Varför vill folk rösta på alliansen?

Ja det får man inte veta om man bara pratar med sympatisörer och partikamrater. Jag har följande fundrationer!

1) Det verkar som om budskapet att det ska löna sig att arbeta går hem hos många och man har en vaneföreställning att de som inte jobbar är lata och ska piskas till att arbeta. Vi måste våga ta den debatten. Det kanske är 2-3 miljarder som försvinner till fuskande sjukskrivna.  Det är självklart inte OK. Och kanske kan vi få in någon miljard genom att sätta blåslampa på alla som är sjukskrivna. MEN: många kastas nu oförskyllt ut i otrygghet och några tar livet av sig som en konsekvens. Pratade med syrran som jobbar i landstinget i Kopparberg i går kväll och hon kände till flera fall av självmord på grund av den havererade sjukförsäkringen bara i Dalarna.

I stället blundar man för att uteblivna skatteintäkter på grund av fixande och trixande ligger på obegripliga 130 miljarder. Skatteverket behöver mer resurser eftersom man nu har fått mer att göra i och med att ROT o RUT avdragen givit merarbeta när de ska kontrolleras. Ansvarig regering är kallsinnig till detta.

2) En annan sak som skrämmer mig är att hatpropagandan mot Mona Sahlin verkar gå hem. Tankarna går till hur drevet gick mot Olof Palme på sin tid. Rebella skriver utmärkt om hur snedvriden propaganda kan te sig på nyhetsplats. Mona Sahlins insats i partiledardebatten nedvärderas med subtila medel. Vi måste med kraft gå emot häxjakten vid fikabordet på jobbet eller kaffeelden i skogen varje gång tillfälle ges. Inte genom att sjunka till samma låga nivå men genom att diskutera politikens innehåll och vilket samhälle vi vill ha i förlängningen.

3) Man verkar också ha stort förtroende för hur den borgerliga regeringen har skött den ekonomiska krisen. Dock: vi får inte försumma att påpeka att man har prioriterat skattesänkningar framför välfärdssatsningar och 33 000 arbetstillfällen har försvunnit från välfärdssektorn. Man har lånat från sjukförsäkringssystemet och arbetslöshetsförsäkringen för att få ihop det på slutet. Så delar av arbetsgivaravgiften har använts för att sänka skatter. Man har sålt ut delar av folkets gemensamma ägodelar; bland annat Telia. vin o sprit och apoteken. En del av pengarna från försäljning av statliga företag har använts till avbetalning på statsskulden.

Vad tycker och tror ni???

Annonser

14 responses to “Varför vill folk rösta på alliansen?

 1. Jonny Disenfeldt

  ”Man har lånat från sjukförsäkringssystemet och arbetslöshetsförsäkringen för att få ihop det på slutet”

  Så socialdemokraterna lånade från dessa system i alla år tidigare då ? Till vad ? Var det tunneln i Hallandsåsen ? Var det JAS planen som finansierades ?

  Kommer NI att betala tillbaka ”lånen” ni gjorde ?

  Trovärdighet : 0,0

  Man brukar anse att de flesta system med människor inblandade innebär ett ”svinn” på 3-4% av den totala omsättningen. Vad är 3-4% av kostnaderna för arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring etc … ?

  Olof Palme vansköttte Sveriges ekonomi rätt rejält, är det vad Mona Sahlin kommer att ha gemensamt med honom ?

  Hur är det med siffran 33000 nu ?

  Saknar du att vi inte gemensamt äger spritfabriken ?
  Vad gjorde socialdemokraterna tidigare ? Vilka statliga bolag var det nu ni sålde ut …

  Trovärdighet : 0,0

 2. Britta Sethson

  Ja jag vet att sjukförsäkringen gick med vinst även tidigare. Inte lika mycket dock. Skillnaden nu är att man motiverar åtstramningar i försäkrningssystemen för att finansiera sina skattesänkningar. Jag ocj många med mig har länge tyckt att sjukkassan borde vara åtskild från statsbudgeten för att öka trovärdigheten.

