Trafikljus på mat??

Inom EU håller man på och diskuterar frågan om hur maten ska märkas för att underlätta för folk att välja nyttig mat framför ohälsosam. Lite förenklat skulle en röd märkning signalera för överdrivet fet, söt eller salt mat och grön märkning skulle markera nyttig mat. Så mycket som 1 biljon euro har livsmedelsindustrin spenderat för att stoppa detta förslag. I Australien har detta med trafikljus på mat provats och det har visat sig vara ett mycket effektivt sätt hjälpa folk att välja nyttigare mat.

Det ser tyvärr ut som om den lobbande livsmedelsindustrin ska lyckas.

Trist

Annonser

2 responses to “Trafikljus på mat??

 1. Jonny Disenfeldt

  Nu verkar ju forskarna byta åsikt om vad som är nyttigt och farligt stup i kvarten så jag vet inte om det är så vettigt egentligen …

  Vad är resultatet av Australiens lagstiftning ? Är folk smalare, hälsosammare, lever längre eller ?

 2. Britta Sethson

  Ja hälsotillståndet hos australiensarna framgår inte av artikeln. För övrigt så var det ingen lagstiftning bara en oberoende studie där.

  Men man är nog överens om att för mycket socker eller salt är inte särskilt bra. Fett är ju omdiskuterat. en del tycker ju att vi bara ska äta fet mat och utesluta kolhydrater. Känner en som gjort så i ett antal månader och faktiskt gått ner rejält i vikt. Men det sliter nog rätt bra på kroppen med en obalanserad kost,

  Det jag främst ville peka på var hur indusrilobbyn i brussel använder fantasisummor för att direkt lobba mot parlamentarikerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s