Snedvriden rapportering i SR

Annelie Nordström i Ekots Lördagsintervju. Man rapporterade från detta i en nyhetssändning innan. Det man tog upp var enbart hennes syn på viss privat verksamhet i vårdsektorn där hon tyckte att det kunde fungera väl, dvs i frågan om höftledsoperationer och starroperationer exempelvis.

Det man inte nämnde i nyhetssändningen var

* att hon också lyfte fram det som inte var bra med privatiseringen av vården. Dvs; att hon var oroad över att vården numera inte bara fördelas efterbehov utan att vårdresurserna i ställer fördelas efter efterfrågan. Här syftade hon tydligt på vårdval Stockholm.

* att hon tyckte illa om att gemensamt ägda verksamheter har slumpats bort till personer som sen tagit pengarna och stuckit….

Slutligen kan man konstatera att reporten i lördagsintervjun verkade lite störd över att kommunals nya ordförande tydligt berättade att den viktigaste uppgiften för henne nu var att arbeta för regeringsskifte. Hon menade att många medlemmar i Kommunal förlorar på regeringspolitiken.

**** tråkigt att Sveriges Radio vinklade sin korta rapportering av ekots lördadsintervju i nyhetssändningen.

Annonser

13 responses to “Snedvriden rapportering i SR

 1. Man skall ju vara medveten om att för att vården skall fungera måste vi ha akutsjukhus som klarar av att genomföra alla former av kirurgiska ingrepp. I princip dygnet runt. Med privata aktörer som plockar russinen ur kakan försvinner mycket av möjligheterna att upprätthålla den kompetens som är absolut nödvändig för att upprätthålla detta ifrån akutsjukhusen. Låt oss säga att en privatklinik tar över alla former av höftoperationer som de specialiserar sig på och utför på löpande band. Om det då kommer in personer till ett akutsjukhus som är i behov av en akut höftledsoperation, då har läkarna där betydligt mer begränsad erfarenhet av att genomföra sådana operationer. I slutändan drabbas naturligtvis patientsäkerheten.

 2. Tänk om vi kunde ha en fackföreningsrörelse
  som var neutral utifrån kopplingar till politiska
  partier.

  Givetvis önskar jag detsamma för Svenskt Näringsliv
  och andra grupper.

 3. Britta Sethson

  Nu är det så att vad som står i Kommunals stadgar står i stadgarna

  vill man frikoppla fackföreningsrörelsen från politiken. dvs avsluta facklig politisk samverkan så måste man engagera sig och få med sig en majoritet på besluten. Det lär bli svårt—-

  Huvudpoängen i mitt inlägg var dock att rapporteringen från intervjun var väldigt vinklad

 4. staffan sonning

  Jag måste medge att det finns en egenhet hos oss journalister. Vi tycker att det är en nyhet om någon uttrycker en åsikt som åtminstone några anser är överraskande. Det är bara i Nordkorea och Kuba som någon kan få för sig att det platsar i en nyhetssändning att berätta att någon tycker som partiet/organisationen alltidf har gjort. Nej nu har jag fel: I Zimbabwe o ett gäng afrikanska diktaturer går det att hitta samma uppfattnig om medias roll. Skillnaden är att det knappast i dessa mörkerstater skulle publiceras en oklippt intervju där alla kan kontrollera och bedöma urvalet i den minutkorta nyhetssammanfattningen som lyfter fram det förhoppningsvis intressantaste i intervjun.
  syndaren sonning
  som gjorde både intervjun o nyhetsinslaget

  • Britta Sethson

   Tack för kommentaren, Staffan
   Själv tyckte jag att det mest intressanta var när Annelie beskrev anledningen till medlemstappet. Nämligen att det håller på och utvecklas en kader av daglönare inom kommunal verksamhet…. Det är väl de som erbjuds jobb via SMS! Det pratas väldigt lite om det i nyhetsrapporteringen.

 5. staffan sonning

  Kul att du tyckte nåt var intressant.
  Det är det som är ”vinkeln”: Det som är intressant.
  Eller snarare det journalisten tror att uppdragsgivaren, publiken, tycker är intressantast..
  Ett nyhetsinslag utan vinkel ska inte spubliceras.
  Om journalistenr regelmässigt missar att vinkla på det en rimlig andel av publiken tycker är överraskande och intressant, ska hon eller han erbjudas andra arbetsuppgifter.
  Vid kontroversiell rapportering, kan du på ekoredaktionen efter sändningar få se halva redakitonen ta samtal från rasande lyssnare som anser att vi är (säg) högervridna, medan den andra halvan lyssnar på vrål om att vi är vänstervridna.
  Vad man nu kan dra för slutats av det…
  Skulle möjligen vara det jagkonstaterade när jag var journalistvalp: Enda sättet att accepteras som neutral och ovinklad av i alla fall någon,är att hänsynslöst ta stäling för en sida…
  s

 6. Eva Hillén Ahlström

  Nu tycker jag nog att du är lite väl drastisk, Staffan Sonning, i din slutkläm i kommentar två :). Personligen upplever jag sällan, så socialdemokrat jag är, att ni journalister hos public service vinklar era inslag politiskt. Jag beundrar oftast er neutrala och partipolitiska obundenhet. Eller också är ni då socialdemokrater hela bunten, om vi skall dra det till sin spets utifrån din beskrivning av samtalen till klagomuren 🙂

  /Eva

 7. Britta Sethson

  Staffan!

  Här drog du bara fram det som nämndes i förbigående och där syftet verkade vara att avslöja en spricka inom partiet. Hörde man hela intervjun insåg man att så inte var fallet. Tvärtom!

 8. staffan sonning

  Britta:
  Nåja: Det nämndes verkligen inte i förbigående. Det var en av mina huvudfrågor, eftersom jag vet att just inställningen till privatiseringar i vården är en av de två huvudinvändningar som Annelies motståndare har för att inte vilja ha henne som ordförande. (och det var i alla fall drygt vart tredje ombud) Den andra huvudinvändningen är hennes inställning till facklig-politisk samverkan, där motståndarna anser att hon har en alltför ifrågasättande inställning till den starka kopplingen till socialdemokratin. Och ändå valdes hon med stor majoritet. Detta tycker jag är vansinnigt intressant och ser den fortsatta utvecklingen an med spänning. Möjligen är jag skadad av min mångåriga bakgrund som arbetsmarknadsreporter. Men det tycks som en hel del lyssnare också anser att det är intressant och var väl värt att berätta..

 9. staffan sonning

  Eva: OK då! Point taken! Elegant kontring av dig! Jag håller med dig. Jag är fascinerad och stolt över att jag nu i 25 år jobbat ihop med några av de bästa politiska kommentatorer som landet har haft. Och det är helt omöjligt att räkna ut vilken politisk uppfattning de har själva… De har varit lika skoningslösa mot alla tänkbara sidor.

 10. Britta Sethson

  Staffan
  jodå jag hörde hela intervjun och kanske ”Nämndes i förbigående” var fel ord. Men jag tyckte nog att Annelie mycket tydligt visade på flera exempel där hon inte alls gillade privatisering och det var i två stora övergripande sammanhang. Vårdvalsreformen och bortslumpning av våra gemensamma tillgångar. Sen gav hon några enstaka specialexempel där det hade fungerat väl.

 11. staffan sonning

  Britta: OK, då kanske alla hennes kritiker har fel. Men jag är ändå nöjd med att ha gett alla möjligheten att bedöma själva. Det är mitt jobb.

 12. Britta Sethson

  Ja; tack för en trevlig lördagsintervju….. Tyckte att det var mycket intressant som kom fram där…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s