  Siffror 33000 kommer från konjunkturinstitutet i går

 3. 1) Det handlar inte om att piska de lata utan om att ändra på sossarnas system där människor kan gå i passiva sjukskrivningar år efter år, delvis pga arbetsmarknadspolitiska skäl. Det handlar om att sänka skatten på ett av världens mest beskattade folk, speciellt låginkomsttagare som betalar enormt mycket i skatt jämfört med övriga världen. Det handlar om att uppmuntra människor att ta egna initiativ istället för att passivt sitta och vänta på pappa statens AMS-åtgärder eller hittepå-jobb som ni omhuldar så stort i socialdemokraterna.

  2) Mona Sahlin har gång på gång visat sig vara slarvig och opålitlig med både sina egna pengar och med sanningen. Det är så fånigt att spela på Palme eller hatkortet när det handlar om att Sahlin inte uppfattas som trovärdig av svenska folket. Gå ut i din närhet och fråga någon utanför s-kretsarna. Du lär inte hitta många Mona-fans.

  3) Regeringen har fått uppskattning från många olika internationella och nationella bedömare för sitt sätt att bemöta krisen. Det är fakta. Dessutom är underskottet nu snart borta vilket visar att ”70 miljarder i underskott” som (S) påstår är helt felaktigt. Detta uppskattas förstås av väljarna som nu slipper nedskärningar och skattehöjningar, ja i alla fall om alliansen vinner valet. Dessutom tror jag få anser att det tillhör statens uppgift att sälja sprit. Och att Sverige tillsammans med Nordkorea och Kuba var de enda som hade ett apoteksmonopol säger väl det mesta om sossarnas monopolkrameri. Varför ska vi ha minst antal apotek i Europa per invånare? Varför ska vi inte kunna köpa huvudvärkstabletter på söndagar?

  Detta är några anledningar att många med mig, som tidigare röstat vänsterut, numera är mycket nöjd alliansröstare!

  • Britta Sethson

   till petter; tack för dina synpunkter
   1) Jag är ingen kramare av passiva sjukskrivningar. Men jag kan inte tycka att det nyligen införda sjukförsäkringssystemet är bra. Det känns som ett gigantiskt experiment med hela svenska folket som försökskaniner. Remissinstanserna varnade för de konsekvenser vi nu ser. Det är inte värdigt ett civiliserat land att skicka svårt sjuka personer till arbetsförmedlingen när de saknar arbetsförmåga. En del blir så förtvivlade att de tar livet av sig. Jag ser fram emot ett system där man lägger ihop ett antal myndigheter och skapar en kompetensförmedling. Där man slår samman försäkringskassa, arbetsförmedling, vuxenutbildning, rehabilitering etc så att man se varje individ och se till att personen ifråga kommer tillbaka till jobb i exakt den omfattning som han/hon orkar med och när personen orkar. Jag tror faktiskt att det är ytterst få människor som är lata och medvetet smiter undan. Och vi kan inte jaga alla verkligt sjuka bara för att en mycket liten grupp människor överutnyttjar systemet.

   Dessutom: jag anser nog att den passiva arbetsmarknadspolitik som förs i dag borde bytas ut mot en mer aktiv arbetsmarknadspolitik där det finns en möjlighet att utbilda sig så man kan få ett nytt jobb. Har vi inte alla fått nog av jobbcoacherna…..

   2) Jag hade iofs inte Mona Sahlin som favvo till partiledarposten. Men så usel som hon beskrivs i pressen är hon faktiskt inte. Jag tycker att Mosa Mona kampanjen är förskräcklig och att den göder politikerföraktet. Antidemokratisk helt enkelt. Det är ju heller inte president vi väljer utan vilken politisk inriktning vi vill se i landet

   3) Angående krishanteringen så finns det mycket att säga om den. De facto försvann ett antal jobb ur välfärdssektorn. Och det blir färre lärare i skolorna till hösten. Så nedskärningarna har vi redan sett. Liksom vi har sett kraftiga nedskärningar i försäkringssystemen trots att de går med rätt stora överskott numera. Det är väl bara en tidsfråga innan arbetsgivarna kräver lägre arbetsgivaravgifter eftersom det inte är motiverat att ta ut nuvarande avgifter till sjukförsäkring och a-kassa. Sen blir det upp till de som har råd att ta tilläggsförsäkringar eller om man har en stark fackförening som kan förhandla fram förmåner.

