…..och problemet är den offentliga sektorn????

Ekot rapporterar om ECB-chefen Jean-Claude Trichet som uttalar sig i det kommande numret av Der Spiegel.

Eurons kraftiga fall beror inte på en attack från valutamarknaden säger han, utan det beror på den offentliga sektorn. Känns lite skrämmande och bekräftar min bild av EU som ett nyliberalt projekt.

Enligt mitt sätt att se finns det nu bara två vägar att gå.

Antingen att man skapar en gemensam finanspolitik inom EU där de olika staternas ekonomiska politik styrs och kontrolleras av ECB och kommissionen. Då är det lika bra att man har en gemensam försvarspolitik också. Eller att man släpper valutasamarbetet och övergår till ett samarbete mellan fria stater. Här kan jag tänka mig gemensam forskningspolitik, miljöpolitik…….

Finns det någon som ser andra alternativ på lång sikt?

Annonser

8 responses to “…..och problemet är den offentliga sektorn????

 1. Jonny Disenfeldt

  Tja, om den offentliga sektorn inte är ett problem med sina enorma skulder i till exempel Grekland, England, Spanien, Portugal … då får väl socialdemokrater i alla länder förena sig och låna ännu mer och skjuta betalningen till framtida generationer … det är väl en väg till framgång ?

 2. Britta Sethson

  Problemet är att intäkter och utgifter måste balanseras

  I Grekland och även i Sverige är det ett problem att man har en stor svart sektor. I Sverige beräknar man att ca 130 miljarder skatteintäkter inte kommer in. Det är mer än vad alliansen sänkt skatterna med. I och med att man nu tar bort revisionsplikten för små företag och att man inte vill ge mera pengar till skatteverket som går på knäna på grund av bland annat RUT-avdragen så torde problemet också öka i Sverige.

 3. Jonny Disenfeldt

  Sverige har inget problem med skenande statsskuld.

  Svart sektor är givetvis negativt för ekonomin, men varför har vi en svart sektor ? Jo för att skattetrycket på tjänster i Sverige är så extremt högt. Att betala 70-80% skatt på en tjänst är för de flesta en orimlighet.

  Där gör RUT och ROT nytta genom att göra svart till vitt och förmodligen totals sett ÖKA skatteintäkterna. Har du någon annan vetenskapligt utförd utredning som säger motsatsen så presentera den, då är det ju dags att göra sig av med RUT och ROT.

  Angående revisionsplikten för småföretag. Javisst, den kan säkert leda till att fusket ökar något men samtidigt är det en mycket dyr kostnad för småföretagare som mestadels inte får mycket för kostnaden. Det är mer ett skådespel utan innehåll. Totalt sett tror jag det är positivt samhällsekonomiskt.

  Att sänka aktiebolagkapitalet till 50 000:- är tveksamt tycker jag däremot, det inbjuder till mer oseriös verksamhet.

  Att ge unga skattebefrielse från arbetsgivaravgift är ännu värre, maken till dumheter.

 4. Britta Sethson

  Nä vi har inga problem med skenande statsskuld i Sverige, men har en stor offentlig sektor precis som Norge. Norge har också ordning i finansen. Därför reagerade jag på ECB-chefens uttalande. Det var mer ett politiskt uttalande av honom än något annat.

  Om RUT/ROT har jag skrivit tidigare
  http://brittas.netroots.se/rotrut-revisited-las-lars-bodens-ledare-i-dag/
  http://brittas.netroots.se/rot-ocheller-rut-nej-tack/

  Vi tar väl inte om den debatten. För övrigt så vill vi ju inte avskaffa ROT-avdraget så länge det finns behov att få igång sysselsättningen. Vi vill också ha en grön inriktning på hus upprustningen.

  Men mitt inlägg handlade mer om inriktingen på EU framöver och EMU och inte inrikespolitiken

 5. Trichet säger inte att den offentliga sektorn är problemet utan hur vissa regeringar valt att finansiera den. Tja, eller valt att inte finansiera den offentliga sektorn… Jag ser ingenting i Trichets uttalande som en kritik av den offentliga sektorn – kritiken är entydig mot regeringarna.

  ”Enligt ECB-chefen är det snarare Europas enskilda regeringar som har ansvaret för eurons fall. Det har att göra med den offentliga sektorn och följdaktligen den finansiella stabiliteten i euroområdet.”

  Ja, ”offentlig sektorn nämns – det är ju *misskötseln* med finansieringen av denna som skapat problemen. Ett av många bra förtydliganden om att problemen som euron upplever just nu har med ekonomisk misskötsel att göra och inte ”attacker från valutamarknaden” eller liknande konspirationer.

  ROT/RUT. Har svartjobben ökat för att dessa införts? Verkar besynnerligt – mitt personliga intryck är att extrent många städjobb i hemmen plötsligt blivit vita. Tas RUT bort så tvekar jag inte en sekund på att tusentals jobb över en natt kommer att gå från vitt till svart (alla jag känner som har eller haft städhjälp innan RUT hade det svart – nu har alla det vitt).

  Resonemanget att skatteflykten ökar för att skattemyndigheten får mer skatteärenden är ju bizarrt – nästan varenda RUT-ärende som skattemyndigheten fått in är ett svartjobb mindre och sålunda mer skatteinkomster till staten samt lagligt arbete/skydd/pension etc för den som utför arbetet. Men visst, i s-världen så är ju alla företagare skurkar och skattebrottslingar så ges de bara ett lillfinger så tar de hela handen 😦

 6. Britta Sethson

  Jag anser nog att det är illa nog att han nämner just offentlig sektor som problemet. Han kunde i stället ha pekat på att regeringarna inte förmår driva in de skatter som borde drivas in utan att man tillåter en omfattande svart arbetsmarknad.

  Har diskuterat rot o rut rätt mycket så hänvisar till tidigare.. Känns rätt ointressant efter centerns utspel om skattesubventionerade hundpromenader.

  Nä du; jag tycker inte att alla företagare är skurkar och skattebrottslingar. Är själv företagare om än i ytterst liten omfattning. företagen behövs men det finns alltför många oseriösa som varken följer kollektivavtal eller sköter sina skatteinbetalningar på ett korrekt sätt.

 7. Om jag hittat rätt så är detta intervjun med Trichet

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,694960,00.html

  Givetvis uttalar han sig inte om offentlig sektor – det är en ”förklaring” ditlagd av svenska journalister.

  Klart att EU/EMU går mot ökad överstalighet – det är inneboende i grundkonstruktionen av bägge systemen. Endast ett ihärdigt starkt motstånd mot centralisering kan i bästa fall behålla status quo. Jämför världens äldsta existerande union: den amerikanska. Inte precis så att delstaterna med tiden kunnat gå sina egna vägar.

 8. Britta Sethson

  Tack för länken! Du har rätt i att journalister i Sverige har gjort en tveksam översättning. Så här säger han i klartext.

  Trichet: Of course, we must now demand extensive adjustment programs from the governments, which the heads of state and government committed to the Friday before last. They are committed to accelerating the consolidation of their budgets. They know what is at stake now.

  Det handlar alltså om att han kräver nedskärningar i statsbudgeten. vilken någon Eko-journalist översatte till ”problem i offentliga sektorn.” Trichets uttalande får i vilket fall som helst inte mig att slå klackarna i taket.

  Det är många som menar att det inte går att ha gemensam valuta inom EU utan att ha gemensam finanspolitik. Frågan är om vi vill ha det!

  vill för övrigt lägga till Bo Rothsteins artikel i dn i dag på Erik-dagen. Han har samma budskap som jag. Det är inte utgifterna som är problemet utan bristen på intäkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s