosamma arbetsplatser.

Lägg gärna till några fler ledord!

Annonser

2 responses to “Om sjukpolitiken

  1. Det bästa jag läst i den frågan på länge. Man blir så förbannad att man gråter av vanmakt.

  2. Britta Sethson

    Tack! Ja man kan lätt tappa modet när man vet att det var mitt eget parti (s) som visade vägen. Jag biter emellertid ihop och fortsätter att tro att det ändå går att förändra saker och ting den politiska vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s