   Att jag tog upp försäljning av statliga verk berodde väl mest på att jag tror att man använt en del av pengarna till att finansiera skattesänkningar. Man har också betalat av på statsskulden…. (Jag känner inte till hur detta har fördelats)

   Även om en minoritet av befolkningen inte gillade apoteksmonopolet så var en majorietet för det statliga apoteket. Det var faktiskt ett väldigt säkert system och vi kunde ha mycket låga priser på läkemedel. Redan nu har ju priserna gått upp medan antalet receptarieutbildade på varje enskilt apotek går ner. Det blir krångligt för folk när de ska handla sin medicin och de får beskedet att den medicinen är slut och man inte kan få hjälp med att hitta den på ett annat apotek i närheten eftersom det är en konkurrent. Huvudvärkstabletter har vi alltid kunnat köpa på söndagar i alla fall i Umeå…. sjukhusapoteket har öppet då också. Prisökningarna innebär ju också högre kostnader för landstingen.

   Slutligen: Sen är det ju också ett val av samhällsmodell: Om man vill ha ett samhälle med låga skatter och en låg grundtrygghet i de allmänna försäkringssystemen då säger man också ja till att klyftorna ökar i samhället med ökad kriminalitet och fler tiggare som konsekvens, Det är det som valet handlar om i höst…. inte huruvida vi gillar Fredrik eller Mona som person.

 4. 1, Vet inte om det är budskapet om att det ska löna sig att arbeta som gått hem, tror snarare det är budskapet om att det är så många som fuskar och det väcker folks ilska och behov av att ha hackekycklingar (som då sjuka har blivit).
  Där har ju arbetarrörelsen varit otroligt dålig på att ta diskussionen, dels för att de inledningsvis själv gick på skrönan om fuskandet och dels för att de inte haft kunskapen om hur det ligger till.
  DN har haft ren lobbyverksamhet när det gäller att sprida myter om fuskandet och övriga media har hakat på.
  2, Ja där pågår en kampanj mot Mona. Läste någonstans att det är så uppenbart att media inte har någon respekt för Mona och det färgar av sig i det dom skriver. Tror att Mona är den underskattade partiledaren idag.
  3. Alliansen satte sig till en väldigt välstrukturerad ekonomi. Stabil och strukturerad. De har lånat pengar utomlands, de har sålt ut stora delar av vår industri och de har tagit pengar från sjukförsäkringen.

  Intressant förslag om sjukförsäkringen, att lyfta ut den från statsbudgeten. Har inte funderat på det förr.

  Tror dock att den överlägset största förklaringen till att alliansen lyckades ta sig till regeringsställning är deras grepp om media och debatt.

 5. Jonny Disenfeldt

  Givetvis ska alla socialförsäkringar som betalas in via arbetsgivarna (arbetslöshet, sjukersättning etc) lyftas ut och inte kunna nallas ur , de ska vara till det de är avsedda, eftersom de går med mycket stort plus skall överskottet antingen betalas tillbaka till arbetstagarna eller så skall det fonderas och nästföljande års skattesats sänkas i motsvarande grad tills balans upprättshålls.

  När man ändå håller på så avskaffa den straffskatt som arbetare betalar till staten på lite över 6% via arbetsgivaren (allmän löneavgift). En straffskatt på arbetare som pensionärer, arbetslösa etc slipper.

  Vad gäller fusk så vet vi av tradition att i ett system med människor så brukar det uppstå 4% svinn, fusk eller vad ni nu vill kalla det. Om systemet är dumt organiserat, inbjuder till fusk, lätt att lura etc så stiger givetvis den procentsatsen snabbt.
  Slå samman all former av utbetalningar från socialförsäkringssystem, socialbidrag, hyresbidrag etc etc till en myndighet så tar vi bort många miljarder som nu sipprar in i fel fickor. Då kan vi hjälpa de som är berättigade mer utan att behöva höja skatten en krona.

  Folk märker att de har fått en rejäl slant över i plånboken när de är heltidsarbetande, som tur är finns det fortfarande en stoir grupp sådana … Att socialdemeokraterna spjärnat emot varje steg i jobbskattereformen leder till att man helt tappat fotfästet bland arbetande väljare.

