Mer om de som är lata och inte jobbar!!!

Gav i förrgår några synpunkter på vad jag tror lockar väljarna till alliansen. Gav tre rimliga förklaringar och fick till min glädje många intressanta kommentarer. Vill utveckla tankarna lite på var och en av punkterna och börjar med den första här

Jag skrev; Det verkar som om budskapet att det ska löna sig att arbeta går hem hos många och man har en vaneföreställning att de som inte jobbar är lata och ska piskas till att arbeta. Det är inte frågan om ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” Det är mera frågan om att människor delas in i ett A och B-lag. Det där med ”förakt för svaghet” som jag har skrivit om tidigare och som ingick i det grumliga tankegods som gjorde nazismen möjlig verkar genomsyra den politiska inriktning som Alliansen tagit som sin.

De som är i A-laget, dvs de som har turen att vara friska och ha ett jobb, de gynnas med skattesänkningar direkt på lönen och möjlighet till ytterligare skattesänkningar för att renovera köket eller för att ha någon som städar lägenheten. Ju högre inkomst desto större blir subventionen. Centern verkar vilja fortsätta med detta och skattesubventionera hundpromenader.

De som är i B-laget, dvs de som tex är arbetslösa, sjuka eller pensionärer de har fått sänkta ersättningar och inga eller väldigt små skattesänkningar. De bidrar ju inte utan är parasiter och ska verkligen känna att de inte tillhör den gynnade klassen.

Allianspolitiken utgår inte från människors lika värde. För att få stöd för sina tankar odlar man myter som tex att under Perssons tid förtidspensionerades 140 personer om dan. Det är en ren lögn. Läs gärna hela sidan det finns mycket där

Det verkar som om alliansen drivs av en felaktig tanke. Modern forskning visar att jämlika samhällen nästan alltid är bättre samhällen. Att föra en medveten politik som går ut på att skapa klyftor är kontraproduktivt. Ni som stödjer allianspolitiken! Förklara för mig varför ni tror att Sverige tjänar på ökade klyftor!

Annonser

19 responses to “Mer om de som är lata och inte jobbar!!!

 1. Eva Hillén Ahlström

  Strålande inlägg, Britta! Välformulerat, kort och koncist! Jag blir så glad när jag hittar ett sådant klart och tydligt inlägg som så tydligt påvisar skillnaden mellan alliansen och oss rödgröna. Jag skriver under på det till hundra procent. MVG!

  /Eva

 2. Britta Sethson

  Tack Eva
  Låt oss tillsammans kämpa för regeringsskifte

 3. Jonny Disenfeldt

  Inför 100% skatt och medborgarlön så får vi se hur erat idealsamhälle skulle fungera …

 4. Britta Sethson

  Jonny: Det där uttalandet var ungefär i nivå med Maud Olofsson som när hon känner sig trängd utbrister: Miljöpartiet är värre än kommunister.
  http://svtplay.se/v/2047143/maud_olofsson_om_miljopartiet_som_liberalt_parti

  Du kan bättre än så! Jag ville så gärna att du skulle förklara varför du tror att Sverige tjänar på ökade klyftor!

 5. Jonny Disenfeldt

  Det är en balans Britta, man måste acceptera klyftor till viss del, det måste t.ex löna sig att arbeta. När jag växte upp på 60-talet kunde min arbetarfar försörja sin familj på sitt eget arbete , det var knapert men det gick, min mor började arbeta när jag börjat skolan och hjälpte till. Idag i vårat samhälle är det svårt för många familjer att få ihop sin ekonomi på två heltidsarbetande föräldrar. Det är en orimlig situation.

  Och ja, en del ”miljötalibaner” som tyvärr finns är till och med värre än kommunisterna i sin önskan att demontera vårt samhälle.

 6. Britta Sethson

  Självklart är det en balans. Jag menar exempelvis inte att ett arbete som kräver hög akademisk examen skulle ha samma lön som ett helt okvalificerat jobb.

  Däremot anser jag att alla människor har lika värde och rätt till ett värdigt liv.

  Läs gärna det här:

  http://gt.expressen.se/ledare/1.2032143/debatt-regeringens-nasta-slagpase

  Jag anser nog att högerregeringen är det värsta hotet mot vårt generella väldfärdssamhälle. Man eftersträvar ett 2/3 samhälle där en tredjedel lämnas i permanent utanförskap.

 7. Sverige tjänar på ökade klyftor eftersom rikedom utan fattigdom blir saa vanligt.

  Daa kan ju alla ha ett bra liv. Hur kul blir det?
  Va?

  Be om ursaekt Britta Sethson!

  Dessutom aer fattiga Indier glada.

  Det borde vael faa tyst paa Britta.

  Knutte af Guldfjun

 8. Jonny Disenfeldt

  Bara för att ett arbete kräver hög akademisk examen ska det inte nödvändigtvis ha hög lön.

  En bibliotekarie har väldigt lång utbildning men låg lön, en gruvarbetare behöver inte mycket utbildning men får hög lön, detta är rätt. Lönen styrs av marknaden (ett ord du ogillar).

  Alla anser nog att människor har lika värde och rätt till värdigt liv, försöker du påstå att det inte är så ?

  Nej, det största hotet mot vårt välfärdssamhälle kommer från de vänsterpolitiker som inte inser att välfärden skapas av arbete i den privata sektorn. De som eftersträvar minimala skillnader mellan arbete och arbetslöshet etc. Då hamnar vi i ett samhälle där alla är i utanförskap förutom den fackliga och politiska eliten.

