Mission completed….

Har tillbringat några dagar i Lissabon… igen …

Det har varit utvärdering av forskningsansökningar till portugisiska forskningsrådet tillsammans med några kollegor från holland polen, UK, ungern och tyskland. Nu är det klart. Har varit mycket intressant och speciellt diskussioner som uppkommer utanför ”arbetatid”.

I afton diskuterade vi vad som gjorde Nazityskland möjligt. Det var jag och tre tyskar. Det är givande att sitta där och diskutera svåra frågor över nationsgränserna…..  ibland på engelska och ibland gick diskussionen över i tyska. Lite begriper jag nog men svårt har jag för att uttrycka mig på tyska.

Vi kom in på den för tyskarna förödmjukande freden i Versaille, förakt för svaghet, hur Hitler kunde attrahera arbetarklassen etc, Jag är naturligtvis mycket tydlig med att jag är demokratisk socialist och ingen tycker att det är konstigt

En av de tyska kemisterna är övertygad om att vi snart kommer att se en förändring i världen… där kapitalismen dör….. Jag tror att han har rätt och att det är de fattiga som får betala. I värsta fall blir det våldsamheter och krig.

Jag känner att det är superviktigt att man öppet kan diskutera svåra frågor över nationsgränserna. att kunna lyssna på varandra och lägga fram sina åsikter. Inte för att hitta ursäkter utan för att förstå skeenden. Det är viktigt för förståelsen mellan folken och därmed för freden och också intressant att se hur andra nationer ser på oss svenskar….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s