Varför är våra företrädare så mesiga?

Är vi socialdemokrater eller vad är vi?

I morse var det nån Stockholmssosse på radion. Journalisten försökte ta reda på varför (s) förlorat stödet i Stockholm och vad man ska göra åt det. Det blev lite frågor om höjning av fastighetsskatten och ett slopat rut-avdrag bland annat. Vår partikamrat pratade allmänt om behovet av bättre kvalitet i skolan och att vi behöver mindre barngrupper eller vad det var……

Klart att vi behöver det….  MEN!

Varför inte ta bladet från munnen och säga det som majoriteten av svenskarna vill höra.

Vi vill rusta upp den svenska modellen så att den passar människor in i 2000-talet.

Därför ska vi värna

1) den unika svenska partsmodellen med kollektivavtal genom att a) aktivt arbeta för hög facklig organisationsgrad genom avdragsrätt på fackföreningsavgifter och solidarisk avgiftsfinansiering av a-kassan, b) höga ersättningar i a-kassan så att inkomsttrygghet råder, c) demokratisk lönebildning, d) arbetsmarknads- och arbetsmiljöpolitik värda namnet

2) generella socialförsäkringar som ger inkomsttrygghet när man blir blir sjuk eller skadas i jobbet eller när man blir förälder. Blir man sjuk så blir man. Det är inget som man rår för eller planerar. Då ska man inte behöva gå från hus och hem.

3) gemensamt och solidariskt finansierade välfärdstjänster inom skola vård och omsorg. Alla ska har rätt till en bra skola till exempel. Det är rättfärdigt. Sverige har inte råd att lämna förortens barn i sticket.

Varför säger man inte att detta vill vi göra för att minska klyftorna i samhället och för att komma tillbaka till full sysselsättning?

Varför säger man inte att i stället för rut-avdrag vill vi ge en städ-check till pensionärer så att de får subventionerad städhjälp och hjälp med inköp?

Varför säger man inte ännu tydligare att vi vill fördela efter behov?


Annonser

14 responses to “Varför är våra företrädare så mesiga?

 1. Därför att det vore politiskt självmord i Stockholm att säga sådana saker.
  Folk vill inte ha höjda skatter och utbyggda transfereringssystem, med mer statlig/kommunal kontroll åtminstone inte i Stockholm.Dina förslag går säkert hem i Umeå men det är ett helt annat politiskt landskap här.

  Stockholms AK är väl dessutom (ö)kända för att vara rätt långt åt vänster och det har inte blivit någon större succe i valen, var menar du att väljarna skulle komma ifrån med ännu hårdare vänsterpolitik, från moderaterna eller?

 2. Inte kommer rösterna från borgarsidan heller om (s) i Stockholm försöker sig på att bli mer borgerliga än borgarna själva.
  Håller med dig Britta: bara med ett ordentligt socialdemokratiskt alternativ med försvar för den allmänna och generella välfärdspolitiken kan vi vinna valet även i storstäderna. Nyckelorden är tydlighet och en rak linje. (S) i Stockholm har varit alldeles för svajiga.

 3. Tja, det beror väl på hur det skall uppnås.
  Tydligen vill inte en majoritet ha socialdemokraternas tolkning av
  minskade klyftor iallafall.
  De flesta vill nog t.ex att det ska finnas en rejäl klyfta mellan en läkare och en spärrvakt.
  För Stockholmarnas del så har det konkreta utfallet av minskade klyftor alltid blivit mindre till Stockholmarna och mer till lantisarna, senast illustrerat av förslaget om fastighetsskatt.

 4. Britta Sethson

  Alliansen arbetar för ökade klyftor. Det vill inte människor ha.

  http://storstad.wordpress.com/2010/05/18/olika-perspektiv-en-retorisk-fraga/

  Jag känner ingen i mitt parti som tycker att en spärrvakt ska ha samma lön som en läkare. Det var nog mer hittepå från din sida Kalle!

  Vet inte vad du menar med lantisar. Allt utanför Stockholm eller!!!

  Jag vill backa bandet och påminna om att när den nya kommunala avgiften infördes av alliansen för så där tre år sen var det många ute i landet som fick en höjning när man gick från den tidigare fastighetsskatten till den kommunala avgiften. Att nu några av de allra rikaste villaägarna i storstäderna får en mindre höjning av avgiften är ingenting annat än rättfärdigt.

 5. Fastighetsskatten är ett exempel på en skatt som under sin tid slog blint och otroligt hårt i Stockholm och därför är dess eventuella återkomst och konstruktion väldigt intressant för väljarna. Idag är det ett rejält ekonomiskt vågspel (om ens möjligt) för medelinkomsttagare att köpa en villa i Stockholm. Ligger dessutom hotet om en fastighetsskatt på ett par månadslöner runt hörnet så är det ganska viktigt att få klarhet hur den kommer att slå.

 6. Britta Sethson

  Jag tillhör de som anser att skatt efter bärkraft är viktigt. Jag vill leva i ett samhälle som har en generell välfärdspolitik. Välfärden är inte gratis. Har väldigt svårt att se varför vissa människor är mindre värda och därför gott kan ligga i rännstenen och tigga.