 9. Det handlar inte om minimala skillnader mellan de som arbetar och de som är sjuka eller arbetslösa. Det är verkligen att förenkla en fråga.
  Innan var skillnaden ca 20% om man arbetade eller var sjuk. Man kan alltid diskutera graderna av den procentsatsen men att som nu dra undan skyddanätet eller tvinga folk att sälja sina hem, gå på socialen eller leva på släkt och vänner är en politik som jag skulle skämmas för som politiker.

  Det handlar om människosyn och inget annat. Att tro att allt hänger på marknaden är väldigt naivt. Eftersom vi hade en sjukförsäkring som gick med vinst så är det bara löjligt att diskutera ekonomi i detta.
  Vi har väl haft en dyrkan av marknaden i x antal år och vad hände… Säger bara Lehmans Brothers och co.

  Måttet för hur civiliserade vi är är hur vi behandlar våra svaga grupper.

 10. Jonny Disenfeldt

  För mig var/är skillnaden vid arbetslöshet 60%, dvs jag får ut 40% pga att det finns et tak på ersättningen men inget tak på inbetalningarna …

  Det var nog rätt få som hade 80% år 2006 till och med …

  Stigmatiseringen av socialbidraget får du stå för, de tas ur samma stora skattesäck oavsett vad du kallar dem, därför vore det mycket bättre att slå ihop alla bidrag och ersättningar och sköta ansökan, kontroll, beviljande, utbetalning, uppföljning från en och samma myndighet istället.

  Krisen beror i huvudsak på att man i USA (och andra länder) lät människor överkonsumera , att köpa hus de inte hade råd med etc.

  I Sverige hade vi Palme/Feldt som släppte loss h*lvetet för länge sedan genom att ge bankerna tillstånd att låna ut upp över skorstenarna

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Novemberrevolutionen_(1985)

 11. Britta Sethson

  Jonny
  Det var bara ett exempel. Tidigare försökte du antyda att jag ville ha 100% skatt och medborgarlön.

  Gydvan: jag instämmer helt och fullt i din kommentar.

 12. Britta Sethson

  Hej Knutte
  Ja en naken inföding i djungeln är nog lycklig!!! Eller vad menar du.

  Jonny; Vi hade just höjt taket i a-kassan men alliansen tog tillbaka. Själv har jag långt till 80% av lönen vid sjukdom också.

  men sen är vi helt överens där, Känns lite ovant hördu jonny. Det är dags att se över de stora systemen rejält och det finns också med i tankegod(s)et från mitt parti. Vi har pratat alltför länge om detta. Socialförsäkringssystemet arbetslöshetskassa. försäkrningskassa. vuxenutbildning för kompetensutveckling. rehabilitering etc…. det måste till en bättre samordning och kanske som du skriver skulle vi slå ihop lite myndigheter. I Umeå finns intressant försöksverksamhet inom kommunal regi som pekar åt detta håll. Men så har vi också haft stabil (s) styre under många år.

  Det gäller bara att kompetensen i socialtjänst måste finnas där liksom kopplingen till fackföreningsrörelsen etc. Inte bara att slå ihop…. det måste ske med mycket stor omsorg.

  Hade vi kommit till skott under den förra långa mandatperioden hade vi aldrig förlorat regeringsmakten 2006. Men nu hamnade i stället svenska folket ur askan i elden.

 13. Jag tror vi är många, vi som känner folk som har misshandlats av försäkringskassan. men grejen är ju att denna misshandel är inget som alliansen har ensamrätt på.

  Vår väninna Marita, som fick besked om att hon var friskt och kunde arbeta två månader innan hon dog i cancer, fick ju denna dom under en socialdemokratisk regering. Problemet för socialdemokraterna i den här valrörelsen är ju att de har varit med om att bygga upp den skändlighet som de nu försöker få alliansen att bära hundhuvudet för.

  Så – vad är det egentligen för skillnad?

  • Britta Sethson

   Ja, vi hade i Västerbottens Folkblad (s) en lång rad ledare som mycket tydligt tog upp dessa frågor under den förra regeringsperioden. Då gick också sjukförsäkringen med en viss vinst och en hel del människor hamnade i kläm. Jag anser att just detta var en av de frågor som avgjorde valet 2006. Vill inte (s)lå mig för bröstet och säga att det var OK innan 2006. Men det finns mycket som har blivit ännu värre i och med alliansen sk sjukförsäkringsreform. Efter regeringsskifte i höst (som jag jobbar för) kommer i alla fall jag att arbeta för en human sjukförsäkring där man inte friskförklarar sjuka människor,

 14. Jonny Disenfeldt

  Och inte sjukförklarar friska människor, och inte förtidspensionerar i onödan … …

 15. Britta Sethson

  Sälvklart

  Det är därför vi behöver en ordentlig samordning mellan olika myndigheter och kanske en sammanslagning,

 16. Jonny Disenfeldt

  Det har jag tyckt i 30 år, det är lättare att vara klartänkt när man inte är inne i den politiska dimman verkar det som…

 17. Britta Sethson

  Ja vi har nog pratat om det rätt länge i partiet…… Det finns ju nu ett förslag om kompetensförmedling centralt ifrån. I umeå har vi intressanta pilotprojekt i den riktningen. Men på det lokala planet.. problemet är att man inte ska kasta ut barnet med badvattnet. det finns mycket kompetens som måste tas till vara.

 18. Jättebra skrivet britta Sethson Tackar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s