  Mona har sina brister, det har historien visat, vi har bara det att döma på vad gäller kompetens. Minns vad Enn Kokk sade. Minns vad Göran Persson sade …

  Att vi har en väl skött ekonomi vet de flesta men uppenbarligen inte socialdemokraterna. Vi skiner som en stjärna bland europas misskötta ekonomier.

  Gydvan sprider sina lögner ser jag, trist. Varför är fakta så svårt ?
  Sveriges statsskuld ökade 2002-2006 under S-regim.
  Sveriges statsskuld har minskat 2006-2010 under allians-regim.
  Under Göran Perssons tid vid makten såldes också statliga bolag ut…

  Vad jag sett idag så är Sveriges budget i princip i balans:
  http://di.se/Artiklar/2010/6/16/209129/Statens-ekonomi-i-hogform/

  Den färska prognosen 14 miljarder kronor 2010 och till 8 miljarder 2011, är 39 respektive 28 miljoner lägre underskott jämfört med marsprognosen. Det är också långt lägre än förhandsbedömningarna från SEB och Nordea, som spådde mer än dubbelt så högt underskott jämfört med dagens besked från Riksgälden.

  De kvarstående underskotten består mest av utlåning till andra länder med mer trängd kassa, till exempel Lettland.

  ”Om man exkluderar vidareutlåning är budgeten i det närmaste i balans”, skriver Riksgälden.

  Statsskulden kommer att vara kvar under 40 procent. Statsskulden beräknas bli 1190 miljarder kronor i slutet av 2010 och 1 178 miljarder kronor i slutet av 2011. Det motsvarar 37 respektive 32 procent av BNP.

  Det går bra för kommunerna :
  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=273772&rlt=0&pid=209154__ArticlePageProvider
  http://www.scb.se/Pages/PressRelease____295657.aspx

  • Britta Sethson

   Jonny: Äntligen är vi överens om någonting Jonny!!!! Låt oss arbeta för att försäkringssystemen lyfts ur statskassan. Då blir det tydligt att det handlar om försäkring och inte bidrag…..
   för övrigt tror jag att jag svarade på det mesta till petter…. eller?

 6. SommarBjärven

  33 000 arbetstillfällen är 33 000 individer, alla med sin egen livshistoria.
  Alltid tråkigt för de som inte arbetar längre, men åtminstone en del är i andra arbeten, och en del arbeten har gått över i privat regi.

  Hursomhelst, det är cirka 4 500 000 sysselsatta i Sverige, så 33 000 jobb motsvarar cirka 0,7 promille av alla sysselsatta.

  Så i realiteten är det Inget tungt argument i debatten tycker jag.

  • Britta Sethson

   Nja Sommarbäver
   jag tror att det märks om 66 000 armar är borta i landet från äldreboenden, skolor dagis och förskolor

 7. SommarBjärven

  Oj, 7 promille skulle det vara! 0,7 procent alltså. lite tyngre blev det kanske 🙂

 8. Jonny Disenfeldt

  Britta – Ja, det vore ett första steg mot att göra dem till försäkringar. Nästa steg borde vara att antingen helt ta bort taket på ersättningen man kan få (så att 100% kan få 80% eller vilken ersättningsnivå man väljer) eller sätta ett tak på de avgifter man betalar in till systemet som står i relation till vad man kan få ut.

 9. Britta Sethson

  För min personliga del är det viktigaste att vi har en generell sjukförsäkring som ger inkomsttrygghet och som är solidariskt finansierad

 10. Peter S, när det gäller sjukförsäkringen så var/är den självfinansierad av avgifter, så det handlar om en människosyn som är vidrig.
  Socialdemokraterna lyckades få ut fler människor i arbete på sin reform från 2003 än vad alliansen har lyckats med.

  När man diskuterar skatter så ska man kanske inte glömma att vi får/fick en hel del för våra inbetalda skatter. Att en del av oss är giriga och tror att vi tjänar på skattesänkningar är trist.

 11. Jonny Disenfeldt

  Menar du att vi tjänar på skattehöjningar Gydvan, varför inte gå ”all-in”, ta 100% eller varför inte 102% som ni hade på den gamla goda tiden för en del svenskar …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s