  Jag tycker att även om läkaren har högre lön än spärrvakten så ska båda två inklusive deras familjer ha tillgång till samma goda standard i skola vård och omsorg. Det tjänar alla på i samhället. Läs jämlikhetsanden så förstår man bättre.

  http://www.karnevalforlag.se/bocker/jamlikhetsanden

  Jag har en hel del vänner i Stockholm som bor i villa. Har inte sett att det går någon större nöd på dem varken tidigare eller nu.

 7. Tycker också att vi är mesiga retoriskt. Annika Lantz granskade partiernas marknadsföring eller något och i intervjun med S och M så var det pinsamt tydligt. Samma där S-representanten pratade allmänt om bättre vård o skola men det var inte det som var huvudpoängen.

  Ska vi klara detta valet så måste retoriken bli bättre.

 8. Britta Sethson

  Gydvan: Ja vi pratar mycket om detta här i partiet i Umeå. Här har vi svårt att förstå varför moderaterna har så starkt stöd på andra orter. Kan bero på att vi är väldigt tydliga här om vad vi vill.

  Vi har till exempel sagt nej till tjänstemännens förslag att privatisera delar av äldreomsorgen för att spara pengar. Vi tror inte på det där. Vi har insett att man inte sparar några pengar på äldreomsorgen genom att sälja ut de gamla till lägstbjudande. Det är de gamla som får betala med sämre kvalitet och övervinsten går rakt i fickan på vårdbolaget.

  Försökte i går intervjua min son som bor i Örbyhus hur man resonerar där nere i söderns land för att kunna hitta argument men han kunde inte ge några svar….

 9. Oj, där dök det upp en ”övervinst”. Vad betyder det? Hur stor måste en vinst vara för att bli en övervinst? Är det månne så att alla vinster inom vissa sektorer är övervinster emedans man inom andra kan göra hur stora vinster som helst?

  I söderns land har vi inga problem med att använda skattepengarna på bästa möjliga sätt. Finns ingen skillnad mellan att upphandla dagisplatser, skolmat, vaktmästartjänster eller snöröjning – det centrala är bra upphandlingar och konstant uppföljning/kvalitetskontroll. Får fler erbjuda ex vårdtjänster av vilka vårdtagarna kan välja fritt så gynnar det alla vårdtagare – de får den vård som de vill ha. Om nu det är vårdtagarna som skall vara i fokus.

  Att ha ett enda centralt bestämt alternativ för dagis, skola, vård, boende etc är dyrt, inflexibelt och genomsyrat av en obehaglig syn på att Samhället vet bäst och att individen skall knipa käft och ta vad som erbjuds.

 10. Britta Sethson

  Vinsten hos privata företag låg 2007 på i genomsnitt 19% för sjukvårdsföretagen 16% för utbildningsföretagen och nära 14% för omsorgsföretagen.

  Avkastningen för samtliga företag utom de finansiella i Sverige var ungefär 10%

  Källa: Finansiärer och utförare inom vård skola och omsorg 2007, SCB.

  Jag kallar det i alla fall övervinst och det på skattebetalarnas bekostnad. Det är dessutom visat att offentlig sektor håller samma eller kanske till o med högre kvalitet än privat. om det skrev jag tidigare http://brittas.netroots.se/hur-var-det-nu-med-privat-omsorg/

 11. Så övervinst är mer än snittet av vinsten hos alla företag. Bra att veta och tack för snabbt svar. Jag tycker att det är en mycket konstigt begrepp. Men konstigast är att det verkar vara viktigare att vissa (men inte alla) typer av tjänster som köps av skattepengarna måste generera förlust eller noll-resultat hos den som utför tjänsten. När ställs kraven på att el-firmor eller datakonsulter inte får göra vinst på de uppdrag de har åt kommuner, landsting eller stat?

  SCB är en outsinlig källa av information. På tal om övervinster, vilka är de som gör de största övervinsterna? Givetvis de offentligt ägda företagen…

  — saxat från http://www.scb.se/Pages/Product____11918.aspx?produktkod=OE0108&displaypressrelease=true&pressreleaseid=282681

  De offentliga företagen skiljer sig åt när det gäller avkastningen på det egna kapitalet. De statliga har den högsta avkastningen med 19,6 procent, vilket till och med är högre än näringslivet totalt, där avkastningen är 13,5 procent. De kommun- och landstingsägda företagen har en lägre avkastning på 9,5 procent respektive 5,7 procent.

  • Britta Sethson

   men då christer stannar pengarna hos staten kommunen eller landstinget och kan användas till nödvändiga investeringar eller annat. I fallet med privata vårdföretag så försvinner vinsterna till skatteparadisen

   en viss skillnad tycker nog jag……

   för övrigt så jämförde jag medelvärde mot medelvärde

 12. Jag tror du har rätt om retoriken, får känslan av att ni i norr är mer rätt på.
  Upplever att S har hukat de senaste åren som i tex sjukförsäkringsfrågan. De förändringar som gjordes 2003 av S i socialförsäkringarna ledde till en återgång för många. Det var en bra reform när man väl satt sig in i den (arbetade med personalärenden då).
  Men inte någonstans så står S upp och försvarar sig utan faller undan hela tiden.
  Ibland verkar det som vi är så rädda för att verkar otrendiga så vi viker undan hela tiden.

  Jag tror på S ideologi och det är det samhället jag vill ha som S arbetar för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s